Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


SAD poriče da traži promjenu režima u Rusiji nakon Bidenovih komentara - Vijesti24h

SAD poriče da traži promjenu režima u Rusiji nakon Bidenovih komentara

Američki državni tajnik, Antony Blinken, inzistirao je da zemlja nema “strategiju promjene režima u Rusiji – ili bilo gdje drugdje”, nekoliko sati nakon što je predsjednik Joe Biden opisao Vladimira Putina kao “koljača” koji “ne može ostati na vlasti” .

Blinkenova intervencija posljednji je pokušaj Bijele kuće da povuče zapaljive primjedbe Bidena u govoru u Poljskoj u subotu.

U komentarima koje su mnogi shvatili kao poziv na promjenu režima u Moskvi, Biden je rekao: “Za Boga miloga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti.”

Američki predsjednik rekao je da je Putin “sklon nasilju”, dodajući da “jednostavno nema opravdanja ili provokacije za ruski izbor rata” u Ukrajini.

Nekoliko minuta nakon što je Biden govorio, Bijela kuća se trudila umanjiti njegove riječi, rekavši da predsjednik “nije razgovarao o Putinovoj moći u Rusiji ili o promjeni režima”. Prema jednom dužnosniku, govor nije bio poziv na svrgavanje ruskog predsjednika, već pokušaj da se svjetske demokracije pripreme za produženi sukob.

Blinken je bio još naglašeniji kada se osvrnuo na to pitanje tijekom posjeta Jeruzalemu u nedjelju.

“Mislim da je predsjednik Bijela kuća sinoć istaknuo da, jednostavno, predsjednik Putin ne može biti ovlašten voditi rat ili sudjelovati u agresiji protiv Ukrajine ili bilo koga drugog”, rekao je.

“Kao što znate, i kao što ste nas čuli više puta da govorimo, mi nemamo strategiju promjene režima u Rusiji – ili bilo gdje drugdje, što se toga tiče.”

Ruska vlada je rekla da se čini da je Biden izgubio hladnokrvnost, dodajući da nije na američkom predsjedniku da određuje tko je vladao Rusijom.

“Državni čelnik trebao bi kontrolirati svoj temperament”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za državnu novinsku agenciju Tass. “Osobne uvrede poput ove sužavaju priliku za naše bilateralne odnose pod sadašnjom [SAD] administracijom. Toga je potrebno biti svjestan.”

Bidenovi komentari također su izazvali konsternaciju u SAD-u i šire. Richard Haass, veteran američkog diplomata i predsjednik američkog Vijeća za vanjske odnose, rekao je da su njegove riječi bile kontraproduktivne i štetne.

“Komentari @potusa otežali su tešku situaciju i opasnu situaciju opasnijom”, napisao je Haass na Twitteru. “To je očito. Manje očito je kako poništiti štetu, ali predlažem da njegovi glavni suradnici dođu do svojih kolega i jasno daju do znanja da su SAD spremne nositi se s ovom ruskom vladom.”

Haass je dodao: “Kao što je rečeno, možete ići u rat samo s vojskom koju imate. Ništa manje istina je da možete okončati rat samo s protivnikom kojeg imate. To što je Putinova Rusija postupila kriminalno ne mijenja ovu istinu. Promjena režima može biti nada, ali ne može biti temelj naše strategije.”

Tobias Ellwood, britanski zastupnik koji služi kao predsjedavajući biračkog odbora Commonsa za obranu, rekao je da je komentar bio “nepametan” i da će ga Putin zgrabiti.

“Na ruskom je narodu da izvuče ovaj (očigledan) zaključak”, napisao je Ellwood na Twitteru. “Putin/Xi (i mnogi Rusi) će sada čitati ‘promjenu režima’ kao POTUS-ov širi cilj – osim podrške Ukrajini. Putin će ovo zavrtjeti, ukopati se i boriti se jače.”

Britanska vlada je rekla da je Putinova budućnost pitanje za narod Rusije.

“Mislim da je ruski narod prilično zasitio onoga što se događa u Ukrajini, ove ilegalne invazije, uništavanja vlastitih sredstava za život, njihova ekonomija se urušava oko njih i mislim da će ruski narod odlučivati ​​o sudbini Putina i njegove prijatelji”, rekao je tajnik obrazovanja Nadhim Zahawi za Sky News u nedjelju ujutro.

Upitan je li Biden pogriješio što je rekao ono što je imao, Zahawi je odgovorio: “Ne, ono što vam kažem je da je Bijela kuća bila vrlo jasna u vezi s tim, predsjednik je održao vrlo snažan govor o tome i mislim da su oba Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo slažu se da je na ruskom narodu da odluči tko će njima upravljati.”

Bidenovo obraćanje uslijedilo je kada je Rusija lansirala simbolične raketne napade na ukrajinski grad Lavov, 40 milja od poljske granice.

Govoreći nakon Bidenovog govora kasno u subotu, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy pozvao je zapad da preda vojnu opremu koja je “skupljala prašinu” u zalihama, rekavši da njegovoj zemlji treba samo 1% NATO-ovih zrakoplova i 1% njegovih tenkova.

Zapadne zemlje su Ukrajini do sada davale protutenkovske i protuzračne projektile, kao i malokalibarsko oružje i zaštitnu opremu, ali nisu ponudile nikakav teški oklop ili avione.

“Već smo čekali 31 dan”, rekao je Zelenski. “Tko je zadužen za euroatlantsku zajednicu? Je li to doista još uvijek Moskva, zbog zastrašivanja?”

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u nedjelju da rusko ciljanje na centre za skladištenje goriva i hrane u zemlji znači da će vlada morati raspršiti zalihe oba u bliskoj budućnosti, dok je šef ukrajinske vojne obavještajne službe rekao da Rusija pokušava podijeliti Ukrajinu na dva dijela kako bi stvorila regija pod kontrolom Moskve nakon što nije uspjela preuzeti cijelu zemlju.

“Zapravo, to je pokušaj stvaranja Sjeverne i Južne Koreje u Ukrajini”, rekao je Kyrylo Budanov u priopćenju, dodajući da će Ukrajina uskoro pokrenuti gerilski rat na teritoriju koji je okupirao Rusiju.

U međuvremenu, čelnik samoproglašene Narodne Republike Lugansk u istočnoj Ukrajini koju podupire Rusija rekao je da bi regija uskoro mogla održati referendum o pridruživanju Rusiji.

“Mislim da će se u bliskoj budućnosti održati referendum na teritoriju republike”, rekao je Leonid Pasečnik. “Narod će iskoristiti svoje konačno ustavno pravo i izraziti svoje mišljenje o ulasku u Rusku Federaciju.”

Rusija je prošlog mjeseca priznala Luhansk i Donjeck kao neovisne i nedugo nakon toga naredila, kako je nazvala, mirovnu operaciju u regiji.

About admin1

Check Also

Ovo su imena osumnjičenih iz operativne akcije “Nevera”: Pojedini članovi grupe su u bijegu

Grupa se bavila nabavkom i prevozom droge iz Albanije, Turske, Srbije i Crne Gore u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.