Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Pad princa Andrije - od partijskog princa do kraljevskog parije - Vijesti24h

Pad princa Andrije – od partijskog princa do kraljevskog parije

Konačno, neko se riješi. Sudjelovanje princa Andrewa u sagi o Jeffreyju Epsteinu i Ghislaine Maxwellu traje već godinama. Njegovo prijateljstvo s osramoćenim financijerom počelo je prije više od dva desetljeća 1999., a njegov navodni seksualni napad na tada maloljetnu Virginiju Giuffre prvi put se pojavio 2015. godine.

Princ (61) i dalje negira bilo kakvu nepravdu ili susret s Giuffreom, ali ovaj tjedan – samo nekoliko tjedana nakon što mu je kraljica oduzela kraljevske titule – napravio je prve korake ka trajnom rješavanju slučaja.

U iznenađujućem ažuriranju, vojvoda od Yorka je navodno priveo kraju slučaj postigavši ​​povjerljivu izvansudsku nagodbu s Giuffreom za koju se vjeruje da iznosi čak 10 milijuna funti. Također se navodi da je uplatio “značajnu donaciju” njenoj dobrotvornoj organizaciji za prava žrtava – potez koji će zasigurno oduševiti kraljevsku obitelj koja je vršila sve veći pritisak na vojvodu da postigne neku vrstu rješenja, tvrde stručnjaci .

Unatoč tome što se očekuje da će kraljica platiti dio računa koji njezin sin plaća Giuffreu, upućeni kažu da je isplata “kraljici zlata vrijedna dok slavi svoj platinasti jubilej” nakon porasta zabrinutosti da bi slučaj njenog sina zasjenio proslave .

Pa što sada? Upravo je prošlog mjeseca kraljica svom trećem djetetu – i onom za koje se pričalo da je njezin “omiljeni sin” – oduzela kraljevske titule i status visokog visokog kraljevstva nakon što je američki sudac odbio njegove pokušaje da odbaci Giuffreovu tužbu. Sada se suočava sa novim pozivima da mu se oduzme i titula vojvode od Yorka. Bio je to veliki pad za čovjeka koji je nekoć bio drugi u redu za prijestolje.

Svi se sjećamo onog intervjua u slučaju automobilske nesreće s BBC-jevom Emily Maitlis 2019., kada je vojvoda od Yorka tvrdio da se fizički ne može znojiti i da nije mogao imati spolni odnos s Giuffreom jer je bio u Pizza Expressu u Wokingu. Ali nakon toga vremenska crta postaje maglovita. Kada je princ odstupio s javnih dužnosti? U kojem trenutku je snimljena ona sada poznata fotografija Andrewa i Epsteina u New Yorku? A kada se navodno dogodio napad Giuffrea u središtu svega ovoga?

Od razvoda od Sarah Ferguson, vojvotkinje od Yorka do najnovijeg ažuriranja u tužbi Giuffre, ovako je Andrew potonuo od stranačkog princa da bi u kraljevskim krugovima uopće “nestao iz vida”.

1986.: Andrew se ženi Sarom Ferguson

Princ – tada školovani pilot Kraljevske mornarice i ratni veteran s Falklanda – ženi se Sarom Ferguson u Westminsterskoj opatiji 1986. godine, čime su dobili titule vojvode i vojvotkinje od Yorka. Oni nastavljaju imati dvoje djece, princezu Beatrice i princezu Eugenie.

1996: Andrew i Ferguson se razvode
Nakon četiri godine razdvojenosti, vojvoda i vojvotkinja razvode se 1996. Ostaju bliski prijatelji.

1999.: Andrew je navodno predstavljen Epsteinu
Prema izvješćima, to je bilo 1999. godine kada je princ prvi put upoznao pokojnog pedofila Jeffreyja Epsteina, tada investicijskog bankara i financijera. Razumije se da su se upoznali preko druželjubive Ghislaine Maxwell, zajedničke prijateljice i jedno vrijeme Epsteinove djevojke, za koju je princ od tada rekao da poznaje “otkad je bila na sveučilištu u Velikoj Britaniji”.

Fotografije objavljene na suđenju Maxwellu prošle godine prikazuju nju i Epsteina u kraljičinoj rezidenciji Balmoral iste godine.

