Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Sjeverna Koreja bi 'poništila' Južnu ako je isprovocirana, upozorava sestra Kim Jong-una - Vijesti24h

Sjeverna Koreja bi ‘poništila’ Južnu ako je isprovocirana, upozorava sestra Kim Jong-una

Utjecajna sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una rekla je da bi nuklearne snage zemlje “uništile” južnokorejsku vojsku ako bi pokrenula preventivni napad na režim.

Kim Yo-jong, koji ima nekoliko visokih pozicija u vladi i vladajućoj stranci, rekao je da Sjever nema namjeru započeti drugi korejski rat, ali da će odgovoriti ako bude isprovociran i ostaviti južnu vojsku u stanju “potpunog uništenja i propasti” .

Njezini komentari nakon što je južnokorejski ministar obrane, Suh Wook, javno raspravljao o sposobnosti Seula da “precizno i ​​brzo pogodi bilo koju metu u Sjevernoj Koreji” s nizom oružja, budući da međunarodna nelagoda raste zbog nedavnih nastavaka sjevernokorejskih testiranja raketa dugog dometa. U drugoj izjavi upućenoj Suhu u nedjelju, ona ga je nazvala “ološom”.

Upozorenje Kim Yo-jonga, iako nije neobično u svojoj živopisnoj upotrebi jezika, ukazuje na porast napetosti na poluotoku nakon što je Sjever prošlog mjeseca izveo svoj prvi test interkontinentalne balističke rakete za pet godina, i usred nagađanja da bi režim mogao pripremaju se za provedbu nuklearnog testa kasnije ovog mjeseca.

U svojoj drugoj izjavi u roku od nekoliko dana, Kim je rekla da se Pjongjang protivi ratu i da Južnu Koreju ne vidi kao svog glavnog neprijatelja. “Drugim riječima, to znači da ako južnokorejska vojska ne poduzme vojnu akciju protiv naše države, neće se smatrati metom”, rekla je.

“Ali ako se Južna Koreja, iz bilo kojeg razloga – bez obzira je li zaslijepljena pogrešnim procjenama ili ne – odluči za takvu vojnu akciju kao što je ‘preventivni udar’ koju promiče (Suh Wook), situacija će se promijeniti. U tom slučaju će i sama Južna Koreja postati meta.”

Jug bi, dodala je, mogao izbjeći tu sudbinu napuštajući svoje “fantastično sanjarenje” o pokretanju napada na Sjever, nuklearno naoružanu državu čiji bi arsenal mogao uključivati ​​nuklearno sposobno oružje kratkog dometa usmjereno na južnokorejske konvencionalne snage i 28.500 američkih vojnika sa sjedištem u zemlji.

Sjeverna Koreja je pokušala pojačati pritisak na Seul samo nekoliko tjedana prije nego što je novi predsjednik Južne Koreje, konzervativni Yoon Suk-yeol, zamijenio liberala Moon Jae-ina, koji ima malo za pokazati za svoje pokušaje zbližavanja s Pjongjangom.

Moon se tri puta susreo s Kim Jong-unom 2018. i snažno lobirao da se uspostavi prvi summit sjevernokorejskog čelnika s Donaldom Trumpom u lipnju te godine.

Drugi summit Trump-Kim 2019. završio je neuspjehom zbog neslaganja oko ublažavanja sankcija, a Bidenova administracija pokazala je malo interesa za oživljavanje pregovora o denuklearizaciji osim ako oni ne rezultiraju provjerljivim razbijanjem sjevernog nuklearnog programa i programa balističkih projektila.

Yoon, koji će prisegnuti 9. svibnja, obećao je ojačati obranu Juga od sjevernokorejskih raketnih napada, ali nije isključio povratak dijalogu s Kimom.

Yoonovi savjetnici za vanjsku politiku i sigurnost nalaze se u SAD-u kako bi razgovarali o ranom summitu s Joeom Bidenom usred zabrinutosti u Seulu da je fokus američkog predsjednika isključivo na ratu u Ukrajini.

Neki analitičari vjeruju da će Sjever nastaviti povećavati pritisak na Washington u narednim mjesecima, vjerojatno probnim letenjem projektila iznad Japana ili nastavkom nuklearnih proba. Velika provokacija mogla bi se dogoditi 15. travnja ili približno tog datuma, 110. godišnjice rođenja osnivača Sjeverne Koreje – i djeda Kim Jong-una – Kim Il-sunga.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.