Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Zastupnici su skeptični prema nastojanju Bidena da oživi iranski nuklearni sporazum - Vijesti24h

Zastupnici su skeptični prema nastojanju Bidena da oživi iranski nuklearni sporazum

Napori Bidenove administracije da oživi iranski nuklearni sporazum suočavaju se s rastućim skepticizmom u Kongresu i demokrata i republikanaca.

Zastupnici obje strane kažu da su uglavnom ostali u mraku o tome kako bi novi sporazum s Iranom mogao izgledati, te se boje da će biti znatno slabiji od sporazuma koji je bivši predsjednik Obama sklopio 2015. jer su Sjedinjene Države izgubile vrijeme i snagu .

Također postoje sumnje da li je trenutno dobro vrijeme za pregovore o novom sporazumu kada su odnosi SAD-a s Rusijom i Kinom, dvije potpisnice izvornog Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA), na višegodišnjem najnižem nivou.

Postoji zabrinutost da bi novi sporazum mogao dovesti do usmjeravanja milijardi dolara Rusiji jer bi omogućio predsjedniku zemlje Vladimiru Putinu da nastavi poslovati s Iranom u vezi s nuklearnom energijom.

Predsjednik Senatskog odbora za vanjske odnose Bob Menendez (D-N.J.) rekao je da ne zna dovoljno o detaljima novog sporazuma da bi rekao hoće li on biti dovoljno jak da ga podrži.

Bio je jedan od četiri demokrata koji su glasali protiv prvog sporazuma 2015., zajedno sa senzatorom Benom Cardinom (D-Md.), čelnikom većine u Senatu Charlesom Schumerom (D-N.Y.) i Joeom Manchinom (D-W.Va.).

“Bilo je malo uvida u to kako stvari idu, ali nema većeg uvida”, rekao je Menendez za The Hill u četvrtak. – Ne znam kakav je dogovor.

“Teško je procijeniti. Hoće li Iran povući svoj nuklearni program, hoće li konačno počistiti svoje napore da postigne nuklearno oružje i dati pristup IAEA-i [Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju] mjestima na kojima su bili tražiti i zahtijevati, a nisam stigao, ako Iran namjerava ograničiti svoj raketni program… to su dobre stvari”, rekao je.

No, Menendez je rekao da ako se od Irana samo traži da odgodi razvoj svog programa nuklearnog oružja, to vjerojatno neće biti dovoljno dobro.

“Ako je ono što možda imamo – a ne znam što bismo mogli imati – samo vraćanje vremena unatrag, ne možete vratiti znanje”, rekao je o napretku koji je Iran napravio od 2018.

Zemlja je nastavila svoj nuklearni program nakon što je bivši predsjednik Trump povukao SAD iz sporazuma.

“Ako je sve što ćete dobiti ograničeno vremensko razdoblje prije izbijanja, to se ne nosi sa svim ostalim izazovima nuklearnog oružja i svakako iranske zloćudne aktivnosti”, rekao je. “Ako na neki način pruži olakšanje Iranu i ako nekako Rusija od toga dobije bilo kakvu korist, očito bi to bio problem.”

Menendez je u četvrtak poslijepodne od administracije primio tajni izvještaj o najnovijim zbivanjima u nuklearnim pregovorima, ali je odbio komentirati raspravu.

“Još uvijek ima puno nepoznatog”, rekao je.

Cardin, drugi najviši demokrat u Odboru za vanjske poslove, rekao je da je Trump napravio pogrešku povlačeći se iz sporazuma s Iranom prije četiri godine.

Priznao je da sve lošiji odnosi s Rusijom i Kinom predstavljaju prepreke za pregovore o novom sporazumu i da bi možda bilo bolje pričekati u nadi da će se kasnije sklopiti jači sporazum.

Senator iz Marylanda rekao je da ruski status parije u međunarodnoj zajednici “mjenja dinamiku pregovora”.

“Znamo da je dinamika među partnerima u najboljem slučaju loša”, rekao je. “Znali smo da se naš odnos s Kinom promijenio. Naš odnos s Rusijom se promijenio.”

Rekao je da je čekanje na ponovni pregovor o dogovoru “možda najbolja strategija”, ali želi razgovarati s administracijom o tome.

“Nisam nužno za žurbu s dogovorom”, rekao je. “I dalje vjerujem da bismo trebali imati duži sporazum”, rekao je Cardin, misleći na uvjete sporazuma iz 2015. koji je od Irana zahtijevao da smanji svoje centrifuge na razdoblje od samo 10 godina.

Marshall Wittmann, glasnogovornik američkog izraelskog odbora za javne poslove, rekao je za The Hill: “Duboko smo zabrinuti zbog smjera pregovora na temelju izvješća.”

