Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Pokucajte na vrata: Covid vreba sportaše na Olimpijskim igrama u Pekingu - Vijesti24h

Pokucajte na vrata: Covid vreba sportaše na Olimpijskim igrama u Pekingu

Za sportaše na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu pozitivan test na Covid jedna je od njihovih najgorih noćnih mora, a može početi kucanjem na vrata usred noći.

“Bilo je suludo, bio je to rollercoaster”, rekao je Kim Meylemans, skeleton trkač iz Belgije.

25-godišnjakinja je prošlog tjedna na Instagramu objavila uplakani video iz izolacije koji je istaknuo opasnosti natjecanja usred pandemije.

Meylemans je rekla da je bila pozitivna prije otprilike mjesec dana, prije nego što je stigla u kinesku prijestolnicu, ali “ovdje su stvari krenule od lošeg na gore”.

“Pozitivan test, pa negativan, pa opet pozitivan usred noći i karantenski hotel”, rekla je Meylemans, čije su turbulentne Igre završile u subotu kada je zauzela 18. mjesto u kosturu.

“Test sam bio negativan dvaput svaki dan u karantenskom hotelu, a onda je trebalo duže da izađem iz tog hotela i prebačen sam u drugi karantenski hotel.”

Nejasno je koliko je od gotovo 3.000 sportaša u Pekingu pozitivno na testu, ali bilo je 429 slučajeva Covida u mjehuru “zatvorene petlje” u kojem su natjecatelji i oko 65.000 drugih učahureni.

Među najzanimljivijim slučajevima je američki umjetnički klizač Vincent Zhou, osvajač srebrne medalje u ekipnom natjecanju u Pekingu koji je izbačen iz muške pojedinačne konkurencije samo dan prije početka.

Odjednom mu je oteo trenutak na kojem je radio četiri godine i nije mogao ništa učiniti.

“Poduzeo sam sve mjere predostrožnosti koje sam mogao. Toliko sam se izolirao da je usamljenost koju sam osjećao u zadnjih mjesec ili dva ponekad slomila”, rekao je emotivni Zhou u videu na Instagramu.

21-godišnjakinja je dodala: “Već sam izgubila broj puta koliko sam danas plakala.”

Pilot boba Elana Meyers Taylor rekla je da je samo mogućnost natjecanja pobjeda sama po sebi nakon što je bila izolirana — uključujući daleko od svog dvogodišnjeg sina — zbog pozitivnog testa u Pekingu.

“Jučer je bio prvi dan da nisam iskopao oči”, rekao je Amerikanac.

  • Crtica u posljednjem trenutku –

Svi u mjehuriću svakodnevno se testiraju na Covid. Natjecatelji koji daju pozitivan rezultat se premještaju u izolaciju ako ne pokazuju simptome i bolnicu ako su bolesni.

U slučaju prvih, testirat će se svaki dan i mogu izaći iz izolacije s dva uzastopna negativna PCR testa.

Postoje i pravila za one koji se smatraju bliskim kontaktima nekoga s Covidom, ali to općenito ne sprječava sportaše da se natječu.

Neki su se žalili na uvjete u izolaciji, uključujući hranu, dok je Meylemans kritizirala lošu komunikaciju, rekavši da ne zna što joj se događa.

Međunarodni olimpijski odbor kaže da je pokušao riješiti probleme sportaša.

Nathan Chen, koji je prošlog tjedna osvojio zlato u umjetničkom klizanju nakon što je svrgnuo japansku ikonu Yuzuru Hanyua, izbjegao je ceremoniju otvaranja Igara zbog straha od Covida.

Vježbao je u maski.

Za Keegana Messinga, još jednog umjetničkog klizača, Covid je umalo torpedirao svoje Igre prije nego što su počele kada je bio pozitivan neposredno prije putovanja.

Kanađanin se tada suočio s ludim naletom kako bi uspio nakon što je dobio dozvolu za dolazak, leteći iz Vancouvera preko Montreala, Frankfurta i Milana prije nego što je stigao uoči natjecanja.

Stres je učinio svoje.

“Bilo je jako, vrlo teško održati mentalno zdravlje jakom,” rekao je Messing, koji je bio 11. u pojedinačnoj konkurenciji.

  • ‘Sama si’ –

Alessandro Haemmerle iz Austrije, koji je osvojio zlato u muškom snowboard crossu, rekao je da su “super iscrpljujuće” brige oko hvatanja Covida počele tjednima prije leta u Kinu.

“Pogotovo prije dolaska ovdje nisam mogao vidjeti svoju obitelj, nisam mogao vidjeti nijednog od svojih prijatelja prije odlaska jer sam se bojao dobiti infekciju i na kraju se neću moći natjecati,” rekao je.

Ali Austrijanac također vidi prednost u tome što je u mjehuriću, gdje ograničena interakcija s drugima omogućuje natjecateljima da se usredotoče na svoje pripreme.

“Mislim da nam je to malo pomoglo. Održavanje društvene distance, ne dopuštanje previše novinara da uđe”, rekao je.

“I također biti u Kini, nema toliko ljudi u blizini, a također i s razlikom u vremenskoj zoni. Samo isključiš telefon i sam si.”

Haemmerle smatra da je suočavanje s pandemijom zlato učinilo još većim zadovoljstvom.

“Uložili smo puno truda kako bismo uopće mogli započeti ovdje, a mogućnost da se vratimo kući sa zlatom samo je ogromna nagrada”, rekao je.

About admin1

Check Also

Svjetski bokserski prvak pretukao internet trola koji ga je izazvao na sparing

Tanga ga je nizom provokativnih poruka na Twitteru natjerao na borbu. Sunny Edwards, svjetski IBF …

Leave a Reply

Your email address will not be published.