Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Talibani su pritvorili 29 žena i njihove obitelji u Kabulu, kaže američki izaslanik - Vijesti24h

Talibani su pritvorili 29 žena i njihove obitelji u Kabulu, kaže američki izaslanik

Talibani su uhapsili 29 žena i njihove obitelji u Kabulu, rekao je u subotu visoki američki diplomat, dodajući zabrinutost zbog sve većeg broja ljudi zarobljenih i zadržanih na neodređeno vrijeme u Afganistanu.

Rina Amiri, američka posebna izaslanica za afganistanske žene, djevojke i ljudska prava, rekla je da su žene bile među 40 osoba zarobljenih u petak. “Ova nepravedna pritvaranja moraju prestati”, rekla je u tvitu.

U međuvremenu je izbrisan, ali drugi izvori su potvrdili da je više žena bilo zatočeno u Kabulu. State Department nije odgovorio na zahtjeve za komentar zašto je uklonjen.

Ranije u petak talibani su pustili skupinu novinara među kojima su i dva stranca, nakon što je vijest o njihovom pritvoru izazvala međunarodnu negodovanje. Također su oslobodili aktivisticu koja je nestala nakon prosvjeda za prava žena, usred sve većeg diplomatskog pritiska, uključujući i glavnog tajnika UN-a.

“Sve više sam zabrinuta za dobrobit nestalih aktivistica u Afganistanu. Nekoliko ih je ‘nestalo’, a za neke se nije čulo tjednima”, napisao je António Guterres na Twitteru u četvrtak. “Snažno pozivam talibane da osiguraju svoju sigurnost kako bi se mogli vratiti kući.”

Ali druge aktivistice, neke koje su otete iz svojih domova usred noći, nisu puštene na slobodu. Talibanska policija i Ministarstvo unutarnjih poslova zanijekali su bilo kakvu ulogu u njihovim uhićenjima.

Grupe za ljudska prava osudile su nestanke kao kampanju zastrašivanja, nakon što su talibani uveli opresivna pravila uključujući zabranu srednjoškolskog obrazovanja djevojkama, a ženama većinu posla izvan zdravstvenog i obrazovnog sektora.

“Svaki nestanak naglašava jednu od velikih praznina u današnjem Afganistanu, nedostatak vladavine prava”, rekla je Heather Barr, pomoćnica ravnateljice za prava žena u Human Rights Watchu.

“Ovako se ne ponašate kada pokušavate biti vlada, a to naglašava bešćutnost s kojom se čini da misle da mogu jednostavno otimati žene i to neuredno poricati.”

Također postoji zabrinutost oko Alije Azizija, visokog zatvorskog dužnosnika koji je nestao više od četiri mjeseca nakon što se javio na posao. Nekoliko žena koje su radile za sigurnosne snage pod prethodnom vladom napadnute su i ubijene otkako su talibani došli na vlast.

“Iako pozdravljamo oslobađanje Parwane, ove obitelji i drugi, uključujući Aliju, još uvijek su u pritvoru”, rekla je Amiri u svom tweetu.

Nitko od pritvorenih nije optužen za bilo kakav zločin, niti je mogao kontaktirati odvjetnike ili razgovarati sa svojim obiteljima.

Britanska vlada također je izrazila zabrinutost zbog građana koji su u pritvoru nekoliko mjeseci. Obitelj snimatelja koji je postao poslovni čovjek Peter Jouvenal iznijela je u javnost svoju zabrinutost za njegovo zdravlje, otkako je zaplijenjen u prosincu.

Oženjen je afganistanskom državljankom i bio je u Kabulu zbog posla i rješavanja obiteljskih poslova. Prijatelji su zabrinuti za njegovo zdravlje i sigurnost; potrebni su mu lijekovi za visoki krvni tlak, a Covid divlja u afganistanskom zatvorskom sustavu.

About admin1

Check Also

Haos kod Neuma: Buknuo požar, blokiran saobraćaj, kolona automobila 2 kilometra

Za sada nije poznato da li ima povrijeđenih. Požar u Neumu buknuo je danas prilikom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.