Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


U Šri Lanki, kako se ekonomska kriza pogoršava, dva muškarca umiru čekajući u redu za gorivo - Vijesti24h

U Šri Lanki, kako se ekonomska kriza pogoršava, dva muškarca umiru čekajući u redu za gorivo

COLOMBO (Reuters) – Policija Šri Lanke priopćila je u nedjelju da su se dvojica muškaraca srušila i umrla dok su čekali u odvojenim redovima da osiguraju gorivo usred skokovitih cijena koje su dovele do rekordne inflacije.

Muškarci u svojim sedamdesetima umrli su dok su čekali benzin i kerozin ulje u dva različita dijela zemlje, rekao je glasnogovornik policije Nalin Thalduwa u komercijalnoj prijestolnici Colombo.

Ljudi su tjednima stajali u redovima na pumpama, često satima, a zemlja je bila pod stalnim nestankom struje.

“Jedan je bio 70-godišnji vozač tri kotača koji je bio dijabetičar i srčani bolesnik, dok je drugi bio 72-godišnjak, obojica su čekala u redu oko četiri sata za loživo ulje”, rekao je Thalduwa.

U nedjelju je Šri Lanka obustavila rad u svojoj jedinoj rafineriji goriva nakon što su ponestalo zalihe sirove nafte, rekao je Ashoka Ranwala, predsjednik Sindikata zaposlenih u nafti.

Ministarstvo energetike nije moglo odmah dobiti komentar.

Korištenje kerozinskog ulja povećalo se nakon što su obitelji s niskim primanjima počele odstupati od plina za kuhanje zbog povećanja cijena. U nedjelju je Laugfs Gas, drugi najveći dobavljač u zemlji, povisio cijene za 1.359 rupija (4,94 dolara) za cilindar od 12,5 kg, stoji u priopćenju tvrtke.

Šri Lanka se od siječnja trudi pronaći dolare za plaćanje sve skupljih pošiljki goriva, a njezine su devizne rezerve u veljači pale na 2,31 milijardu dolara.

U veljači je inflacija Šri Lanke dosegla 15,1%, među najvišima u Aziji, dok je inflacija hrane porasla na 25,7%, pokazuju najnoviji vladini podaci.

Ranije ovog mjeseca središnja banka Šri Lanke pustila je rupiju, što je uzrokovalo pad valute za više od 30 posto i trgovalo se na oko 275 rupija po američkom dolaru.

Cijene mlijeka u prahu porasle su u subotu za 250 rupija (0,90 dolara) za pakiranje od 400 g, što je potaknulo vlasnike restorana da podignu cijenu šalice čaja s mlijekom na 100 rupija.

(1 dolar = 275.0000 šrilankanskih rupija)

About admin1

Check Also

Haos kod Neuma: Buknuo požar, blokiran saobraćaj, kolona automobila 2 kilometra

Za sada nije poznato da li ima povrijeđenih. Požar u Neumu buknuo je danas prilikom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.