Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Suha zima isušuje rezervoare, uništava usjeve u Španjolskoj, Portugalu - Vijesti24h

Suha zima isušuje rezervoare, uništava usjeve u Španjolskoj, Portugalu

Krovovi koji vire iz vode postali su uobičajeni prizor svakog ljeta na akumulaciji Lindoso u sjeverozapadnoj Španjolskoj. U posebno sušnim godinama pojavili bi se dijelovi starog sela Aceredo, potopljenog prije tri desetljeća kada je hidroelektrana poplavila dolinu.

Ali nikad prije kostur sela nije u cijelosti izronio usred uobičajeno vlažne zimske sezone.

Gotovo bez kiše dva mjeseca i ne očekuje se mnogo u skorije vrijeme, ruševine Acereda izazivaju mješavinu emocija za mještane dok vide zahrđali trup automobila, kamenu fontanu s vodom koja još uvijek curi i staru cestu koja vodi na ono što je nekad bio lokalni bar.

“Cijelo mjesto je nekada bilo samo vinogradi, stabla naranči. Sve je bilo zeleno. Bilo je prelijepo”, rekao je 72-godišnji José Luis Penín, koji je znao svratiti u bar s prijateljima na kraju dnevnog ribolova.

“Pogledajte to sada”, rekao je Penín, koji živi u istoj županiji, pokazujući na napuknuto, žuto korito akumulacije. “To je tako tužno.”

Dok su aridne zone Pirenejskog poluotoka povijesno iskusile razdoblja suše, stručnjaci kažu da su klimatske promjene pogoršale problem. Ove godine, usred rekordne razine niske količine oborina ili uopće bez oborina, farmeri u Portugalu i Španjolskoj, koji uzgajaju proizvode za cijelu Europu, zabrinuti su da će njihovi usjevi za ovu sezonu biti uništeni.

U posljednja tri mjeseca 2021. Španjolska je zabilježila samo 35% prosječne padaline koju je vidjela tijekom istog razdoblja od 1981. do 2010. No od tada kiše gotovo da nije bilo.

Prema nacionalnoj meteorološkoj agenciji AEMET, u ovom stoljeću samo je 2005. godine bio siječanj bez kiše. Ako se oblaci ne oslobode u sljedeća dva tjedna, bit će potrebne hitne subvencije za poljoprivrednike, priopćile su vlasti.

No Rubén del Campo, glasnogovornik meteorološke službe, rekao je da će ispodprosječne padaline tijekom posljednjih šest mjeseci vjerojatno trajati još nekoliko tjedana, uz nadu da će proljeće donijeti prijeko potrebno olakšanje.

Dok je samo 10% Španjolske službeno proglašeno pod “dugotrajnom sušom”, postoje velika područja, osobito na jugu, koja se suočavaju s ekstremnim nedostatkom koji bi mogao utjecati na navodnjavanje usjeva.

Dolina oko rijeke Guadalquivir na jugozapadu Španjolske proglašena je dugotrajnom sušom u studenom. Sada je žarište žestokog ekološkog spora oko prava na vodu u blizini Nacionalnog parka Doñana, močvarnog područja Svjetske baštine. Vlada regije Andaluzija želi poljoprivrednicima dodijeliti prava na vodu na zemljištu u blizini parka, ali kritičari kažu da će taj potez dodatno ugroziti veliko utočište za divlje životinje koje već presuši.

“Protekle dvije, tri godine bile su suhe, s tendencijom sve manje kiše”, rekao je Andrés Góngora, 46-godišnji uzgajivač rajčice u južnoj Almeriji.

Góngora, koji očekuje da voda koju koristi iz postrojenja za desalinizaciju bude racionirana, još uvijek je u boljem položaju od drugih farmera koji su specijalizirani za pšenicu i žitarice za ishranu stoke.

“Urod žitarica za ovu godinu je izgubljen”, rekao je Góngora.

Ostala područja u središnjoj i sjeveroistočnoj Španjolskoj također osjećaju opekotine.

Vodeća udruga farmera i uzgajivača stoke u Španjolskoj, COAG, upozorava da pola španjolskih farmi ove godine prijeti suša. Kaže se da ako ne padne jaka kiša u nadolazećem mjesecu, usjevi hranjeni kišom, uključujući žitarice, masline, orašaste plodove i vinograde, mogli bi izgubiti 60% do 80% svoje proizvodnje.

No, udruga je također zabrinuta zbog usjeva koji ovise o navodnjavanju, s akumulacijama ispod 40% kapaciteta u većem dijelu juga.

Španjolska ljevičarska vlada planira izdvojiti više od 570 milijuna eura (647 milijuna dolara) iz fonda Europske unije za oporavak od pandemije kako bi svoje sustave navodnjavanja učinila učinkovitijima, uključujući ugradnju sustava obnovljivih izvora energije.

Španjolski ministar poljoprivrede Luis Planas rekao je ovog tjedna da će vlada poduzeti hitne mjere ako kiša ne bude padala za dva tjedna. One bi vjerojatno bile ograničene na ekonomske koristi za ublažavanje gubitka usjeva i prihoda za poljoprivrednike.

U susjednom Portugalu također je bilo malo kiše od prošlog listopada. Do kraja siječnja, 45% zemlje je izdržalo “teške” ili “ekstremne” sušne uvjete, prema nacionalnoj meteorološkoj agenciji IPMA.

Oborine od 1. listopada do siječnja bile su manje od polovice godišnjeg prosjeka za to četveromjesečno razdoblje, što je alarmiralo poljoprivrednike kojima nedostaje trave za svoju stoku.

Neuobičajeno je da je čak i sjever Portugala suh i ondje su ove zime izbili šumski požari. Na jugu noću već pjevaju cvrčci i pojavili su se komarci — tradicionalni znakovi ljeta.

IPMA ne predviđa nikakvo olakšanje prije kraja mjeseca.

Portugal je svjedočio porastu učestalosti suša u posljednjih 20-30 godina, prema IPMA klimatologici Vandi Pires, uz manje padaline i više temperature.

“To je dio konteksta klimatskih promjena”, rekao je Pires za Associated Press.

A izgledi su sumorni: znanstvenici procjenjuju da će u Portugalu do kraja stoljeća pasti prosječna godišnja količina oborina od 20% do 40%.

About admin1

Check Also

Haos kod Neuma: Buknuo požar, blokiran saobraćaj, kolona automobila 2 kilometra

Za sada nije poznato da li ima povrijeđenih. Požar u Neumu buknuo je danas prilikom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.