Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Princ Charles nagovorio je princa Andrewa da se nagodi s Virginiom Giuffre - Vijesti24h

Princ Charles nagovorio je princa Andrewa da se nagodi s Virginiom Giuffre

Princ od Walesa odlučno je odlučio prekinuti debakl oko slučaja građanskog seksualnog napada princa Andrewa kako bi izbjegao trajnu štetu monarhiji.

Vojvoda od Yorka obećao je da će se boriti da očisti svoje ime na sudu nakon što ga je Virginia Giuffre optužila da ju je seksualno napao u tri odvojena navrata kada je imala 17 godina.

No princ Charles, uz podršku kraljice, jasno je dao do znanja svom mlađem bratu da se za dobrobit institucije kojoj služe mora nagoditi sa svojim tužiteljem prije nego što to ode na sud.

To znači da neće biti građanskog suđenja, a Andrew neće morati svjedočiti pod prisegom ili pred porotom.

Razumije se da je izjava koju je Andrew trebao dati 10. ožujka, uoči službe zahvale za princa Philipa sljedećeg mjeseca, bila zadnja kap.

Viši član Kraljevskog doma rekao je za Standard: “Princ od Walesa i kraljica nisu mogli podnijeti još jedan katastrofalan nastup vojvode od Yorka, u svjetlu njegovog intervjua za BBC. Bila je potrebna odlučna akcija. Bilo je malo izbora. Morao je vidjeti razum.”

Drugi viši izvor iz palače dodao je: “Izgled da će vojvoda biti unakrsno ispitan na ekranu od strane pravnih ispitivača ispunio je strahom princa od Walesa i njezino veličanstvo i druge članove kraljevske obitelji.”

Ispad iz tog intervjua za BBC Emily Maitlis u studenom 2019. – za koji je Andrew obavijestio kraljicu da je dobro prošao prije emitiranja – povukao se s javnih dužnosti nakon što je bio naširoko kritiziran jer nije pokazao kajanje zbog prijateljstva s osuđenim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom i malo empatije sa žrtvama seksualnih prijestupnika.

Kad se Andrew odlučio boriti dalje, Charles i kraljica su mu rekli “bez sumnje” da će to morati učiniti kao privatni građanin, a prošlog mjeseca mu je zabranjeno korištenje titule HRH i oduzeto mu kraljevsko pokroviteljstvo i vojska udrugama.

Ta se pozicija – nagodba izvan suda s gospođom Giuffre za 7,5 milijuna funti plaćenih njezinoj dobrotvornoj organizaciji, kako se priča, – nije se promijenila, a Andrew ostaje kraljevski izopćenik. Isplaćeni novac neće doći iz javne kase, potvrdio je izvor. Razumije se da je Andrew, koji nije pretjerano bogat, za razliku od svog brata Charlesa čije imanje vojvodstvo Cornwall godišnje generira preko 20 milijuna funti za njegovu upotrebu, u procesu prodaje svoje švicarske skijaške kuće vrijedne više milijuna funti, ali dogovor još nije prošao.

Očekuje se da će nazočiti službi zahvale za princa Filipa u Westminsterskoj opatiji 29. ožujka zajedno s kraljicom, Charlesom i ostalim članovima kraljevske obitelji. Međutim, ne očekuje se da će sudjelovati u daljnjim javnim događanjima ili proslavama povodom Kraljičinog platinastog jubileja.

Gospođa Giuffre je tužila vojvodu od Yorka, tvrdeći da ju je seksualno napao u tri navrata kada je imala 17 godina, što je on više puta demantirao.

U pismu podnesenom američkom okružnom sudu u utorak se navodi da su vojvoda i gospođa Giuffre postigli izvansudsku nagodbu.

Rečeno je da će Andrew – koji nije priznao odgovornost i javno je tvrdio da se ne sjeća susreta sa svojim tužiteljem – platiti neotkriveni iznos gospođi Giuffre.

‘Značajna donacija’
U pismu podnesenom sucu, Lewis A Kaplan, odvjetnici Andrewa, 61, i gospođe Giuffre, 38, rekli su da su njih dvoje postigli “načelnu nagodbu”. Izjava je glasila: “Stranke će podnijeti predviđeni otkaz nakon što gđa Giuffre primi nagodbu (čiji iznos nije objavljen)”.

Dodaje se da će vojvoda dati “značajnu donaciju dobrotvornoj organizaciji gospođe Giuffre za potporu prava žrtava”. Andrew, dodaje se u izjavi, “nikada nije namjeravao omalovažavati lik gospođe Giuffre” i priznao je da je ona “patila oboje kao etablirana žrtva zlostavljanja i kao rezultat nepoštenih javnih napada”. Također je obećao da će “demonstrirati svoje žaljenje zbog druženja” s Epsteinom podržavajući “borbu protiv zla trgovine seksom i podržavajući njene žrtve”. Andrew je također pohvalio “hrabrost gospođe Giuffre i drugih preživjelih u zalaganju za sebe i druge”.

Kneževi odvjetnici ranije su izjavili da je Andrew spreman ići pred porotu da se bori protiv tužbi protiv njega, a suđenje se očekuje kasnije ove godine.

Da je vojvoda ignorirao svoju obitelj i otišao na sud u SAD-u da se bori protiv toga, to bi bila glavna vijest u cijelom svijetu i bila bi velika šteta za monarhiju.

Unatoč nagodbi, ne očekuje se da će Andrew vratiti bilo koju od svojih kraljevskih privilegija ili naslova. Zadržat će svoje vojvodstvo i dom Windsor, Royal Lodge, koji dijeli sa svojom bivšom suprugom Sarom, vojvotkinjom od Yorka. Ministar obrane Ben Wallace rekao je da odluka o naslovima “očito ovisi o palači u budućnosti”.

Upitan treba li vojvodu dopustiti da predstavlja pukovnije, rekao je za Sky News: “Pa, mislim da trenutno ne predstavlja nijednu od njih, mislim da je palača donijela odluku da mu se te titule uklone, pa Mislim da on sada učinkovito djeluje kao privatni građanin u mjeri u kojoj se bavi izazovima i optužbama.

“Došlo je do, očito, isplate i mislim da je to mjesto gdje on trenutno ostaje, da odluka o titulama očito ostaje na Palači u budućnosti, ali mislim da je bilo prilično jasno da je ova nagodba priznanje koje on želi donijeti ovo do kraja i također prepoznati kako njegova izjava kaže patnju i izazove kroz koje su žrtve prošle kao rezultat njihovih navoda i njihovog stava protiv iskorištavanja od strane (Jeffreyja) Epsteina.”

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.