Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Zelensky optužuje Rusiju da koristi fosforne bombe - Vijesti24h

Zelensky optužuje Rusiju da koristi fosforne bombe

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky optužio je u četvrtak Rusiju da koristi fosforne bombe, koje su ograničene, ali nisu u potpunosti zabranjene međunarodnim konvencijama.

“Jutros smo imali fosforne bombe iz Rusije, ljudi su ubijeni, djeca su ubijena”, rekao je Zelensky čelnicima NATO-a koji su se sastali u Bruxellesu na hitnom summitu u vezi s ratom, prenosi NBC News.

Bijeli fosfor se pali u dodiru sa zrakom. Obično se koristi u ratovima za označavanje neprijateljskih ciljeva ili stvaranje dimne zavjese za angažiranje pokreta trupa, ali također može pokrenuti vatru i ubiti ili osakatiti svakoga tko dođe u kontakt s njim.

Među točkama rasprave na sastanku u Bruxellesu je i utvrđivanje koje bi akcije Rusija mogla poduzeti za koje bi se NATO trebao izravnije uključiti u rat, izvijestio je The Wall Street Journal.

Članice NATO-a do sada su isporučivale vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, ali su odbile poslati vojsku ili uvesti zonu zabrane letova.

Pentagon je u srijedu rekao da nije u mogućnosti potvrditi upotrebu fosfornih bombi u Ukrajini, prenosi NBC News.

Optužba Zelenskog dolazi dan nakon što je predsjednik Biden ponovno upozorio da Rusija koristi kemijsko oružje.

“Mislim da je to stvarna prijetnja”, rekao je Biden na pitanje o tome kako Rusija koristi kemijsko oružje prije nego što je otišao u Bruxelles da se pridruži raspravama.

Prema međunarodnom pravu, fosfor se ne smatra kemijskim oružjem.

SAD je u srijedu optužio Rusiju za ratne zločine nakon što je Rusija eskalirala granatiranje civilnih ciljeva uključujući bolnice, škole i skloništa za bombe.

UN je potvrdio da je više od 1000 civila ubijeno, iako kažu da je pravi ukupan broj vjerojatno mnogo veći.

About admin1

Check Also

Ukrajina produžila ugovorni period sa stranim vojnicima na deset godina

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.