Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Psi, mačke, zamorci i zečevi pod povećanim rizikom od toplotnog udara zbog globalnog zatopljenja - Vijesti24h

Psi, mačke, zamorci i zečevi pod povećanim rizikom od toplotnog udara zbog globalnog zatopljenja

Nova studija upozorila je da su manje životinje poput mačaka, zamoraca i zečeva izložene riziku od toplinskog udara – osim pasa – jer globalne temperature nastavljaju rasti.

Istraživanje, koje je vodilo Sveučilište Nottingham Trent, naglasilo je da se sve veći broj kućnih ljubimaca vodi veterinarima sa životno opasnim stanjem.

Istraživači kažu da njihova otkrića ističu potrebu za boljom svjesnošću javnosti o toplinskom udaru i riziku za sve životinje te upozoravaju da će broj slučajeva i dalje rasti kako se suočavamo s toplijim vremenom zbog klimatskih promjena.

Najčešći simptomi kod svih ispitivanih životinja uključivali su abnormalno disanje, letargiju, kolaps i želučane probleme, kao što je proljev.

Istraživačica sa Sveučilišta Nottingham Trent, dr. Anne Carter, rekla je: “Postoji zabluda da se toplinski udar kod kućnih ljubimaca odnosi samo na pse u vrućim automobilima i moramo učiniti više da podignemo svijest o čimbenicima rizika ne samo za pse nego i za širu populaciju kućnih ljubimaca.

“Vlasnici malih životinja kao što su zečevi, tvorovi i zamorci možda će morati pregledati smještaj svojih ljubimaca i poduzeti korake kako bi svoje ljubimce održavali hladnima u toplijim mjesecima kako bi smanjili rizik od toplinskog udara.”

Mačke traže topla područja za spavanje i mogu ostati zarobljene u staklenicima i šupama, kažu istraživači.

Dok su kućni ljubimci u kavezima, kao što su zečevi, zamorci i tvorovi, izloženi riziku od toplinskog udara zbog zatočeništva u vrućem smještaju, na primjer ako njihov smještaj pruža ograničen pristup hladu ili nižim temperaturama, dodaju.

Tim na Sveučilištu Nottingham Trent analizirao je podatke koji se odnose na male životinje koje je vidjela skupina britanskih veterinara između 2013. i 2018., kao i okidače i rizike.

Otkrili su da su psi najteže pogođeni sa 146 slučajeva toplinskog udara.

Dok se tri četvrtine ovih slučajeva pripisuje vježbanju pasa, a 7 posto zato što su bili zarobljeni u vrućem automobilu.

Psi s ravnim licem, poput buldoga, bili su posebno ugroženi, čineći petinu slučajeva, pokazalo je istraživanje.

Veterinari su vidjeli šesnaest mačaka zbog toplinskog udara, a starije mačke – one starije od 15 godina – čine najveći broj slučajeva, otkrili su istraživači.

Vruće vrijeme zaslužno je za liječenje od toplotnog udara osam zamorčića, tri zeca i ljubimca tvora. Nije iznenađujuće da je u ljetnim mjesecima zabilježen najveći broj posjeta veterinarima zbog toplinskog udara, sa slučajevima kod pasa između travnja i listopada.

Emily Hall, istraživačica i veterinarka, rekla je: “Bolest uzrokovana toplinom može utjecati na sve kućne ljubimce i vjerojatno će postati češća s porastom globalnih temperatura.

“Činjenica da su psi i zečevi s brahicefalnim (ravnim licem) previše zastupljeni u našoj studiji sugerira da bi vlasnici ovih životinja trebali biti posebno oprezni tijekom vrućeg vremena.”

Podaci za istraživanje dobiveni su od veterinarskih ordinacija koje sudjeluju u Mreži za veterinarski nadzor malih životinja (Savsnet). Kao rezultat toga, znanstvenici tvrde da će ukupne brojke za toplinski udar vjerojatno biti daleko veće od onih objavljenih u studiji.

Također tvrde da mnoge slučajeve možda neće vidjeti veterinarske klinike jer ih vlasnici ne prepoznaju zbog nedostatka svijesti o potencijalnim rizicima i okidačima.

Studija, koja je uključivala i Sveučilište u Liverpoolu, objavljena je u Open Veterinary Journal.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.