Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Rat Ukrajine i Rusije: Nigerija, drugi bi se mogli suočiti s prekidima u opskrbi robom, kaže MMF - Vijesti24h

Rat Ukrajine i Rusije: Nigerija, drugi bi se mogli suočiti s prekidima u opskrbi robom, kaže MMF

Međunarodni monetarni fond kaže da su zemlje koje imaju vrlo bliske gospodarske veze s Ukrajinom i Rusijom izložene posebnom riziku od oskudice i poremećaja u opskrbi.

Dodaje se da će siromašna kućanstva diljem svijeta patiti od povećanja cijena hrane i goriva, jer rat Ukrajine i Rusije traje.

Fond sa sjedištem u Washingtonu rekao je to u subotu u izjavi za medije pod naslovom ‘Izjava osoblja MMF-a o ekonomskom učinku rata u Ukrajini’.

U priopćenju je djelomično stajalo: “Zemlje koje imaju vrlo bliske gospodarske veze s Ukrajinom i Rusijom izložene su posebnom riziku od oskudice i poremećaja u opskrbi i najviše su pogođene sve većim priljevom izbjeglica.”

PUNCH je izvijestio da je Rusija među 10 najvećih uvoznih trgovinskih partnera Nigerije između trećeg tromjesečja 2020. i odgovarajućeg razdoblja 2021., s ukupnom vrijednošću uvozne trgovine od N993,38 milijardi.

Izvršni odbor MMF-a dodatno je požalio na tragične gubitke života, ljudske patnje i tekuću veliku štetu na ukrajinskoj fizičkoj infrastrukturi, dodajući da se više od milijun izbjeglica nalazi u susjednim zemljama.

Kako se navodi u priopćenju, ekonomske posljedice su strašne za svijet, jer dolazi do skoka cijena energenata i roba.

“Iako je situacija i dalje vrlo promjenjiva i izgledi su podložni iznimnoj neizvjesnosti, ekonomske posljedice su već vrlo ozbiljne. Cijene energije i roba — uključujući pšenicu i druge žitarice — porasle su, dodajući inflatornim pritiscima zbog poremećaja u lancu opskrbe i oporavku od pandemije Covid-19.

“Šokovi cijena imat će utjecaj u cijelom svijetu, posebno na siromašna kućanstva za koja su hrana i gorivo veći udio troškova. Ako sukob eskalira, ekonomska šteta bila bi još razornija”, stoji u priopćenju.

Fond je također rekao da će sankcije Rusiji značajno utjecati na globalno gospodarstvo i financijska tržišta, sa značajnim preljevima na druge zemlje.

Nadalje je naglašena potreba za fiskalnom politikom za potporu najugroženijim kućanstvima, kako bi se nadoknadili rastući troškovi života.

Dodaje se da je Ukrajina zatražila hitno financiranje u iznosu od 1,4 milijarde dolara u okviru Instrumenta za brzo financiranje MMF-a kako bi se ublažile ekonomske posljedice rata.

About admin1

Check Also

Haos kod Neuma: Buknuo požar, blokiran saobraćaj, kolona automobila 2 kilometra

Za sada nije poznato da li ima povrijeđenih. Požar u Neumu buknuo je danas prilikom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.