Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Ukrajinski predsjednik Zelenskiy traži dodatnu pomoć u govoru pred američkom Kongresom - Vijesti24h

Ukrajinski predsjednik Zelenskiy traži dodatnu pomoć u govoru pred američkom Kongresom

WASHINGTON (Reuters) – Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy u srijedu će uputiti hitan apel američkom Kongresu za dodatnu pomoć u odbrani od ruske invazije koja je donijela smrt i razaranja i poslala val izbjeglica koji bježe iz njegove zemlje.

Virtualno obraćanje Zelenskog članovima Zastupničkog doma i Senata, zakazano za 9 ujutro po EDT (13:00 GMT), dolazi dan nakon što je uputio molbu kanadskom parlamentu za više zapadnih sankcija Rusiji i nametanje zone zabranjenog leta zbog Ukrajina.

Zona zabrane letova korak je kojem su se predsjednik SAD-a Joe Biden i saveznici iz NATO-a odupirali iz straha od eskalacije rata koji je započeo ruskom invazijom 24. veljače. Biden je u utorak potpisao zakon o hitnoj pomoći Ukrajini u iznosu od 13,6 milijardi dolara kako bi joj pomogao da dobije više oružja i za humanitarnu pomoć.

Zelenskiy je posljednjih tjedana nastojao učvrstiti potporu svojoj zemlji u raznim govorima stranoj publici, uključujući Europski parlament i britanski parlament.

Podrška Ukrajini rijedak je slučaj u kojem su se republikanci i demokrati udružili u oštro podijeljenom Kongresu, a neki zastupnici obje strane pozivaju Bidena da ide dalje u pomaganju Ukrajini. U Kongresu postoji određena dvostranačka potpora za dolazak borbenih zrakoplova u Ukrajinu.

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je u utorak novinarima kako ne očekuje da će Zelenski zatražiti izravan angažman SAD-a ili zonu zabranjenog leta, što bi moglo zahtijevati da snage NATO-a pucaju na ruske zrakoplove.

“Ali postoji mnogo oružja koje je iznimno učinkovito u kontroli zraka”, rekao je McConnell, navodeći ratne zrakoplove koje je Poljska ponudila za pružanje Ukrajine.

Govor će se prenositi uživo, za razliku od privatnog razgovora koji je Zelenski vodio 5. ožujka s američkim zastupnicima tijekom kojeg je zamolio za zrakoplove koji će pomoći Ukrajini u odbrani od zračnih napada Rusije.

“Ne tražimo puno. Tražimo pravdu, stvarnu podršku”, rekao je Zelenskiy kanadskim zastupnicima u utorak.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je oko 3 milijuna ljudi pobjeglo iz Ukrajine, uglavnom žena i djece, i traže sigurnost u susjednim zemljama, uglavnom Poljskoj.

Biden je najavio zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata i pozvao na suspenziju ruskog trgovinskog statusa koji svojim izvoznim proizvodima omogućuje niže carine u međunarodnoj areni. Dom ovog tjedna pokušava donijeti zakon kao odgovor na Bidenov zahtjev.

POVIJESNI POSJETI

Rijetko je da se strani čelnici obraćaju američkom Kongresu tijekom rata. Poznat je primjer 1941., kada je britanski premijer Winston Churchill razgovarao s Kongresom samo nekoliko tjedana nakon japanskog napada na Pearl Harbor koji je uvukao Sjedinjene Države u Drugi svjetski rat. Churchill je upozorio da nas “očekuju mnoga razočaranja i neugodna iznenađenja”.

Godine 2015. izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao je govor u Kongresu protiveći se međunarodnom sporazumu koji ima za cilj obeshrabriti Iran od razvoja nuklearnog oružja dok se o tom pitanju raspravljalo u Washingtonu.

Prvi strani čelnik koji se obratio na zajedničkom sastanku Kongresa bio je kralj Kalakaua od Havaja 1874., prije nego što su Havaji postali država.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, ruski predsjednik Boris Jeljcin se 1992. obratio Kongresu. Jeljcinov je optimističan govor objavio: “Iza sebe smo ostavili razdoblje kada su se Amerika i Rusija gledale kroz nišane, spremne povući okidač u bilo kojem trenutku.”

No, sankcije koje su Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli protiv Rusije nakon invazije i poteza za jačanje ukrajinske vojne sposobnosti vratile su sjećanja na desetljećima dugi hladni rat između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza na koji je spomenuo Jeljcin.

About admin1

Check Also

Haos kod Neuma: Buknuo požar, blokiran saobraćaj, kolona automobila 2 kilometra

Za sada nije poznato da li ima povrijeđenih. Požar u Neumu buknuo je danas prilikom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.