Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Prihodi sve veći, a narod siromašniji: Građani se krpe, vlast sakuplja milijarde KM - Vijesti24h

Prihodi sve veći, a narod siromašniji: Građani se krpe, vlast sakuplja milijarde KM

Veliki broj građana prinuđen je štedjeti na hrani kako bi platio račune.

Za minimalne troškove života u martu četveročlana porodica u BiH morala je izdvojiti 2.448,46 KM, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH. Troškovi života, među kojima se 51 posto odnosi na hranu, u martu ove godine veći su za 342,46 KM u odnosu na isti mjesec 2021. godine.

Višak od akciza

Osim poskupljenja, svakodnevni su i pozivi vlastima da olakšaju život najsiromašnijima, ali ih za sada niko ne čuje.

– Dajte pare! Dajte pola milijarde maraka koje, zaključno s aprilom, imate viška od akciza i PDV-a. Nemojte više pametovati o zakonima, podijelite ih ljudima kojima to treba da prežive. To je jedina korisna mjera koju možete poduzeti. Umjesto prvomajskog graha, dajte ljudima tih pola milijarde – poručuje vlastima ekonomski analitičar i bivši diplomata Draško Aćimović.

Suočene s enormnim poskupljenjima, stanovnike ove zemlje očekuje borba za život, a Aćimović smatra da su rasprave o smanjenju stope PDV-a ili ukidanju akciza samo manipulacija i kupovanje vremena.

– Oslobodite penzionere plaćanja komunalnih usluga, jer to je 30 posto njihovih penzija. Dajte ljudima koji nisu u mogućnosti da kupe ni 50 posto potrošačke korpe, pomozite im. Pomozite transportnim firmama subvencijama za gorivo – ističe Aćimović.

Veliki broj građana prinuđen je štedjeti na hrani kako bi platio račune, a iz Udruženja za zaštitu potrošača “Don” registriraju ogroman priliv tužbi i opomena pred tužbu za neplaćene račune za vodu, telefon, struju, RTV taksu, odvoz smeća…

Nema novca

– Svima je ponestalo novca, a ovo je najjednostavniji način da dođu do para, pa su odmah spakovali u koverte predmete koji su im dugo kupili prašinu i do sada nisu bili prioritet. I to se dešava u svim gradovima – kaže Murisa Marić, predsjednica Udruženja “Don”.

Pomoć za socijalno ugrožene

Marić poziva lokalne uprave, ali i sve nivoe vlasti da preuzmu brigu o vlastitim građanima te podsjeća da je BiH potpisnica Evropske socijalne povelje.

– Država se obavezala da će snositi dio računa za socijalno ugrožene, jer se, naprimjer, struja i voda ne bi smjele isključiti niti jednoj osobi, a da joj se ne ostavi nužni dio. U drugim zemljama taj nužni dio predstavlja minimum potrošnje u vidu jedne sijalice ili česme, a voda je elementarno ljudsko pravo – ističe Marić.

About admin1

Check Also

Ovo su imena osumnjičenih iz operativne akcije “Nevera”: Pojedini članovi grupe su u bijegu

Grupa se bavila nabavkom i prevozom droge iz Albanije, Turske, Srbije i Crne Gore u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.