Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Satelitska tehnologija stvara virtualna područja za ispašu u šumi Epping - Vijesti24h

Satelitska tehnologija stvara virtualna područja za ispašu u šumi Epping

Epping Forest ima dijelove određenog zemljišta koje je dom gujama, zmijama i gušterima, kao i bijelim admiralskim i ljubičastim leptirima, te sisavcima poput rovki i voluharica koji zauzvrat daju hranu za ptice grabljivice i sove.

Međutim, život goveda u šumi nije bio tako lak. Šumsko osoblje se dugo borilo kako bi spriječilo da stoka luta po obližnjim cestama i dvostrukim kolovozima.

Sada, napokon, stoka u Epping Forestu zna svoje mjesto – zahvaljujući satelitskoj tehnologiji. Krave i telad engleskog Longhorna koji žive u drevnoj šumi nedavno su opremljeni prijemnicima – koji izgledaju poput kravljih zvona – koji mogu uhvatiti GPS signale, koji se zatim koriste za stvaranje virtualnih područja za ispašu životinja.

Ako se životinja približi rubu svog zacrtanog područja, njezino kravlje zvono detektira granicu i počinje emitirati zvuk koji raste u visini ili na kraju isporučuje blagi električni impuls dok životinja pokušava prijeći granicu.

Tehnologija znači da šumska stoka može provoditi vrijeme na pažljivo odabranim mjestima bez potrebe za bodljikavom žicom ili električnim ogradama kako ne bi lutala cestama koje okružuju bivšu kraljevsku šumu na sjevernom dijelu Londona.

Sustav, pionir norveške tvrtke Nofence, usvojen je za kontrolu stada od 66 životinja koje trenutno pasu u Epping Forestu i koje pomažu u održavanju zdravlja njegovih 2.400 hektara (5.900 hektara) trave i šuma. U sljedećih nekoliko godina, nadamo se da će sustav omogućiti šumskom osoblju da poveća stado na oko 150 životinja.

“Velike životinje na ispaši poput krava pomažu u stvaranju vrlo promjenjivih staništa”, rekao je John Phillips, službenik za ispašu i krajolike šume. “Oni obrežu travu i omogućuju rast manjim biljkama. Održavanje niže trave također pomaže životinjama, uključujući gmazove i ptice, da se hrane.”

Nekada su stotine krava i teladi pasle na zemlji pod prastarim pravima koja su davana pučanima, ljudima koji su živjeli u šumskoj župi i koji su posjedovali najmanje pola hektara zemlje.

U kasnom 19. stoljeću ta su prava bila pod pritiskom jer je zemljište bilo ograđeno i stambeni prostori su se širili. Počeli su prosvjedi i šumu je naposljetku kupila City of London Corporation te joj je oduzeta oznaka kraljevske šume.

Odlučeno je da će od tada Epping Forest biti “neograđen i neizgrađen kao otvoreni prostor za rekreaciju i uživanje ljudi”. (Pravo skupljanja drva u Epping Forestu također opstaje, iako je ograničeno na “jedan peder mrtvog ili naplavljenog drveta” dnevno po stanovniku i rijetko se iskorištava.)

Pučanima je bilo dopušteno nastaviti ispašu stoke – iako je njihov broj pao tijekom 20. stoljeća sve dok kriza BSE-a 1996. nije dovela do njihovog potpunog uklanjanja iz šume.

Nedavno je vraćena stoka, što je izazvalo potrebu za novim rješenjem. Ograđivanje nije dopušteno u Epping Forestu pa su isprva podzemni kablovi bili položeni po obodu pašnjaka, a stoka je bila opremljena uređajima za praćenje koji su ih izazvali blagi strujni udar kada su pokušali prijeći preko kabela.

“Međutim, morali ste iskopati kabel svaki put kada ste htjeli premjestiti stoku na novo područje za ispašu”, rekao je Phillips. “Osim toga, morali ste iskopati kablove ako su se pokvarili ili su trebali servisirati. Trebalo nam je nešto fleksibilnije.”

Nofence sustav izbjegava ove probleme, rekao je Phillips. Njegovi prijamnici prenose točan položaj, određen GPS-om, svake životinje u šumi. Ti se podaci zatim prenose u aplikacije na mobilnim telefonima šumskog osoblja. Koristeći te uređaje, oni zatim mogu označiti područje ispaše za svaku životinju na digitalnoj karti koja je pohranjena na njihovim telefonima.

Zvono životinje detektira približava li se granici svog područja ispaše i emitira zvukove prije primjene blagog električnog impulsa.

“Krava uči povezati porast visine zvuka s mogućnošću da dobije električni impuls – koji nije jači od onog koji bi dobila od električne ograde”, rekla je Synne Foss Budal, generalna direktorica Nofence UK. “Kao rezultat toga, mijenja smjer od granice.

“Možemo vrlo precizno pratiti što krava radi na ovaj način. Možemo vidjeti da zna razliku između prve visine i posljednje visine emitiranog zvuka i da točno zna kada će doći do pulsa. Tako da vrijeme. Okrenu se u posljednjoj sekundi kako bi mogli dobiti najviše svježe trave na rubu granice”, rekla je.

Najvažnije je da se ta virtualna područja ispaše mogu promijeniti samo promjenom njihovih granica u aplikaciji za mobilni telefon, rekao je Phillips. “Možemo stvoriti novi virtualni pašnjak tako da ga označimo na telefonu, a istovremeno stvorimo hodnik koji povezuje njihov stari pašnjak s novim. Životinje će odlutati niz hodnik do svojih novih pašnjaka. Nema prekopavanja kablova niti rušenja ograda. Taman je za Epping Forest.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.