Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Što treba znati o ulozi protutenkovskih projektila Javelin u borbi Ukrajine protiv Rusije - Vijesti24h

Što treba znati o ulozi protutenkovskih projektila Javelin u borbi Ukrajine protiv Rusije

Sjedinjene Države i saveznici su posljednjih tjedana dopremili oružje Ukrajini zbog ruske invazije. Slike uništenih ruskih tenkova na društvenim mrežama skrenule su pozornost na jedno posebno oružje: projektil Javelin.

SAD i druge zemlje NATO-a poslale su više od 17.000 protutenkovskih oružja, uključujući projektile Javelin, kopnom u Ukrajinu preko Poljske i Rumunjske u rasponu od manje od tjedan dana ovog mjeseca, izvijestio je New York Times.

Koplja je poprimila simboličnu važnost u proukrajinskom online čavrljanju. Bivši novinar Christian Borys stvorio je sliku sveca koji drži koplje i njegovu lansirnu jedinicu. Slika na naljepnicama i drugoj opremi prikupila je više od milijun dolara, rekao je Borys na Twitteru, za koji je rekao da će ići humanitarnoj pomoći usredotočenoj na Ukrajinu.

Dok konvoj ruskih vojnih vozila puže prema Kijevu plijeni globalnu pozornost, protutenkovske rakete su u središtu pozornosti. Stručnjaci za oružje kažu da bi se Javelin mogao pokazati posebno učinkovitim protiv ruskih tenkova, iako upozoravaju da sam raketni sustav vjerojatno neće promijeniti putanju rata.

Evo što trebate znati o njihovom radu i ulozi koju bi mogli igrati.

Što je koplje?
Javelin je protuoklopni raketni sustav koji se zaključava na termalnu sliku mete. Vojnik proviruje kroz zapovjednu lansirnu jedinicu i odabire različite mete i vrste napada.

Kada se ispali, lansirni motor projektila izbacuje ga iz cijevi prije nego što se njegov primarni motor uključi i šalje raketu u let. Nježniji početak smanjuje krhotine i dim, što otežava neprijatelju da vidi gdje je lansiran. Koristi ono što je poznato kao sustav “ispali i zaboravi”, koji omogućuje vojniku da se skloni ili učita novi projektil dok drugi prati svoj cilj.

Sustav može pucati danju ili noću i ima relativno velik domet, do 2½ milje.

Dok koplje može ciljati bilo koju vrstu vozila koje emitira toplinu, najmoćnije je protiv tenkova jer može udarati s vrha. Zbog toga se zove koplje, poput koplja bačenog u atletici koje pada na zemlju pod strmim kutom.

Koplja također mogu pucati izravno na metu ako postoji zaštita iznad nje, a mogu se koristiti i protiv niskoletećih helikoptera.

Kako bi mogli pomoći Ukrajini u borbi protiv ruskih snaga?
Koplja je “vjerojatno najsofisticiranije i najmoćnije” protutenkovsko oružje, rekao je Mark Cancian, viši savjetnik za međunarodni sigurnosni program u Centru za strateške i međunarodne studije.

Ukrajinska vojska je u petak na Twitteru podijelila slike vojnika koji nose Javelin, zajedno sa fotografijama uništenih tenkova.

“Sama informacija o prisutnosti koplja u oružju ukrajinskih oružanih snaga izaziva paniku među okupatorima [ruskom zastavom]”, stoji u tvitu.

Ukrajina tvrdi da je Rusija u borbama izgubila 335 tenkova i nešto više od 1100 borbenih oklopnih vozila.

No, nema pouzdanih podataka o tome koliko je projektila Javelin Ukrajina upotrijebila u borbi i s kojim efektom, rekao je Amael Kotlarski, viši analitičar Janesa, obrambene obavještajne agencije otvorenog koda.

Ukrajinsko ministarstvo obrane zamolilo je Ukrajince u objavi na Facebooku u srijedu da ne dijele informacije o kupnji oružja od stranih partnera.

