Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


SAD će zabraniti sav uvoz ruske nafte, kažu izvješća - Vijesti24h

SAD će zabraniti sav uvoz ruske nafte, kažu izvješća

Prema izvješćima iz SAD-a, Joe Biden odlučio je zabraniti uvoz ruske nafte u Ameriku dramatično pojačavajući ekonomski pritisak na režim Vladimira Putina.

Taj potez uslijedio je nakon molbi ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog američkim i zapadnim dužnosnicima da prekinu uvoz, što je bio očigledan propust u velikim sankcijama uvedenim Rusiji zbog invazije Ukrajine.

Izvoz energije zadržao je stalan priljev gotovine u Rusiju unatoč inače ozbiljnim ograničenjima za njezin financijski sektor.

Američki je predsjednik trebao objaviti taj potez odmah u utorak, rekao je jedan izvor za Associated Press.

Slične izvještaje imali su i drugi mediji.

Bijela kuća je saopćila da će Biden govoriti u utorak ujutro kako bi najavio “radnje kako bi se Rusija nastavila smatrati odgovornom za njen ničim izazvan i neopravdani rat protiv Ukrajine”.

Kremlj je zaprijetio da će uzvratiti prekidom opskrbe plinom Europi i drugim zemljama Zapada, iako bi to nanijelo veliki udarac ruskom gospodarstvu.

To dolazi nakon što je Rusija zaprijetila da će prekinuti isporuku plina Zapadu zatvaranjem plinovoda Sjeverni tok 1 preko Njemačke.

Alexander Novak, zamjenik ruskog premijera, upozorio je da bi njegova vlada mogla “uvesti embargo” na opskrbu plinom kao odmazdu za ekonomske sankcije.

Njemačka je prošlog mjeseca potvrdila da će zabraniti skupi plinovod Sjeverni tok 2 kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Rat je od 24. veljače odnio živote više od 1.000 civila, prema podacima Ujedinjenih naroda, a stvarni je broj vjerojatno mnogo veći.

Govoreći državnim medijima u ponedjeljak, gospodin Novak je ustvrdio da Rusija ima “svako pravo” donijeti “odluku o podudaranju” i “uvesti embargo na pumpanje plina kroz plinovod Sjeverni tok 1”.

Međutim, naglasio je da odluka o tome hoće li to učiniti još nije donesena i da naftovod trenutno radi “punim kapacitetom”.

Njegovo upozorenje dolazi dok SAD tjera zapadne saveznike da razmotre zabranu uvoza ruske nafte.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je ranije da je Washington bio u “vrlo aktivnim raspravama” sa zemljama u Europi o zabrani uvoza ruske nafte. Dva dužnosnika Bijele kuće izvijestila su novinsku agenciju Reuters da je predsjednik Biden spreman krenuti dalje bez svojih europskih partnera.

Ministar energetike Lord Callanan upozorio je da je zabrana uvoza ruskog plina i nafte pod “hitnim pregledom” kao dio sankcija protiv Kremlja.

Taj bi potez ozbiljno naštetio ruskom gospodarstvu, koje je već uništeno sankcijama.

Novak je rekao da bi “odbijanje ruske nafte dovelo do katastrofalnih posljedica za globalno tržište”, dodajući da bi cijena nafte mogla porasti na više od 300 dolara po barelu.

Nafta Brent bila je u ponedjeljak na najvišoj cijeni od 2008. nakon što je dosegnula 139 dolara po barelu, a rast će vjerojatno dodatno pritisnuti kućanstva.

Prema podacima Eurostata, oko četvrtine uvoza nafte u Europsku uniju i oko 46 posto njezinog plina dolazilo je iz Rusije u prvom dijelu prošle godine.

Velika Britanija se manje oslanja na Rusiju za obje, ali cijene ovdje uvelike odražavaju one u Europi.

Njemački kancelar Olaf Scholz javno je tvrdio da bi zapadni saveznici trebali vršiti “održivi” pritisak na Rusiju, a minimizirati utjecaj na kućanstva.

“Svi naši koraci osmišljeni su tako da snažno pogode Rusiju i budu dugoročno održivi”, rekao je u priopćenju.

“U ovom trenutku europska opskrba energijom za proizvodnju topline, mobilnost, opskrbu električnom energijom i industriju ne može se osigurati ni na koji drugi način.”

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.