Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Putin je prijetnju nuklearnim sukobom vratio 'u područje mogućnosti', kaže šef UN-a - Vijesti24h

Putin je prijetnju nuklearnim sukobom vratio ‘u područje mogućnosti’, kaže šef UN-a

Glavni tajnik UN-a António Guterres izjavio je u ponedjeljak da se mogućnost nuklearnog sukoba “sada vratila u područje mogućnosti” nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog mjeseca podigao razinu pripravnosti nuklearnih snaga zemlje.

U komentaru novinarima, Guterres je Putinov potez nazvao “razvojom koji zastrašuje kosti” i rekao da bi daljnja eskalacija rata u Ukrajini ugrozila cijelo čovječanstvo. “Vrijeme je da se zaustavi užas koji je pokrenut na narod Ukrajine i krenemo putem diplomacije i mira”, rekao je.

Guterres je rekao da je također razgovarao s dužnosnicima iz zemalja uključujući Kinu, Francusku, Njemačku, Indiju, Izrael i Tursku o posredničkim naporima koji bi mogli okončati rat, koji je započeo nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače.

Nekoliko dana nakon početnog napada Rusije, Putin je rekao da je svoje nuklearne snage stavio u pripravnost kao odgovor na, kako je nazvao, “agresivne izjave” Zapada i njegov eskalirajući paket ekonomskih sankcija. Bio je to prvi put da je Kremlj – koji ima najveće nuklearne zalihe na svijetu – dao takvu najavu otkako je Ruska Federacija zamijenila Sovjetski Savez 1991. godine.

Bidenova administracija nastojala je deeskalirati napetosti. Tjedan dana nakon Putinovog poteza, tiskovna tajnica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da Sjedinjene Države ne vide razloga za promjenu razine nuklearne uzbune, dok je visoki dužnosnik Pentagona rekao novinarima da Putinova “nepotrebna i vrlo eskalirajuća” naredba nije rezultirala “ikakvim primjetnim mišićima”. pokreti.”

Devet zemalja u svijetu ima kombinirani nuklearni arsenal koji sadrži 12.700 bojnih glava, prema Federaciji američkih znanstvenika. Oko 90 posto njih drže Rusija i Sjedinjene Američke Države koje imaju oko 6.000, odnosno 5.400 bojnih glava.

Izgledi za nuklearni rat s Rusijom odvratili su Sjedinjene Države i njihove saveznike u NATO-u da uspostave zonu zabrane letova u Ukrajini ili opskrbe opkoljenu zemlju borbenim zrakoplovima.

Predsjednik Biden “ima odgovornost da nas ne uvuče u izravan sukob, izravan rat s Rusijom, nuklearnu silu i riskira rat koji se proširi čak i izvan Ukrajine u Europu”, rekao je državni tajnik Antony Blinken u emisiji “Meet the Press” na NBC-u ” ranije ovog mjeseca. “To očito nije naš interes. Ono što pokušavamo učiniti je okončati ovaj rat u Ukrajini, a ne započeti veći.”

Putinova pozicija “personalističkog diktatora” znači da ima malo ograničenja u svom autoritetu donošenja odluka, napisala je Caitlin Talmadge, izvanredna profesorica sigurnosnih studija na Sveučilištu Georgetown, za The Washington Post. Putin vjerojatno promatra trenutnu krizu kao prijetnju ne samo njegovim vanjskopolitičkim ciljevima, već i njegovim unutarnjopolitičkim izgledima kod kuće i njegovom osobnom opstanku, dodala je.

To bi ruskog predsjednika moglo učiniti spremnijim na kockanje s nuklearnim prijetnjama od drugih čelnika, rekla je, odražavajući eskalacijske opasnosti Putinovog zveckanja nuklearnom sabljom.

About admin1

Check Also

Ukrajina produžila ugovorni period sa stranim vojnicima na deset godina

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.