Stručnjaci kažu da je Javelin snažan dodatak postojećem ukrajinskom arsenalu protutenkovskih projektila domaće proizvodnje.

Lako je obučiti borce da ih koriste, rekao je Cancian, što je povoljno u Ukrajini, gdje su se civili prijavili za bitku. Sjedinjene Države su u prošlosti obučavale ukrajinske snage kako da rukuju oružjem.

Koplja su “osobito korisna jer se čini da su Rusi vezani za cestu”, dodao je Cancian, što ukrajinskim snagama olakšava postavljanje mjesta zasjede ili jakih lansirnih točaka.

Što su Rusi učinili da obuzdaju Javelins?
Malo je stvari koje čak i najdobro opremljene vojske mogu učiniti u vezi s Javelinima. Moderni tenkovi prekriveni su reaktivnim oklopom, koji je u nekim slučajevima prepun malih količina eksploziva koji će detonirati dolazeću bojnu glavu.

Javelin je dizajniran da prođe taj oklop. Koristi tandemsku bojnu glavu, koja prvo ili stvara kanal u reaktivnom oklopu ili ga raznosi, dopuštajući glavnoj bojnoj glavi da se probije i eksplodira.

Ruski tenkovi posebno su ranjivi na oružje, rekao je Kotlarski, jer su dizajnirani da budu “vrlo mali, zdepasti i kompaktni”. Projektil Javelin koji pogodi vrh tenka obično znači “trenutačno uništenje”, rekao je.

Postoje neki dokazi da je ruska vojska oprezna prema Javelinima, uključujući fotografije koje prikazuju metalne nadstrešnice postavljene porotom na tenkove. Postoje dvije teorije o tome čemu oni namijenjeni. Prvi je zaštititi zapovjednika ili samu kupolu od dronova koji mogu baciti streljivo ili se zabiti u njih, u stilu kamikaze. No, postoje i nagađanja da su nadstrešnice namijenjene otupljivanju napada Javelina odozgo prema dolje, dajući tenku i njegovoj posadi nešto bolje šanse za preživljavanje.

Koncept dizajna sličan je onom oklopa s letvicama, koji su američke i druge vojske koristile da okružuju vozila u čeličnim kavezima, kako bi prerano detonirali granate na raketni pogon.

Društvene mreže pretrpane su fotografijama uništenih ruskih tenkova s ​​kavezima. Slike su tako brzo dobile simboličku rezonancu da su korisnici interneta skovali izraz “kavez za rješavanje problema”, čime su zaradili stranicu u primarnom internetskom imeniku memova.

Drugi su sugerirali da bi toplinski priključci na tenk mogli biti pokušaj kompliciranja sposobnosti projektila da se usredotoči na cilj.

Telegram kanal povezan s proruskim snagama također je objavio upute za ruske vojnike o tome kako koristiti sustave Javelin koje zarobe u Ukrajini.

Koja su ograničenja Javelina?
Koplja “nije srebrni metak”, rekao je Kotlarski iz Janesa.

“U svijesti javnosti prevladava narativ da se određeni sustavi oružja na neki način lavaniziraju kao da imaju odlučujući utjecaj na određene sukobe”, rekao je, ali “stvarnost je često složenija.”

Iako moćan, osobito na otvorenim područjima gdje ruska vojna vozila kruže prema ukrajinskim gradovima, Javelin ima neke nedostatke.

“To ima nedostatak svih ovih vrsta protutenkovskog oružja, a to je da oni [tenkovi] mogu uzvratiti pucanjem na vas, a vi jednostavno imate ljude koji se skrivaju iza brda ili grma,” rekao je Cancian. “To nije kao oklopno vozilo u kojem imate neku zaštitu.”

Sustavi oružja također su skupi i komplicirani za proizvodnju, s procjenama proizvodnih troškova između 80.000 i 200.000 dolara po projektilu, kaže Kotlarski. Američki proizvođači oružja imaju kapacitet za proizvodnju najviše 6.500 projektila Javelin godišnje, prema procjenama vojske, iako postojeći ugovor ograničava proizvodnju na 2.100.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.