Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Ukrajina odbacuje ideju ruske neutralnosti jer SAD pojačava pomoć - Vijesti24h

Ukrajina odbacuje ideju ruske neutralnosti jer SAD pojačava pomoć

Ukrajina je u srijedu odbacila ruske prijedloge da se pretvori u neutralnu državu, jer su Sjedinjene Države pripremile ogroman paket vojne pomoći uoči povijesnog obraćanja prkosnog čelnika Kijeva Kongresu.

Na tlu, ruska raketna vatra pogodila je željezničku stanicu u južnoj Ukrajini koju koriste tisuće izbjeglica u bijegu, a nove eksplozije pogodile su glavni grad koji je bio pod potpunim policijskim satom.

Regionalni dužnosnici izvijestili su da nema žrtava jer su ruski udari raznijeli prozore na željezničkoj postaji u Zaporožju, kamo ljudi stižu iz opkoljenog grada Mariupolja.

Oko 20.000 stanovnika dopušteno je napustiti Mariupol. Ali iscrpljeni, drhtavi evakuirani govore o mučnim putovanjima u bijegu i trulim leševima na ulicama.

“Ovo je prvi put da sam mogao udahnuti nakon nekoliko tjedana”, rekao je Mykola, tražeći da ne kaže svoje puno ime, nakon što je svoju ženu i dvoje male djece provozao kroz minsko polje kako bi izbjegli ruske kontrolne točke.

Sukob je već poslao više od tri milijuna Ukrajinaca u bijeg preko granice, a čini se da je mirno rješenje još uvijek nedostižno.

Kijev se pripremao za ofenzivu iz okruženja ruskih snaga, iako je njihov napredak bio spor dijelom zbog otpora ukrajinskih trupa koje koriste visokotehnološko zapadno oružje.

Grad je tijekom noći bio podvrgnut novoj rundi bombardiranja u blizini svog središta, uključujući i stambenu zgradu od 12 katova, sa stupovima dima koji su se dizali visoko u jutarnje nebo.

Ukrajinska državna služba za hitne slučajeve priopćila je da su najmanje dvije osobe ozlijeđene, a 37 evakuirano iz stambenog bloka.

Napadi su uslijedili dok su Ukrajina i Rusija nastavile s mirovnim pregovorima, nakon što je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky priznao da članstvo u NATO-u nije na stolu, što je očito ustupak Moskvi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se “kompromisni” ishod usredotočiti na to da Ukrajina postane neutralna država usporediva sa Švedskom i Austrijom.

Ali ured Zelenskog je tu ideju kratko odbacio.

“Ukrajina je sada u izravnom stanju rata s Rusijom. Posljedično, model može biti samo ‘ukrajinski’ i samo uz pravno provjerena sigurnosna jamstva”, rekao je pregovarač Kijeva Mihail Podolyak.

‘Ogromna patnja’

U ranijem video obraćanju preko noći, Zelensky je rekao da “svi ratovi završavaju sporazumom”, ukazujući na “tešku”, ali “važnu” rundu pregovora koja je u tijeku.

No, u značajnom virtualnom govoru američkom Kongresu, također se očekivalo da će predsjednik pojačati molbe saveznicima iz NATO-a da interveniraju kako bi zaustavili gotovo tri tjedna staru invaziju Rusije.

Savez će sljedećeg tjedna održati hitan summit u Bruxellesu na kojem će sudjelovati američki predsjednik Joe Biden — ali se do sada odupirao molbama Zelenskog za izravno sudjelovanje zbog straha od početka Trećeg svjetskog rata.

Međutim, neizravno, Biden i drugi čelnici NATO-a pojačavaju vojnu potporu Ukrajini, uključujući protutenkovsko oružje koje je pomoglo u zaustavljanju ruskih snaga sjeverno od Kijeva.

Podudarajući s govorom Zelenskog, dužnosnik Bijele kuće rekao je da će Biden predstaviti još 800 milijuna dolara vojne pomoći, za koju se očekuje da će uključivati ​​više protutenkovskih i protuzračnih projektila.

Nakon što su čelnici Poljske, Češke i Slovenije vlakom za podizanje morala do Kijeva, predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa Peter Maurer došao je u petodnevni posjet.

Istaknuo je “ogromnu patnju civilnog stanovništva” u Ukrajini i naglasio da je “izuzetno važno” da neutralni humanitarni rad ICRC-a bude prepoznat na terenu.

Kaznene zapadne sankcije protiv režima predsjednika Vladimira Putina pojačane su ovog tjedna, gurnuvši Rusiju na rub neplaćanja njezinih vanjskih dugova.

Moskva je u srijedu trebala platiti 117 milijuna dolara na dvije obveznice denominirane u dolarima — prvo plaćanje kamata koje je dospjelo otkako je uglavnom isključena iz zapadnog financijskog sustava.

Putin se okrenuo Čečeniji i Siriji kako bi popunio svoje invazijske snage — i Kini za ekonomsku podršku.

‘Plan C’ za Rusiju?

No, suočen s oštrim prijetnjama SAD-a da će pomoći Rusiji da zaobiđe sankcije, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da Peking djeluje “objektivno i nepristrano”.

“Pozivamo SAD da ne oštećuju kineska legitimna prava i interese u bilo kojem obliku. Ako SAD nastavi ovim putem, Kina će zasigurno poduzeti snažne protumjere”, dodao je.

Zapadni vojni stručnjaci vjeruju da se Rusija sve više okreće zračnom bombardiranju nakon što je početna kopnena invazija zastala — i kao moguća poluga u pregovorima.

“Oni su otkrili da njihove kopnene operacije ne uspijevaju baš dobro i tamo gdje ostvaruju dobitke imaju velike troškove koji nisu održivi”, rekao je za AFP Mick Ryan, umirovljeni australski general-bojnik.

“Morali su se promijeniti u ‘Plan C’ — koji je bombardiranje gradova i teroriziranje civila u nadi da će Ukrajinci postići neku vrstu političkog smještaja”, rekao je.

“Ono što Rusi rade je korištenje naše vlastite ljudskosti protiv nas i čovječnosti Zelenskog protiv njega.”

Sukob je također izazvao akutne strahove od posljedica po cijeloj Europi ako ukrajinske nuklearne elektrane pretrpe ozbiljnu štetu.

No Bjelorusija je rekla da sada opskrbljuje električnu energiju ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Černobil, mjestu najgore nuklearne katastrofe na svijetu 1986. godine.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.