Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Rusija i dalje gradi snage na granici s Ukrajinom, kaže visoki dužnosnik NATO-a - Vijesti24h

Rusija i dalje gradi snage na granici s Ukrajinom, kaže visoki dužnosnik NATO-a

Rusija jača svoje vojne snage na granici Ukrajine s još vojnika na putu, što je u suprotnosti s tvrdnjama Moskve o povlačenju, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Unatoč sugestijama ruskog predsjednika Vladimira Putina u utorak da je na snazi ​​”djelomično” povlačenje, Stoltenberg je upozorio da se ruska vojna sposobnost samo povećava u broju i snazi.

Bivši norveški premijer rekao je da se NATO mora “pripremiti na najgore”, dok je izrazio nadu da je Putinova signalizacija posljednjih dana dokaz iskrene želje da se pronađe diplomatski put kroz krizu.

Prije dvodnevnog sastanka 30 NATO-ovih ministara obrane, Stoltenberg je rekao novinarima u sjedištu saveza u Bruxellesu: “Do sada nismo vidjeli nikakvu deeskalaciju na terenu. Naprotiv, čini se da Rusija nastavlja vojno jačanje.

“Naravno, vrlo pažljivo pratimo što Rusija radi u Ukrajini i oko nje. Ono što vidimo je da su povećali broj vojnika i da je još vojnika na putu i tako, za sada, nema deeskalacije.

Ali, naravno, čujemo sve poruke o diplomaciji i spremni smo se upustiti u diplomatske napore s Rusijom.

Stoltenberg je, međutim, rekao da su dokazi na terenu “u suprotnosti s porukom stvarnih diplomatskih napora”.

Tijekom tiskovne konferencije s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Moskvi u utorak, Putin je rekao novinarima da poduzima “djelomično povlačenje trupa iz područja naših vježbi”.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u srijedu na svom televizijskom kanalu Zvezda snimku na kojoj se navodno prikazuju tenkovi, oklopni transporteri i pokretni topnički elementi 42. motorizirane streljačke divizije kako prelaze Krimski most i odlaze s poluotoka.

Izvestia, ruski list s izvorima u ministarstvu obrane, izvijestio je da su postrojbe koje su se vraćale u svoje baze bile 3., 42. i 150. motorizirana streljačka divizija.

Analitičari su, međutim, primijetili da su dvije od tri od te divizije smještene vrlo blizu Ukrajine.

Treća motorizirana divizija ima stalne baze na sjeveroistoku Ukrajine, dok je 150. motorizirana divizija garnizonirana u blizini Rostova na Donu, na jugoistoku Ukrajine.

Samo 42. motorizirana divizija krenula bi na duži put natrag u Čečeniju, ako se jedinice vrate u svoje stalne baze.

Ruslan Leviev, iz otvorenog koda Conflict Intelligence Team, izradio je kartu njihovih stalnih baza, napominjući da se neke od trupa “povlače u smjeru granice s Ukrajinom”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je NATO patio od “hendikep” koji ga je spriječio da “trezveno procijeni situaciju”.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u obraćanju u utorak da vjeruje da je više od 150.000 ruskih vojnika ostalo u blizini ukrajinskih granica, što je više od 60 posto kopnenih snaga zemlje.

Stoltenberg u srijedu nije želio dati konačan broj s obzirom na veličinu ruske prisutnosti, napominjući da je Kremlj s vremenom povlačio trupe naprijed-natrag. Dodao je, međutim, da je sposobnost na granici dovoljna za pokretanje uspješne “potpune” invazije bez prethodne najave.

“Govorio sam o više od 100.000, ali je postojao taj stalni porast”, rekao je. “Dakle, vidimo da raste i raste i raste – i nastavlja rasti. Zato mislim da je sada najvažnije pomno pratiti što radi Rusija i mi ih zaista pozivamo da učine ono što kažu, a to je deeskalacija, povlačenje snaga.

“Naravno, ono što smo vidjeli nekoliko puta tijekom posljednjih mjeseci je da se useljavaju s velikim brojem vojnika i teške opreme. Zatim opet izvode većinu vojnika, ali oprema ostaje. Tada mogu vrlo lako, vrlo brzo, ponovno poslati osoblje i oni rade sa svim raspoloživim mogućnostima.”

Nakon svog puta u Moskvu, Scholz je sugerirao da je rat oko prava Ukrajine na pridruživanje NATO-u glupost, s obzirom na malo vjerojatnosti da će se dogoditi tijekom Putinovog mandata.

Stoltenberg je rekao: “Moja poruka je da o tome odlučuje 30 saveznika. Rusija ne odlučuje tko će biti član NATO-a ili ne. I to je načelno pitanje koje su svi naši saveznici jasno iznijeli uvijek iznova.”

U Strasbourgu je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla zastupnicima u Europskom parlamentu da Kremlj mora donijeti odluku, a EU je spremna snažno udariti paketom sankcija koje bi uključivale prekid izvoza visokotehnoloških komponenti “za što je Rusija gotovo potpuno ovisi o nama”.

Dodala je da je EU spremna na posljedice, uključujući smanjenje opskrbe plinom, budući da su pregovarane o alternativama i da je EU “sada na sigurnoj strani zime”.

“Jedna od glavnih lekcija koje smo već naučili je da moramo diverzificirati naše izvore energije i moramo se riješiti ovisnosti o ruskom plinu”, rekla je.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.