“Poticanje iranske terorističke agresije ogromnim novcem u zamjenu za privremena nuklearna ograničenja učinilo bi svijet daleko opasnijim. Kongres mora provesti rigoroznu reviziju svakog sporazuma”, rekao je.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da će administracija paziti da novi sporazum bude u skladu sa Zakonom o reviziji iranskog nuklearnog sporazuma, koji predviđa reviziju izvršne vlasti i Kongresa.

David Albright, predsjednik Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost, procjenjuje da bi sporazum omogućio Rusiji da sačuva milijarde dolara u trgovini s Iranom dopuštajući nastavak suradnje na civilnim nuklearnim programima.

Rekao je za The Hill da će Rusija dobiti oko 20 milijardi dolara za izgradnju iranskih nuklearnih elektrana Bushehr 2 i Bushehr 3.

Viši dužnosnici Bidenove administracije, uključujući Bretta McGurka, koordinatora Bijele kuće za Bliski istok i Afriku, čuli su pritužbe tijekom telefonskog poziva prošlog vikenda od skupine demokrata u Predstavničkom domu koji smatraju da im administracija nije dala dovoljno informacija o razgovorima.
Republikanci kažu da će Rusija sigurno imati značajne ekonomske koristi od nastavka nuklearne trgovine s Iranom prema novom sporazumu.

“Jednostavno ne vidim još jedan dogovor koji bi pomogao Iranu. Svaki dogovor koji stavlja više novca u ruke Irana, bilo koji sporazum koji Rusiji omogućuje da dobije sredstva kroz novi JCPOA nema smisla”, rekao je senator Mitt Romney (R-Utah), član Odbora za vanjske poslove.

Romney je rekao da će novi sporazum “apsolutno” usmjeriti novac Rusiji, unatoč slabim sankcijama koje su uvele Sjedinjene Države i Europa nakon invazije na Ukrajinu.

“Rusija je vezana za ponovnu preradu dijela nuklearnog goriva i to stavlja novac u njihove džepove”, rekao je.

Glasnogovornik State Departmenta pojasnio je da administracija neće sankcionirati Rusiju zbog sudjelovanja u bilo kojoj aktivnosti dogovorenoj novim nuklearnim sporazumom s Iranom.

“Naravno da ne bismo sankcionirali rusko sudjelovanje u nuklearnim projektima koji su dio nastavka pune provedbe JCPOA”, rekao je dužnosnik.

Četrdeset i devet republikanskih senatora prošlog je tjedna izdalo zajedničku izjavu u kojoj se obvezalo da će se suprotstaviti svakom sporazumu koji nameće slabije sankcije i manja ograničenja iranskom nuklearnom programu od početne JPOA.

“Čini se da su nuklearna ograničenja u ovom novom sporazumu znatno manje restriktivna od nuklearnog sporazuma iz 2015., koji je sam po sebi bio preslab i oštro će potkopati američku polugu da osigura zapravo ‘dulji i jači’ sporazum”, rekli su zastupnici GOP-a.

“Štoviše, čini se da će sporazum vjerojatno produbiti iranske financijske i sigurnosne odnose s Moskvom i Pekingom, uključujući i prodaju oružja”, rekli su.

Senator Jim Risch (Idaho), republikanac u Odboru za vanjske poslove, koji je potpisao izjavu, rekao je da su senatori obiju stranaka prepušteni nagađanju o detaljima novog sporazuma.

“I republikanci i demokrati s kojima sam razgovarao” su u mraku, rekao je, nazivajući nedostatak transparentnosti “odvratnim”.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je kako predsjednik “vjeruje da je dvostranački pristup Iranu najjači način da se dugoročno zaštite interesi SAD-a” i rekao je da su “administrativni dužnosnici na svim razinama kontaktirali s članovima Kongresa i njihovim osobljem kako bi razgovarali o našim približavanje Iranu.”

Demokrati koji brane razgovore Bidenove administracije s Iranom, međutim, kažu da je Trump počinio strašnu pogrešku jednostranim povlačenjem Sjedinjenih Država iz sporazuma. Oni tvrde da je čak i slabiji dogovor od JCPOA potreban da bi se odgodio iranski razvoj nuklearnog oružja.

“Imamo jedan rat u tijeku i predsjednik Biden je jasno dao do znanja da Iran neće dobiti nuklearno oružje. Jedino je pitanje: ‘Kako ih spriječiti da dobiju nuklearno oružje?’ Mislim da je ovo najbolji put”, rekao je senator Chris Van Hollen (D-Md.), član Senatskog odbora za vanjske poslove.

“Svrha ovog sporazuma je spriječiti Iran da dobije nuklearno oružje, tako da je po mom mišljenju odgovor da” pametno je sada sklopiti sporazum s Iranom, čak iako su odnosi s Rusijom i Kinom slabi, rekao je.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.