Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu s tenkovima koji su uočeni kako 'uvrću', kaže Boris Johnson - Vijesti24h

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu s tenkovima koji su uočeni kako ‘uvrću’, kaže Boris Johnson

Rusija je napala Ukrajinu, rekao je Boris Johnson u utorak nakon što su uočeni tenkovi kako se kotrljaju na istok zemlje.

Premijer je prekinuo govor ruskog predsjednika Vladimira Putina u ponedjeljak navečer u kojem je tvrdio da je istočna Ukrajina drevna ruska zemlja.

U izjavi zastupnicima, premijer je rekao: “U jednom zapaljivom govoru zanijekao je da Ukrajina ima tradiciju istinske državnosti, ustvrdio je da predstavlja izravnu prijetnju sigurnosti Rusije i iznio brojne druge lažne optužbe i psovke. ”

Ubrzo nakon toga Kremlj je najavio da će ruske trupe ući u otcijepljene regije u Ukrajini, dodao je, ističući da je to “pod krinkom mirovnih snaga”.

Gospodin Johnson je u parlamentu rekao: “Otada su primijećeni ruski tenkovi i oklopni transporteri.

“Dom ne bi trebao sumnjati da raspoređivanje ovih snaga na suverenom ukrajinskom teritoriju predstavlja ponovnu invaziju na tu zemlju.”

Rusija je također anektirala Krim Ukrajini 2014. godine.

Nakon što su se u utorak pojavile snimke za koje se sumnja da su ruski tenkovi i druga vojna vozila na istoku Ukrajine, gospodin Johnson je dodao: “Mislim da će se časni članovi teško razumjeti ili razmisliti o tome kako bi 2022. godine nacionalni vođa mogao mirno i namjerno planirati uništenje mirnog susjeda.

“Ipak, dokazi njegovih vlastitih riječi sugeriraju da je to upravo ono što predsjednik Putin radi.”

Naglasio je da je gotovo 200.000 ruskog vojnog osoblja sada nagomilano oko ukrajinskih granica, s tisućama “u vrhunskoj spremnosti za napad”.

Premijer je dodao: “Sada se moramo pripremiti za sljedeće moguće faze Putinovog plana.

“Ako se dogodi najgore onda bi europska nacija od 44 milijuna muškaraca, žena i djece postala meta sveobuhvatnog agresivnog rata koji se vodi bez trunke opravdanja zbog apsurdnih, pa čak i mističnih razloga koje je Putin opisao sinoć.”

Downing Street je rekao da je vojni upad u samoproglašene republike Donjeck i Lugansk predstavljao “ponovnu invaziju na zemlju”.

Putin je naredio svom ministarstvu obrane da pošalje ruske snage kako bi “obavljale mirovne funkcije” u dvije otcijepljene regije, koje su od 2014. bile poprište žestokog rata između Ukrajine i pobunjenika koje podržava Kremlj.

Odgovarajući na taj potez, premijerov službeni glasnogovornik rekao je: “Nema sumnje da raspoređivanje ovih snaga koje smo vidjeli na suverenom ukrajinskom teritoriju predstavlja ponovnu invaziju na zemlju.

“Predsjednik Putin je poslao svoje trupe, prekršio je međunarodno pravo, odbacio je sporazum iz Minska. Vjerujemo da bi rusko djelovanje preko noći moglo biti preteča invazije punog razmjera.”

Premijer je ranije obećao da će pokrenuti “baraž sankcija” kao dio pokušaja Zapada da u 11. sati spriječi krvavi rat u Ukrajini.

U ostalim ključnim zbivanjima:

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tvrdio je da Ukrajina nema pravo na suverenitet, prema novinskoj agenciji IFAX, dodatno potaknuvši strah od invazije.
Moskva je navodno hitno tražila liječnike koji bi otišli na posao u improvizirane bolnice u Rostovu, blizu Ukrajine. Jedan liječnik je rekao: “Danas nam je ponuđeno da idemo raditi u privremenu bolnicu u Rostovu.
Ovako su rekli: ‘Plaća će biti visoka, vaši pacijenti će biti ranjeni’.
Gospodin Johnson je ustvrdio da je ruski predsjednik “potpuno pokidao međunarodno pravo”, da bi “ozbiljno pogriješio” ako Rusija napadne Ukrajinu, ali čini se da namjerava zauzeti glavni grad Kijev.

Dodao je: “Bojim se da su svi dokazi da je predsjednik Putin doista sklon invaziji na Ukrajinu, pregazi, pokoravanju nezavisne, suverene europske zemlje i mislim, budimo potpuno jasni, da bit će apsolutno katastrofalno.”
Deseci tisuća ruskih vojnika kretali su se unutar oko 30 milja od granice, a mnogi od njih su sada spremni za invaziju, prema zapadnim dužnosnicima, na više ruta od Bjelorusije na sjeveru, Rusije na istoku i pripojenog Krima na jugu .
Britanija i drugi saveznici u NATO-u bit će u ratu s Rusijom ako napadne bilo koju od 30 nacija u vojnom savezu, upozorio je ministar zdravstva gospodin Javid, rekavši za ITV-ovo Dobro jutro Britanijo: “Ako noga jednog ruskog vojnika uđe na teritorij NATO-a, onda će biti rat sa cijelim NATO-om.”
Zbog krize je cijena nafte porasla prema 100 dolara po barelu, prvi put od 2014., kada je Rusija anektirala Krim.

About admin1

Check Also

Ukrajina produžila ugovorni period sa stranim vojnicima na deset godina

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.