Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Ruski i ukrajinski ministri vanjskih poslova sastali su se prvi put nakon invazije - Vijesti24h

Ruski i ukrajinski ministri vanjskih poslova sastali su se prvi put nakon invazije

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba ublažio je očekivanja o prekidu vatre uoči razgovora sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Ruski i ukrajinski ministri vanjskih poslova doputovali su u Tursku na razgovore licem u lice u četvrtak. To je prvi put da su se najviši diplomati susreli otkako je Rusija izvršila invaziju na svog susjeda 24. veljače.

Dužnosnici Kijeva i Moskve prethodno su razgovarali u Bjelorusiji. Ali sastanak ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmytra Kulebe i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova u Antaliji predstavlja prvi put da je Rusija poslala ministra na razgovore o sukobu.

Razgovori su imali za cilj da “Rusija prekine svoja neprijateljstva i okonča svoj rat protiv Ukrajine”, objavio je u srijedu glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

Na poziv turskog šefa diplomatije @MevlutCavusoglua, @DmytroKuleba stigao je u Antaliju na razgovore o prekidu neprijateljstava Rusije i okončanju rata protiv Ukrajine.

— Oleg Nikolenko (@OlegNikolenko_) 9. ožujka 2022

Kuleba je ublažio očekivanja uoči sastanka, rekavši da su izgledi za sporazum o prekidu vatre “ograničeni” jer Rusija nastavlja svoje bombardiranje, kao i opsadu velikih gradova.

Rekao je kako će uspjeh sastanka ovisiti o “pod kojim se uputama i direktivama Lavrov nalazi” iz Kremlja.

Ne polažem velike nade u njih, ali pokušat ćemo izvući maksimum iz razgovora, dodao je.

Moskva je rekla da je spremna za razgovore, ali da svi njezini zahtjevi, uključujući da Kijev zauzme neutralnu poziciju i odustane od težnji za pridruživanjem NATO savezu, moraju biti ispunjeni kako bi se prekinuo njezin napad.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tražio je da njegova zemlja igra posredničku ulogu između dviju strana.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.