Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


SAD šalje borbene avione F-35 u Njemačku kako bi ojačali obranu NATO-a - Vijesti24h

SAD šalje borbene avione F-35 u Njemačku kako bi ojačali obranu NATO-a

Sjedinjene Države poslale su u ponedjeljak borbene zrakoplove F-35 u Njemačku kako bi ojačale obranu NATO-a, objavilo je u srijedu Zapovjedništvo pričuvnog zrakoplovstva.

Mlaznice su poslane u zračnu bazu Spangdahlem s pilotima, održavateljima i pomoćnim osobljem iz aktivnog 388. i pričuvnog 419. borbenog krila.

F-35A Lightning II najnapredniji su borbeni avioni koje SAD ima, sposobni izvesti “različite misije odvraćanja agresije i obrane saveznika u slučaju da odvraćanje ne uspije”, priopćilo je zračne snage.

  1. Fighter Wing prva je borbena jedinica u aktivnoj službi koja može koristiti mlaznice.

“Razmještanje američkih F-35As u zračnu bazu Spangdahlem povećava obrambeni položaj NATO saveza i poboljšava našu sposobnost zajedničkog djelovanja”, rekao je zapovjednik američkih zračnih snaga u Europi i afričkim zračnim snagama.

“Suočavamo se s dinamičnim okruženjem i ovo raspoređivanje značajno pojačava našu potporu obrani NATO-a”, dodao je.

Taj potez dolazi jer Rusija još uvijek ima više od 150.000 vojnika na ukrajinskoj granici.

Visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je u srijedu da je Rusija dodala čak 7.000 vojnika na granici s Ukrajinom, okarakterizirajući tvrdnje Moskve da povlači snage kao “lažne”.

“Svaka indikacija koju sada imamo je da namjeravaju samo javno ponuditi razgovor i iznijeti tvrdnje o deeskalaciji dok se privatno mobiliziraju za rat”, rekao je dužnosnik o tvrdnjama Moskve.

Uz avione F-35, SAD je u Poljsku poslalo osam F-15E, a šest KC-135 Stratotankera otišlo je u zračnu bazu Ramstein u Njemačkoj.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.