Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Putin uspoređuje protivnike s 'komarima', signalizirajući novu represiju - Vijesti24h

Putin uspoređuje protivnike s ‘komarima’, signalizirajući novu represiju

NEW YORK (AP) – Suočen s jakim otporom u Ukrajini i osakaćenim gospodarskim sankcijama kod kuće, ruski predsjednik Vladimir Putin koristi se jezikom koji podsjeća na retoriku s pokaznih suđenja Josifu Staljinu iz 1930-ih.

Putinov zlokobni govor u srijedu usporedio je protivnike s “komarima” koji pokušavaju oslabiti zemlju po nalogu Zapada – grube primjedbe koje su postavile pozornicu za široku represiju protiv onih koji se usude govoriti protiv rata u Ukrajini.

Činilo se da njegovo zezanje odražava njegovu frustraciju sporim tempom ruske ofenzive, koja je zapela na periferiji Kijeva i oko drugih gradova na sjeveroistoku Ukrajine. Ruske snage ostvarile su razmjerno veće uspjehe na jugu, ali nisu uspjele zauzeti stratešku luku Mariupol na Azovskom moru, a njihovo napredovanje duž obale Crnog mora također je zastalo.

U međuvremenu, Rusija je pogođena razornim zapadnim sankcijama koje su smanjile vladin pristup otprilike polovici deviznih rezervi zemlje i zadale teške udarce mnogim sektorima gospodarstva.

Budući da su njegove nade u blitz u Ukrajini razbijene, a ekonomski troškovi naglo rastu, Putin je uputio otrovnu kritiku onima koji se protive njegovom smjeru.

“Ruski narod će uvijek moći razlikovati prave domoljube od ološa i izdajnika i jednostavno će ih ispljunuti kao komarca koji im je slučajno uletio u usta – ispljunuti ih na pločnik”, rekao je Putin tijekom razgovora s najvišim dužnosnicima u srijedu. “Uvjeren sam da će ovakvo prirodno i nužno samopročišćenje društva samo ojačati našu zemlju, našu solidarnost, koheziju i spremnost da odgovorimo na sve izazove.”

Grubi jezik imao je zlokobne paralele za one koji su upoznati sa sovjetskom poviješću. Tijekom pokaznih suđenja Staljinovom Velikom teroru, vlasti su omalovažavale deklarirane “narodne neprijatelje” kao “gmazove” ili “lude pse”.

Njegov glas napet od bijesa, Putin je optužio da su Rusi koji se protive ratu u Ukrajini “peta kolona” koja pokorno služi zapadnim interesima i spremna “prodati vlastitu majku”.

“Ne osuđujem one koji imaju vile u Miamiju ili na Francuskoj rivijeri, one koji ne mogu živjeti bez foie grasa, kamenica ili takozvanih rodnih sloboda”, rekao je Putin. “Nije problem. Problem je što su mnogi od tih ljudi psihički tamo (na Zapadu), a ne ovdje s našim narodom, s Rusijom. Ne sjećaju se ili jednostavno ne shvaćaju da su samo … potrošni materijal koji se koristi u svrhu nanošenja maksimalne štete našim ljudima.”

Dok je govorio, ruski Državni istražni odbor najavio je pokretanje kaznenih istraga protiv nekoliko osoba optuženih za širenje “lažnih informacija” o vojnoj akciji u Ukrajini.

Prva osoba koju je najviša istražna agencija u zemlji izdvojila bila je Veronika Belotserkovskaya, popularna blogerica i osoba iz društva koja je napisala knjige o francuskoj i talijanskoj kuhinji i svoje vrijeme dijeli između Rusije i južne Francuske. Činilo se kao meta koja odgovara Putinovom oštrom opisu kozmopolitskih Rusa koji vole otmjenu hranu i naizgled su u neskladu sa širokim masama.

Istražni odbor priopćio je kako će izdati međunarodnu tjeralicu za Belotserkovskayom, navodeći da njezine objave na Instagramu “diskreditiraju” državne vlasti i vojsku.

Belotserkovskaya je odgovorila napisavši: “Službeno sam proglašena pristojnom osobom!”

Ona je pod istragom prema novom zakonu koji je 4. ožujka ubrzano pokrenuo parlament pod kontrolom Kremlja, tjedan dana nakon što je Putin pokrenuo invaziju. Predviđene su zatvorske kazne do 15 godina za objavljivanje “lažnih” informacija o vojsci koje se razlikuju od službenog narativa.

Putin i njegovi poručnici opisuju rat u Ukrajini kao “posebnu vojnu operaciju” koja ima za cilj iskorijeniti navodne “neonacističke nacionaliste” i ukloniti potencijalnu vojnu prijetnju Rusiji – ciljevi koje je većina svijeta odbacila kao lažne.

Ruski dužnosnici sporost ofenzive pripisuju njihovoj želji da poštede civile, čak i dok je vojska neselektivnim baražima i zračnim napadima gađala Mariupolj, Kijev, Harkov i druge ukrajinske gradove, ubijajući neizmjeran broj civila.

S akcijom u Ukrajini koja je bila u potpunoj suprotnosti sa službenim izjavama, vlasti su brzo djelovale kako bi kontrolirale poruku, zatvorile pristup stranicama stranih medija, zajedno s Facebookom i Instagramom, i stavile izvan zakona njihovu matičnu tvrtku Meta kao “ekstremističku” organizaciju.

Tijesni okviri informacija pomogli su Kremlju da prikupi podršku širokih slojeva stanovništva koji se oslanjaju na državnu televiziju kao svoj glavni izvor vijesti. Državni TV programi prenosili su sve agresivniju poruku protiv onih koji se protive ratu.

Upitan o incidentima u kojima su vrata stanova ratnih kritičara bila obojena sprejom slovom “Z” – znakom koji se koristi za označavanje ruskih vojnih vozila u Ukrajini koji je snažno promovirala država – glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opisao je to kao ” emocionalni” potez Putinovih pristaša.

Kampanja potpore ratu dovela je do toga da su ruski gradovi preplavljeni plakatima “Z” i vozilima ukrašenim njima. Školska djeca prikazana su kako stoje u skupinama u obliku slova ili nose odjeću označenu s “Z”.

Međutim, unatoč drakonskim novim zakonima, strogoj kontroli informacija i sve agresivnijoj propagandi, tisuće Rusa pojavile su se na antiratnim prosvjedima diljem zemlje kako bi se odmah suočili s uhićenjem.

U snažnom simbolu prkosa, zaposlenik državne televizije prekinuo je informativni program uživo, držeći ručno izrađeni natpis protestirajući protiv rata. Marina Ovsyannikova kažnjena je novčanom kaznom u protuvrijednosti 270 dolara, no još uvijek je suočena s kaznenom istragom koja bi je mogla dovesti u zatvor.

Jedan glasan glas neslaganja bio je glas oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, Putinovog najžešćeg političkog neprijatelja koji služi 2 1/2 godine zatvora i sada se suočava sa suđenjem koje bi mu moglo izreći 13-godišnju kaznu.

U govoru na suđenju u utorak, Navalny je upozorio da će rat dovesti do raspada Rusije, rekavši da je “sada svačija dužnost suprotstaviti se ratu”.

About admin1

Check Also

Ovo su imena osumnjičenih iz operativne akcije “Nevera”: Pojedini članovi grupe su u bijegu

Grupa se bavila nabavkom i prevozom droge iz Albanije, Turske, Srbije i Crne Gore u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.