Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Rusija vraća dio vojnika s ukrajinske granice zbog straha od invazije - Vijesti24h

Rusija vraća dio vojnika s ukrajinske granice zbog straha od invazije

Neki vojnici u ruskim vojnim okruzima u susjedstvu Ukrajine vraćaju se u baze nakon završetka vježbi, izvijestilo je u utorak rusko ministarstvo obrane, što bi mogao deeskalirati trvenja između Moskve i Zapada.

Ruska novinska agencija Interfax citirala je ministarstvo rekavši da, iako se nastavljaju velike vježbe diljem zemlje, neke postrojbe južnih i zapadnih vojnih okruga završile su svoje vježbe i počele se vraćati u baze.

Rusija je prikupila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, što je izazvalo strah od invazije, pogotovo jer zajedničke vježbe Moskve s Bjelorusijom od 10. do 20. veljače znače da je Ukrajina gotovo u okruženju ruske vojske.

Dolazi nakon što je Boris Johnson inzistirao da još ima vremena da se Ukrajina spasi diplomacijom.

Kako su nastavljeni napori da se spriječi rat u istočnoj Europi, gospodin Johnson je zajedno s američkim predsjednikom Joeom Bidenom naglasio da ostaje “ključni prozor za demokraciju”.

U pozivu u ponedjeljak navečer, dvojica čelnika složili su se da zapadni saveznici trebaju ostati “jedinstveni suočeni s ruskim prijetnjama” i da će ostati u bliskom kontaktu kako se situacija bude razvijala, rekao je glasnogovornik broj 10.

Premijer će u utorak voditi sastanak vladinog odbora za hitne slučajeve Cobra jer je ustvrdio da još ima vremena za diplomatsko rješenje ukrajinske krize.

Ranije u ponedjeljak, Johnson je ukazao na upozorenja SAD-a da bi Rusija mogla neminovno izvršiti invaziju, ali je također rekao da još ima vremena da se Rusija odmakne s “ruba provalije”.

“Čelnici su naglasili da bi svaki daljnji upad u Ukrajinu rezultirao dugotrajnom krizom za Rusiju, s dalekosežnom štetom i za Rusiju i za svijet”, rekao je glasnogovornik broj 10.

“Složili su se da zapadni saveznici moraju ostati ujedinjeni suočeni s ruskim prijetnjama, uključujući nametanje značajnog paketa sankcija u slučaju eskalacije ruske agresije.”

Gospodin Johnson je u ponedjeljak prekinuo planirano noćenje u Cumbriji, umjesto da se vratio u Downing Street kako bi predsjedao sastankom Cobra u utorak, rekao je broj 10, nakon što je premijer primio brifing o najnovijim obavještajnim podacima britanskih špijunskih šefova.

Ruska tržišta pozitivno su reagirala na te vijesti, a rublja je, koja je pod pritiskom zbog straha od novih zapadnih sankcija u slučaju rata, porasla za 1,5 posto ubrzo nakon objave ministarstva obrane.

Iako je Moskva zanijekala da je ikada planirala napad na Ukrajinu, zahtijevala je pravno obvezujuća jamstva od Sjedinjenih Država i NATO-a da Kijevu neće biti dopušteno da se pridruži vojnom bloku. Washington i Bruxelles dosad su odbijali dati takva obećanja.

Očekivalo se da će se njemački kancelar Olaf Scholz kasnije u utorak u Moskvi sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom u misiji s visokim ulozima za sprječavanje rata.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.