Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


'Učinite pravu stvar': Kako su se SAD, saveznici ujedinili da kazne Putina - Vijesti24h

‘Učinite pravu stvar’: Kako su se SAD, saveznici ujedinili da kazne Putina

WASHINGTON (AP) – Samo nekoliko dana prije nego što je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, predsjednik Joe Biden tiho je poslao tim u sjedište Europske unije u Belgiji.

To nisu bili špijunski šefovi ili generali, već stručnjaci za čitanje sitnog tiska i praćenje tokova novca, računalnih čipova i druge robe diljem svijeta. Njihov mandat: nanijeti maksimalnu bol ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, otežavajući, ako ne i nemogućim, financiranje dugotrajnog rata u Ukrajini i uskraćujući mu pristup tehnologijama koje su u središtu modernog ratovanja.

U veljači je bilo intenzivnih sastanaka u Bruxellesu, Parizu, Londonu i Berlinu, koji su često trajali po šest sati dok su saveznici pokušavali izraditi detalje povijesne ekonomske blokade, prema dužnosnicima Bidenove administracije.

Neki od izvoza koje su SAD željele zabraniti naišle su na nevoljkost od strane Europljana, koji bi u biti svojim tvrtkama govorili da se odreknu nekoliko milijardi dolara godišnjeg prihoda iz Rusije.

Kad bi došlo do zastoja, američki pregovarači bi telefonirali ministrici trgovine Gini Raimondo.

“Sada možete reći ‘ne’, ali kada vreće s leševima budu izašle iz Ukrajine, nećete htjeti ostati u zastoju”, rekla je Raimondo i rekla je savezničkim kolegama. “Učini pravu stvar.”

Svi su se prijavili – i prije invazije.

Raimondo je rekao da je ono što je na kraju dovelo do sporazuma i brzog vremenskog okvira bila prijetnja neminovnog Putinovog napada na Ukrajinu.

“Svi smo brzo shvatili religiju da je vrijeme da se udružimo i držimo zajedno”, rekla je. “Ako nanesete dovoljno boli, izolirajte Putina, to će dovesti do kraja ovog rata.”

Najbogatije nacije na svijetu – izvan Kine – izravno se suprotstavljaju Putinu prema njihovim preferiranim uvjetima. Uveli su sankcije u kojima se njihove snage presijecaju s ranjivostima Rusije. Rusija se oslanja na SAD, EU, Japan, Južnu Koreju i Tajvan za vrhunske tehnologije i ulaganja, pa su saveznici odlučili odsjeći Moskvu.

To je strateška igra osmišljena da zarobi Putina u silaznoj spirali, dok strani investitori izvlače svoj novac kao odgovor na zločine. To je također izvanredan prikaz jedinstva koji bi u nadolazećim tjednima mogao biti testiran ovisnošću saveznika o fosilnim gorivima.

Skupina ekonomista procijenila je u četvrtak da su zemlje EU prenijele više od 13,3 milijarde eura (14,7 milijardi dolara) u Rusiju za naftu, prirodni plin i ugljen od početka rata, čime se u osnovi financira Putinov ratni stroj.

Dok su saveznički razgovori uoči rata bili kritični, EU nije samo čekala na smjernice SAD-a za djelovanje. Članovi bloka su se mjesecima savjetovali.

Jedan diplomat EU-a, koji je pod uvjetom anonimnosti razgovarao o internim razgovorima, iznio je u intervjuu još u siječnju potencijalne kazne koje uključuju zabranu izvoza, napominjući da je EU držao svoju koaliciju na provođenju sankcija od ruske okupacije dijelova 2014. region Donbas u Ukrajini.

Ali ovaj put, SAD i EU odgovorili su na rusku agresiju novim skupom politika kojima bi osakatili Putinovu sposobnost borbe uskraćujući mu pristup poluvodičima, računalima, telekomunikacijskoj opremi, laserima i senzorima sastavnim dijelom ratnog materijala.

Ovo je stiskanje lanca opskrbe koje će prisiliti Rusiju da napadne postojeće zrakoplove, tenkove i drugu opremu za rezervne dijelove – u biti narušavajući njezine vojne i gospodarske kapacitete. Isti dužnosnici SAD-a i EU-a koji su se bavili vlastitim izazovima u lancu opskrbe nakon pandemije pronašli su način da pojačaju problem za Rusiju kroz trgovinske propise.

