Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Putin optužuje Zapad da prijeti Rusiji preko Ukrajine - Vijesti24h

Putin optužuje Zapad da prijeti Rusiji preko Ukrajine

Predsjednik Vladimir Putin upozorio je u ponedjeljak da zapadne sile koriste svađu Moskve s Ukrajinom kako bi ugrozile sigurnost Rusije i rekao da razmišlja o priznavanju neovisnosti dviju otcijepljenih regija koje podržava Rusija.

Otvorena podrška separatističkim regijama Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini zapravo bi okončala ionako klimav mirovni plan i dramatično povećala vjerojatnost sveopće ruske invazije.

Činilo se da Moskva već postavlja temelje za takvu operaciju tvrdeći — uz bijesne poricanje Kijeva — da su njezine snage presrele i ubile pet ukrajinskih diverzanata koji su se infiltrirali na ruski teritorij, optužujući Ukrajinu za granatiranje granične postaje.

Tvrdnja i protutužba potkopali su napore europskih čelnika da posreduju u diplomatskoj rezoluciji, pozivajući Putina da održi summit sa svojim američkim kolegom Joeom Bidenom, iako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da će se sastati sa svojim američkim kolegom u četvrtak.

Putin je dao svoju izjavu otvarajući pažljivo organizirani sastanak ruskog vijeća za nacionalnu sigurnost uvodnim riječima napravljenim za televiziju.

“Naš cilj je saslušati naše kolege i odrediti svoje sljedeće korake u tom smjeru, imajući na umu i apele čelnika DNR (Narodne Republike Donjeck) i LNR (Luganska Narodne Republike) da priznaju njihovu neovisnost”, rekao je Putin. .
“Korištenje Ukrajine kao instrumenta konfrontacije s našom zemljom predstavlja ozbiljnu, vrlo veliku prijetnju za nas”, rekao je Putin, dodajući da prioritet Moskve “nije konfrontacija, već sigurnost”.
Ukrajina i Washington, međutim, sada očekuju sukob.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je za NBC News da bi ruska invazija na susjeda bila “izuzetno nasilna” operacija praćena brutalnim okupacijom.

“Bit će to rat koji će Rusija voditi protiv ukrajinskog naroda kako bi ga potisnula, slomila, naudila”, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Odražavajući ozbiljnost situacije, koju su zapadni čelnici nazvali najgorom prijetnjom miru u Europi od Hladnog rata, dionice koje kotiraju na Moskovskoj burzi naglo su pale za oko 10 posto.

Zapadne sile zaprijetile su pogubnim paketom sankcija ako Rusija izvrši invaziju.

‘Slomiti ih, nauditi im’

Kremlj je poslao ogromne snage na ukrajinsku granicu — američke obavještajne službe kažu da ih ima više od 150.000 i da su spremne za napad — a u ponedjeljak je vojska priopćila da je ubila pet infiltratora u regiji Rostov, blizu granice s Rusijom s pobunjenicima održana Ukrajina.

“Kao rezultat sukoba, ubijeno je pet osoba koje su narušile rusku granicu iz skupine diverzanata”, navodi se u priopćenju vojske.

To je uslijedilo nakon ranije tvrdnje da je granata ispaljena iz Ukrajine uništila šupu na ruskoj graničnoj postaji i ponovljenih tvrdnji da kijevske snage granatiraju prorusku enklavu ili planiraju napad na nju.

Kijev, zabrinut da Rusija gradi narativ kako bi opravdala invaziju, odmah je demantirao sve optužbe, koje se naširoko prenose u ruskim državnim medijima, a ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba oglasio se na Twitteru.

“Ne, Ukrajina NIJE: napala Donjeck ili Lugansk, slala diverzante ili oklopne transportere (oklopne transportere) preko ruske granice, granatirala ruski teritorij, granatirala ruski granični prijelaz, provodila djela sabotaže”, rekao je.

“Ukrajina također NE planira takve akcije. Rusija, zaustavi svoju tvornicu lažne proizvodnje sada”, napisao je.

Rastuća zabrinutost zbog invazije brzo je zasjenila francusku diplomatsku inicijativu, koju podržava Njemačka, da se založi za summit Putina i Bidena.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je: “Preuranjeno je govoriti o bilo kakvim konkretnim planovima za organizaciju bilo kakvih summita”, dodajući da nisu doneseni nikakvi “konkretni planovi”.

Francuski predsjednički dužnosnik kasnije je pozvao Putina da donese brzu odluku o sastanku, nazvavši situaciju “vrlo opasnom”.

“Danas je moguće krenuti prema summitu… na predsjedniku Putinu je da napravi svoj izbor”, rekao je izvor.

U posjetu Bruxellesu, Kuleba je oprezno pozdravio francuske napore. Vjerujemo da je svaki napor usmjeren na diplomatsko rješenje vrijedan pokušaja, rekao je.

No, ministar obrane Oleksiy Reznikov rekao je da nema znakova povlačenja ruskih snaga s granice i da pobunjenici koje podržava Moskva nastavljaju granatirati ukrajinske položaje.

Rusija je anektirala ukrajinsku regiju Krim 2014., a separatisti koje podržava Moskva drže enklavu u istočnim dijelovima Luganska i Donjecka.

Posljednjih tjedana, prema američkim obavještajnim podacima, Moskva je okupila invazione snage vojnika, tenkova, raketnih baterija i ratnih brodova oko ukrajinskih granica u Bjelorusiji, Rusiji, Krimu i Crnom moru.

Biden je rekao da američke obavještajne službe vjeruju da je Putin donio odluku o invaziji Ukrajine i da zapovjednici pripremaju jedinice za napad u roku od nekoliko dana.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.