Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Slijede li socijalni nemiri širom Evrope? Mnogi vjeruju da će se uskoro desiti - Vijesti24h

Slijede li socijalni nemiri širom Evrope? Mnogi vjeruju da će se uskoro desiti

Istraživanje provedeno u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji je pokazalo da veliki broj građana strahuje da će inflacija uzrokovati socijalne nemire, proteste i štrajkove.

Organizacije YouGov i More in Common su provele ovo istraživanje koje je pokazalo i to da su troškovi potrepština postali najvažnije pitanje. Ispitanici očekuju da će se socijalni nemiri desiti u sljedećih nekoliko mjeseci. U Francuskoj su četiri od deset ispitanika kazali da priželjkuju obnovu protestnog pokreta Žuti prsluci.

Jedan od pet ispitanika je izjavio da je pod sve većim pritiskom zbog toga što je primoran na uštede, dok je jedan od deset rekao da već preskače obroke. Mnogi pretpostavljaju da ekonomska kriza neće kratko trajati, odnosno smatraju da joj se ne nazire kraj.

Većina ispitanika u Poljskoj i Njemačkoj su naveli da posjete više trgovina kako bi pronašli i kupili namirnice po što povoljnijoj cijeni. Također većina ispitanika namjerava da tokom predstojeće zime smanji potrošnju energije za grijanje.

Građani u četiri navedene države ne vjeruju da su njihove vlade sposobne da upravljaju krizom. Uočeno je da ne postoji povjerenje u većinu stranaka u kontekstu upravljanja krizom, ali da opozicione, populističke stranke u krizi ostvaruju političke benefite.

Istraživanje je pokazalo da se odgovornim za visoke cijene energenata smatraju Rusija, energetske kompanije i vlade. Pesimizam je široko rasprostranjen, jer je malo onih koji očekuju da će kriza biti okončana u skorije vrijeme, dok jedna od tri osobe nije sigurna da će ikada biti završena.

Također većina želi ubrzanu tranziciju ka obnovljivim izvorima energije i vjeruje da je to način da se brže postigne energetska nezavisnost. Anketom je bilo obuhvaćeno 7.000 punoljetnih osoba u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji, prenosi Euronews.

Situacija u Bosni i Hercegovini

About admin

Check Also

Ovo su imena osumnjičenih iz operativne akcije “Nevera”: Pojedini članovi grupe su u bijegu

Grupa se bavila nabavkom i prevozom droge iz Albanije, Turske, Srbije i Crne Gore u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *