Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Zapad u visokoj pripravnosti zbog ruske invazije Ukrajine - Vijesti24h

Zapad u visokoj pripravnosti zbog ruske invazije Ukrajine

Zapad je u petak bio u stanju pripravnosti zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu usred izvješća o novim borbama između ukrajinskih snaga i separatista koje podržavaju Rusi na istoku zemlje.

Kijev i pobunjenici okrivljuju jedni druge za kršenje primirja dok su SAD i Britanija upozorile da Rusija priprema operaciju “lažne zastave” kako bi pružila izgovor za pokretanje napada.

No, iako su napetosti nastavile rasti, britanski ministar sigurnosti Damian Hinds rekao je da “još uvijek postoji izlaz” ako Rusija odabere diplomatski put.

“Želimo surađivati ​​s Rusijom – jednom od velikih nacija svijeta – snažno potičemo predsjednika Putina da se povuče i krene tim diplomatskim putem”, rekao je Hinds za Sky News u petak ujutro.

No, dodao je: “Nema znakova da će se to raspršiti i ta prijetnja postoji. Moglo bi biti neizbježno, moglo bi potrajati malo dulje.

“Moramo biti jaki i stojimo rame uz rame s našim prijateljima u Ukrajini.”

Ministrovo upozorenje stiglo je dok su se zapadni čelnici pripremali za još jedan dan hitne diplomacije kako bi pokušali pronaći rješenje za krizu na ukrajinskim granicama, gdje je Rusija okupila preko 130.000 vojnika.

Premijer Boris Johnson ovog vikenda otputovat će na Münchensku sigurnosnu konferenciju i navodno će sudjelovati na sastanku čiji je domaćin bio američki predsjednik Joe Biden s čelnicima Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Rumunjske, Kanade, EU i NATO-a u petak, izvijestio je Politico.

Bijela kuća također je sinoć potvrdila da će predsjednik Joe Biden razgovarati s transatlantskim čelnicima u telefonskom razgovoru o “ruskom gomilanju vojnih trupa na granici Ukrajine i našim kontinuiranim naporima da nastavimo s odvraćanjem i diplomacijom”.

U četvrtak, na dramatičnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku, američki državni tajnik Antony Blinken iznio je kako bi se ruski upad mogao odvijati u narednim danima.

Rekao je da bi “projektili i bombe” mogle biti bačene na Ukrajinu nakon “izmišljene provokacije” za sukob, koji bi mogao poprimiti oblik “izmišljenog takozvanog terorističkog bombardiranja unutar Rusije” ili “lažnog, čak i pravog napada upotrebom kemikalija oružje”.

U petak je ruska novinska agencija Interfax izvijestila da je samoproglašena Donjecka Narodna Republika, koju podržava Kremlj, rekla da je selo Petrivske bilo meta granatiranja s ukrajinske strane.

Druga samoproglašena pobunjenička republika, Luhansk, također je izvijestila o nekoliko incidenata minobacačke vatre u petak ujutro.

U međuvremenu, Zajedničke oružane snage Ukrajine objavile su na svojoj Facebook stranici da je nakon 60 kršenja primirja od strane separatista koje podržava Rusija u četvrtak, do sada bilo još šest u petak.

No Moskva je u petak iznijela daljnje tvrdnje da nastavlja povlačiti vojnike s ukrajinske granice. Interfax je izvijestio da se rusko ministarstvo obrane priprema za povratak konvoja tenkova i oklopnih vozila u bazu u svojoj zapadnoj vojnoj oblasti nakon što su sudjelovali u vježbama

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss, koja je u četvrtak bila u posjetu Kijevu, rekla je da su izvješća u kojima se navodi “nenormalna vojna aktivnost” Ukrajine u istočnoj regiji Donbasa “očigledan” pokušaj Kremlja da izmisli razlog za upad.

Govoreći na RAF Waddingtonu u Lincolnshireu, premijer je dodao da je bila “operacija lažne zastave koja je osmišljena da diskreditira Ukrajince” i “jako se bojimo da ćemo to više vidjeti u sljedećih nekoliko dana”.

Upozorio je da bi ruski predsjednik Vladimir Putin bio “lud” da izvrši invaziju jer bi to rezultiralo “krvavim i dugotrajnim sukobom”.

About admin1

Check Also

Ukrajina produžila ugovorni period sa stranim vojnicima na deset godina

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.