Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Princ Andrew upleten u bitku na Visokom sudu zbog navodne prijevare od 40 milijuna funti - Vijesti24h

Princ Andrew upleten u bitku na Visokom sudu zbog navodne prijevare od 40 milijuna funti

Princ Andrew upleten je u bitku na Visokom sudu zbog tvrdnji da mu je dato više od milijun funti po nalogu bivšeg bankara Goldman Sachsa optuženog da je prevarom izvukao ženu iz njenog bogatstva.

Vojvoda od Yorka i njegova bivša supruga Sarah Ferguson imenovani su u pravnom postupku koji je pokrenuo Nebahat Isbilen, koji tvrdi da je izgubila gotovo 40 milijuna funti nakon što ju je prevario Selman Turk.

Gospođa Isbilen kaže da joj je trebala pomoć da izvuče svoju imovinu iz Turske, za koju kaže da je njezin suprug politički zatvorenik, te je vojvodi platila “poklon” od 750.000 funti vjerujući da ona plaća za pomoć u dobivanju putovnice.

Daljnja uplata od 350.000 funti navodno je izvršena princu Andrewu, a 225.000 funti navodno je prebačeno na njegovu bivšu suprugu.

Ona kaže da je gospodin Turk bio odgovoran za usmjeravanje plaćanja, u vrijeme kada je tvrdio da radi u njeno ime.

G. Turk je dobio nagradu People’s Choice 2019. kroz poduzetnički program Prince Andrew’s Pitch@Palace, na raskošnoj ceremoniji u palači St James.

Vijest o isplatama pojavila se kroz odluku Davida Halperna QC, koji je sjedio kod zamjenika suca Visokog suda, nakon što je donesen niz naloga u slučaju, uključujući nalog o zamrzavanju 40 milijuna funti u cijelom svijetu protiv gospodina Turka.

Osvrnuo se na “detaljne i impresivne” izjave odvjetnika gospođe Isbilen, koji je iznio tvrdnje o “ozbiljnim povredama” gospodina Turka kada je navodno glumio za milijunaša.

Sudac je ukazao na tvrtku Alphabet Capital Ltd koja je primila “više od milijun funti sredstava gospođe Isbilen”, rekavši da je gospodin Turk “izložio fakture koje navodno prikazuju transfere za profesionalne naknade”.

“Novac je korišten u svrhe koje nisu povezane s gospođom Isbilen, npr. znatne su svote plaćene princu Andrewu, vojvodi od Yorka i Sarah, vojvotkinji od Yorka.”

Gospođa Isbilen je tvrdila da je gospodin Turk “prevarom prekršio fiducijarne obveze koje je imao prema njoj” i “predujamne zahtjeve”. Gospodin Turk poriče optužbe i bori se protiv slučaja.

Sudac Halpern rekao je da mu je odvjetnik Dan McCourt Fritz, koji zastupa gospođu Isbilen, rekao da “ukupni iznosi za koje njegov klijent tvrdi da su prisvojeni” iznose oko 50 milijuna američkih dolara (oko 38 milijuna funti).

“Gospodin Turk je dao objašnjenja za otprilike dvije trećine tih iznosa, od kojih je većina navodno potrošena na profesionalne ili druge honorare ili izgubljena u lošim ulaganjima”, dodao je sudac u svojoj presudi.

“Za preostalu trećinu uopće nije dano nikakvo objašnjenje.”

Princ Andrew nije komentirao sudski spor. Nije optužen za umiješanost u prijevaru. Glasnogovornik njegove bivše supruge izjavio je za Daily Telegraph: “Vojvotkinja nije bila svjesna optužbi koje su se od tada pojavile protiv gospodina Turka. Prirodno je zabrinuta zbog onog što se tereti protiv njega.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.