Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Rusija je mogla izgubiti čak 15.000 vojnika u ratu s Ukrajinom, procjenjuju službene osobe NATO-a - Vijesti24h

Rusija je mogla izgubiti čak 15.000 vojnika u ratu s Ukrajinom, procjenjuju službene osobe NATO-a

Otprilike 7.000 do 15.000 ruskih vojnika ubijeno je u četiri tjedna borbi u Ukrajini, rekao je visoki vojni dužnosnik NATO-a za The Washington Post u srijedu.

Dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti prema osnovnim pravilima NATO-a, rekao je da se procjena temelji na nekoliko čimbenika, uključujući informacije ukrajinskih dužnosnika, ono što je ruska strana objavila i otvorene izvore.

Za usporedbu, cijeli 20-godišnji američki rat u Afganistanu rezultirao je 2461 smrtnim slučajem Amerikanca, prema podacima Pentagona. Rusija je izgubila oko 15.000 vojnika u Afganistanu 1980-ih, prema Associated Pressu, zbog čega su njeni potencijalni gubici u Ukrajini u samo mjesec dana bili daleko skuplji.

NATO procjenjuje da je ukupno 30.000 do 40.000 ruskih vojnika ubijeno, ranjeno ili zarobljeno u Ukrajini – procjena se temelji na pretpostavci da su na svakog ubijenog vojnika tri ranjena, dodao je dužnosnik.

Nezavisnim promatračima tijekom sukoba bilo je teško provjeriti broj mrtvih, jer je ratna magla otežavala dobivanje čvrstih informacija, a žestina sukoba ometala je napore da se prebroje mrtvi.

Ranije ovog mjeseca ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ubijeno 1.300 pripadnika ukrajinskih snaga, ali Washington Post nije mogao provjeriti tu brojku. Rusija nije ažurirala svoju službenu brojku od 498 mrtvih i 1.597 ranjenih otkako ga je objavila tjedan dana nakon invazije.

Izvještaj da je gotovo 10.000 ruskih vojnika ubijeno i 16.153 ranjeno u Ukrajini nakratko se pojavio u ruskom tabloidu Komsomolskaya Pravda ranije ovog tjedna, ali je kasnije uklonjen. List je optužio hakere da su na svoju web stranicu postavili lažne vijesti o, kako Kremlj naziva “posebnom vojnom operacijom”.

Visoki američki obrambeni dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti prema osnovnim pravilima koje je odredio Pentagon, rekao je u srijedu da nije vidio procjene žrtava za Ruse koje bi bile “tolike kao NATO-ove”. No, odbio je otkriti trenutne američke procjene, rekavši da Pentagon u njih ne vjeruje.

Američki vojni dužnosnici dosad su oklijevali razgovarati o brojkama ruskih žrtava.

Prije više od dva tjedna, 8. ožujka, general pukovnik Scott D. Berrier, ravnatelj Obavještajne agencije za obranu, rekao je zastupnicima u Domu da je najbolja procjena između 2000 do 4000 ruskih poginulih. Napomenuo je, međutim, da ima malo povjerenja u brojku.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da je Rusija “gotovo sigurno pretrpjela tisuće žrtava” tijekom svoje invazije na Ukrajinu. Dodaje se da bi se Rusija mogla mučiti da popuni svoje vojne redove i da bi se vjerojatno okrenula privatnim plaćenicima i vojnim vojnicima.

“Rusija vjerojatno sada nastoji mobilizirati svoju pričuvnu i ročničku snagu, kao i privatne vojne tvrtke i strane plaćenike, kako bi nadomjestila ove značajne gubitke”, priopćilo je ministarstvo u obavještajnoj novini od četvrtka.

Izvješće je objavljeno dok se premijer Boris Johnson pripremao poslati još 6.000 projektila Ukrajini kao dio proširenog paketa vojne pomoći koji je planirao službeno objaviti u četvrtak na hitnom sastanku NATO-a u Bruxellesu, gdje su se okupili predsjednik Biden i drugi čelnici država .

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava u međuvremenu je zabilježio 977 smrtnih slučajeva civila i 1.594 ozlijeđenih u Ukrajini od početka sukoba, objavio je u srijedu – brojke koje priznaje su nepotpune i daleko su manje od vjerojatnih cestarina.

Odnosi između Moskve i Washingtona dostigli su nisku točku. Ponovljene pokušaje najviših američkih obrambenih i vojnih čelnika da razgovaraju sa svojim ruskim kolegama Moskva je odbacila posljednjih mjesec dana – ostavljajući dvije najveće nuklearne sile svijeta u mraku oko objašnjenja vojnih kretanja i izazivajući strah od velike pogrešne procjene ili nesreće na bojnom polju .

Od ruske invazije na Ukrajinu, ministar obrane Lloyd Austin i general Mark A. Milley, predsjedavajući Zajedničkog stožera, pokušali su uspostaviti telefonske razgovore s ministrom obrane Sergejem Šojguom i generalom Valeryjem Gerasimovim, ali Rusi su “tako daleko se odbio angažirati”, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby u priopćenju u srijedu.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.