U znak ranog uspjeha, američki dužnosnici ističu zatvaranje tvornica automobila Lada u Rusiji i više od 300 tvrtki koje su prestale poslovati s Rusijom. Tvrtke nisu samo Starbucks, već i proizvođači čipova kao što je njemački Infineon koji je rekao da je zaustavio sve izravne i neizravne isporuke u Rusiju, kao i tehničku podršku.

Nekoliko dana nakon invazije, saveznici su blokirali stranu imovinu ruske središnje banke. Dva visoka dužnosnika Bidenove administracije, koji nisu bili ovlašteni javno raspravljati o planiranju strategije i govorili su pod uvjetom anonimnosti. rekao je da ova opcija u početku nije bila predstavljena saveznicima iz zabrinutosti da bi Rusija mogla unaprijediti svoj novac.

Čekali su da predstave zamrzavanje imovine sve dok invazija nije započela i slike bombaških napada i smrti natjerale Europljane da se gotovo odmah slože.

Zamrzavanje je učinilo polovicu od više od 600 milijardi dolara u Putinovoj ratnoj škrinji neupotrebljivom. Dok je rusko tržište dionica zatvoreno, a vrijednost rublje pala, sankcije su osmišljene tako da se financijski učinci s vremenom pooštravaju.

Sve dok Ukrajina bude u stanju izdržati s vojnom pomoći protiv teških žrtava, sankcije će učiniti više da iscrpe Putina.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis u četvrtak je pohvalio “vrlo dobru koordinaciju” među narodima i rekao da sankcije “žele. Ruska financijska tržišta blizu su kolapsa”. Također je istaknuo da sankcije stvaraju troškove za saveznike, iako je cijena mnogo manja od posljedica širenja rata.

Ipak, sa svakim novim krugom sankcija, jedinstvo 27 članica EU sve je više na kušnji. Ako dođe do nametanja zabrane ruske nafte i plina, Njemačka i Italija, obje uvelike ovise o ruskoj energiji, bit će u teškoj poziciji da obuzdaju napore nekoliko istočnih zemalja članica poput Poljske i baltičkih država koje žele udariti Putina kao teže što je prije moguće.

SAD manje ovise o ruskoj nafti i prirodnom plinu, što Bidenu olakšava zabranu tog uvoza ranije ovog mjeseca.

Također postoji rizik da sankcije neće zaustaviti Putina ili da Rusija još uvijek može pronaći načine da unese robu u svoje gospodarstvo. Podaci o trgovini koje je analizirao ImportGenius pokazuju da je Kina istisnula Njemačku 2021. kao vodeći izvor izvoza u Rusiju – a američki dužnosnici kažu da je Rusija zatražila pomoć od kineske vlade.

Na Twitteru je Olivier Blanchard, bivši glavni ekonomist u Međunarodnom monetarnom fondu, a sada član Petersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju, izjednačio sankcije s bombardiranjem njemačkih tvornica tijekom Drugog svjetskog rata.

Ta su bombardiranja poremetila njemački ratni stroj na načine koji su onemogućili produljenje produžene borbe – a ekonomisti su imali ulogu u odabiru ciljeva.

Za sve učinjeno ostaje pitanje da li je to dovoljno.

Blanchard preporučuje proširenje kontrole izvoza s proizvodnje povezane s obranom na “sve što dezorganizira proizvodnju” u ruskom gospodarstvu. Ako hladnjaci ruske proizvodnje trebaju brtvu proizvedenu u EU, ograničavanje pristupa toj brtvi otežava funkcioniranje ruskog gospodarstva, rekao je.

Tania Babina, profesorica financija na Sveučilištu Columbia koja je rođena u Ukrajini, rekla je da sankcije obično ne zaustavljaju diktatore i upozorila je da bi Putin u konačnici mogao postati još više ukorijenjen ako SAD i EU ne poduzmu agresivnije djelovanje. Rekla je da Europljani moraju dodati sankcije kojima se zabranjuje korištenje ruske nafte i prirodnog plina.

“Bacit će sve da pobijedi, poslat će baku u borbu ako treba”, rekao je Babina. “Ne može izgubiti Ukrajinu. Zato je tako najvažnije smanjiti prihode Rusije od izvoza energije.”

No, Babina je primijetio da postoji još jedan daleko jeziviji trošak za savezničku strategiju sankcija: Ukrajinci žive.

“Koliko ljudi pustimo da umre prije nego što Putin ostane bez imovine?” pitala je.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.