Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Putin signalizira da se pregovori sa SAD-om i NATO-om nastavljaju usred krize - Vijesti24h

Putin signalizira da se pregovori sa SAD-om i NATO-om nastavljaju usred krize

(Bloomberg) — Rusija bi trebala nastaviti razgovore sa SAD-om i njihovim saveznicima o svojim zahtjevima za sigurnosnim jamstvima u Europi, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov predsjedniku Vladimiru Putinu u ponedjeljak, sugerirajući da će Kremlj proširiti napore za postizanje diplomatskog rješenja za rastuće napetosti s Zapad.

Putin je rekao “u redu” kao odgovor na Lavrovljev prijedlog, izrečen u komentarima prikazanim na državnoj televiziji.

Ubrzo nakon sastanka s Lavrovom, Putin se sastao s ministrom obrane Sergejem Šojguom, koji je izvijestio da su neke od masovnih vojnih vježbi koje su sada u tijeku već završene, dok će druge završiti kasnije. Nije precizirao planove za povratak vojnika u njihove baze, ali drugi dužnosnici su rekli da će se vratiti nakon završetka operacija.

Komentari su bili do sada najjasniji znakovi da će Kremlj nastaviti diplomatske napore za ublažavanje napetosti i da će možda čak početi deeskalirati u krizi koja je izazvala strah od rata u Europi.

SAD je tražio od Rusije da povuče oko 130.000 vojnika za koje kaže da se Rusija okupila blizu granice s Ukrajinom, mnogi u sklopu vježbi. Moskva je do sada odbacila te apele i pozvala SAD i njihove saveznike da daju opsežna sigurnosna jamstva, uključujući zabranu daljnjeg širenja NATO-a.

SAD su to isključile, ali su ponudile razgovore o ograničenjima raketa i mjerama za izgradnju povjerenja, korake koje je Lavrov opisao kao “konstruktivne”. Preporučio je Putinu da nastavi razgovore o tim pitanjima, uz istovremeno širenje napora za postizanje širih sigurnosnih jamstava. Lavrov je rekao da je Rusija sastavila odgovor na 10 stranica SAD-u i njihovim saveznicima na te prijedloge.

“Ovo je jasna poruka – stvari su u redu, nastavimo razgovarati”, rekao je Fjodor Lukjanov, čelnik Vijeća za vanjsku i obrambenu politiku, koje savjetuje Kremlj. “Naša strana pokazuje snagu, ali ne planiramo ništa.”

Cijene nafte i pšenice, glavnog ruskog izvoza, pale su nakon vijesti, nakon što su ranije porasle zbog straha da se kriza pogoršava. Rublja je produžila rast nakon Lavrovljevih primjedbi, skočivši čak 1,6% na primjedbe prije nego što je porasla za 1,1% na 76,33 u 16:05. u Moskvi.

Referentni dionički indeks smanjio je gubitak od čak 4% da bi trgovao 0,8% slabije. Prinosi na euroobveznice ostali su povišeni, a stopa na dolarske zapise iz 2029. porasla je za 48 baznih bodova na 4,67%. ojačao čak 1,6% prije nego što je u 15:50 porastao za 1% na 76,3825 za dolar.

About admin1

Check Also

Ovo su imena osumnjičenih iz operativne akcije “Nevera”: Pojedini članovi grupe su u bijegu

Grupa se bavila nabavkom i prevozom droge iz Albanije, Turske, Srbije i Crne Gore u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.