Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu zastoje dok Teheran poziva SAD da prihvate uvjete - Vijesti24h

Pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu zastoje dok Teheran poziva SAD da prihvate uvjete

Putin signalizira nastavak pregovora sa SAD-om i NATO-om usred krize
Giuliani u raspravama o svjedočenju pred odborom 6. siječnja, kažu izvori

Maratonski pregovori za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma naišli su na novu blokadu na putu s Iranom koji optužuje SAD da odbija donijeti potrebne političke odluke kako bi se sporazum učvrstio u međunarodnom pravu ili proširio opseg gospodarskih sankcija koje bi bile ukinute.

To pitanje prati razgovore u Beču između zapada, Rusije, Irana i Kine – koji su u tijeku od veljače – od samog početka. Nema naznaka da je osma runda pregovora, koja je nekada trebala biti posljednja, došla do iskora koji su neki očekivali.

Ali Shamkhani, tvrdolinijaški tajnik iranskog vijeća za nacionalnu sigurnost, u tvitu objavljenom na više jezika, izjavio je nakon razgovora s pregovaračima svoje vlade da napredak postaje “sve teži”.

Izražavajući svoju frustraciju zbog kašnjenja, rekao je: “Pregovori u Beču su došli do točke u kojoj se rezultat mogao opisati definitivno bez potrebe za nagađanjem.

“Politička odluka SAD-a da prihvati sporazum ili se suzdrži od prihvaćanja zahtjeva vjerodostojnog i trajnog sporazuma utemeljenog na načelima prihvaćenim u nuklearnom sporazumu može zamijeniti nagađanja.”

Sjedinjene Američke Države, kako je rekao, nastavljaju predlagati nove inicijative koje su u osnovi osmišljene da izbjegnu svoje obveze.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, Saeed Khatibzadeh, na svojoj je tjednoj konferenciji za novinare pokušao smiriti atmosferu rekavši da je razgovarao s glavnim iranskim pregovaračem u Beču, Alijem Bagherijem, te da su ga uvjerili da ta pozicija nije “ni od cvijeća ni slavuja, niti jedan od stijena i trnja”. No, dodao je da je teret na SAD-u da prihvati iranske uvjete.

Upitan kakva jamstva Iran traži, Khatibzadeh je rekao: “Sjedinjene Države nisu vrijedne povjerenja i stoga se moraju dobiti objektivna jamstva kako se američka vlada ne bi ponovno rugala međunarodnom pravu i odnosima.”

Dodao je kako bi sve sankcije trebale biti ukinute u Vijeću sigurnosti UN-a. “Nije važno koji je naziv sankcija jer su primijenjene s lažnom etiketom”, rekao je Khatibzadeh.

Naglasio je da se o bilo kakvom sporazumu o oslobađanju političkih zatvorenika, uključujući i američke dvojne državljane koji se drže u iranskim zatvorima, razgovaralo samo paralelno s nuklearnim pregovorima.

Profesor Mohammad Marandi, iranski analitičar u Beču za koji se smatra da je blizak vladi, također je tvrdio da su napetosti usredotočene na niz sankcija koje će biti ukinute kao dio sporazuma. Iran se zalaže za ukidanje svih sankcija, ali SAD kaže da su neke sankcije povezane s ljudskim pravima i kršenjem terorista, te da nisu povezane s nuklearnim sporazumom.

Mihail Uljanov, ruski veleposlanik na pregovorima, usvojio je manje pesimističan ton. Rekao je da su razgovori u završnoj fazi i da je napravljen “značajan napredak”. No, sklon je usvojiti pozitivnije gledište, preuzimajući blisku ulogu posrednika između SAD-a i Irana, koju je zadržao unatoč tenzijama oko Ukrajine. Wang Qun, kineski veleposlanik pri UN-u u Beču, također je prekinuo šutnju tijekom vikenda rekavši da su razgovori u završnoj fazi.

Nacrt sporazuma na 20 stranica s aneksima uglavnom je napisan, ali neriješena pitanja pokazuju apsolutnu odlučnost iranskog režima da osigura da se čini da će iz pregovora izaći kao pobjednik, nakon što je izdržao moć američkih sankcija.

Joe Biden, ometen ukrajinskom krizom, već se suočava sa sve većim političkim otporom američkih republikanskih senatora koji inzistiraju na tome da predsjednik ne može izbjeći Kongres odbijanjem da stavi na glasovanje bilo koji novi sporazum. Demokrati su rekli da, ako dogovor bude stavljen na odobrenje Senatu, ne misle da će potrebnih 60 senatora glasati za njegovo odbijanje. Senat je podijeljen u omjeru 50:50, a odlučujući glas ima potpredsjednica Kamala Harris.

Ali nedavni prikaz novih raketa na kruto gorivo dugog dometa s dometom od 900 milja (1450 km) iranske vojske teško da će američkoj administraciji olakšati prodaju sporazuma na domaćem tržištu ili skeptičnoj regiji.

Iran je također tvrdio da je američki pregovarački tim – s kojim se ne sastaje izravno – podijeljen podjelama o tome koliko daleko treba postići kompromis.

Sporazum je osmišljen kako bi se SAD, a potom i Iran vratio u izvorni nuklearni sporazum potpisan 2015. iz kojeg su se SAD povukle 2018. godine.

Razgovori su vođeni u pozadini uzastopnih upozorenja sa zapada koja se protežu unatrag mjesecima da se pregovori mogu nastaviti samo još nekoliko tjedana jer se Iran sve više približavao nepovratnom dobivanju materijala i znanja potrebnih za izradu nuklearnog oružja.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.