2000.: Andrew, Epstein i Maxwell uočeni su u Mar-a-Lagu i Sandringhamu

Sljedeće godine, princ je viđen u klubu Donalda Trumpa Mar-a-Lago na Floridi s Epsteinom i Maxwellom.

Kasnije te godine, Epstein i Maxwell navodno su prisustvovali zajedničkoj rođendanskoj zabavi u dvorcu Windsor kako bi obilježili četiri kraljevska rođendana, uključujući Andrewov 40., čiji je domaćin bila kraljica. Andrew također vodi vikend snimanja – otkad se naziva “jednostavnim pucačkim vikendom” – za Maxwellov rođendan na kraljičinom imanju Sandringham.

Iste godine, Virginia Giuffre (tada Virginia Roberts), koja kaže da je u djetinjstvu pretrpjela seksualno zlostavljanje od strane obiteljskog prijatelja, navodi da joj je Maxwell prišao da trenira kao maserka, prije nego što je bila trgovana.

Ožujak 2001: Andrew je navodno seksualno napao Virginiu Giuffre u Londonu, New Yorku i na Karibima

Prema Giuffreu, bio je ožujak 2001. kada ju je princ seksualno napao – u Maxwellovoj kući u Belgraviji, nakon posjeta Trampovom noćnom klubu u Mayfairu 10. ožujka.
Giuffre tvrdi da ju je te godine napao princ na još dva mjesta: u Epsteinovoj gradskoj kući u New Yorku i na “orgiji” na Epsteinovom privatnom otoku na Karibima. Ona tada ima 17 godina. Andrew oštro opovrgava ove tvrdnje.
Tijekom tog istog razdoblja, Giuffre je prikazan s princom i Maxwellom na slici koja je sada široko rasprostranjena diljem svijeta.
Srpanj 2001.: Vlada imenuje Andrewa za trgovinskog izaslanika
Nakon umirovljenja kao zapovjednika u Kraljevskoj mornarici, princ je imenovan posebnim predstavnikom za međunarodnu trgovinu i ulaganja od strane britanske vlade, predstavljajući zemlju u cijelom svijetu.
2008: Epstein je osuđen i poslan u zatvor

Epstein je osuđen za pedofiliju nakon što je priznao da je prostituirao maloljetnice u dobi od 14 godina. Osuđen je na 18 mjeseci zatvora i služi 13 godina.

Prosinac 2010.: Andrew posjećuje Epsteina nakon izlaska iz zatvora
Dvije godine kasnije, ona sada poznata fotografija: princ šeta njujorškim Central Parkom s tek oslobođenim Epsteinom – razgovor za koji princ sada tvrdi da je prekinuo veze s osramoćenim financijerom.

Epstein je upravo bio pušten iz zatvora zbog seksualnih delikata i Andrew je odletio da ga vidi u SAD-u. Kasnije se pojavljuju snimci Andrewa u Epsteinovoj kući na Manhattanu 6. prosinca, kako maše ženi za pozdrav.

Srpanj 2011.: Andrew napušta svoju ulogu trgovačkog izaslanika
Andrew napušta svoju državnu ulogu nakon reakcije na njegov posjet Epsteinu u New Yorku. Vojvotkinja od Yorka priznaje da je prihvatila novac od Epsteina za otplatu dugova.

Travanj 2015.: U sudskim dokumentima pojavljuju se tvrdnje da je Andrew imao spolni odnos s Giuffreom

Sudski dokumenti na Floridi koji se odnose na Epsteinov slučaj navode da je Virginia Giuffre bila prisiljena na spolni odnos s princom kada je imala 17 godina – ispod dobi za pristanak prema zakonu Floride.

Buckinghamska palača poriče optužbe, rekavši u priopćenju: “Izričito se poriče da je vojvoda od Yorka imao bilo kakav oblik seksualnog kontakta ili veze s Virginiom Roberts. Svaka tvrdnja o suprotnom je lažna i neutemeljena.”

Kolovoz 2019: Epstein je pronađen mrtav
Nakon što je ponovno uhićen i optužen za seksualnu trgovinu djevojkama od 14 godina, Epstein je pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji.

Studeni 2019.: Andrew se povlači s javnih dužnosti nakon BBC-jevog intervjua u sudaru

Andrew pristaje na intervju s Emily Maitlis iz BBC Newsnighta, govoreći joj da nije mogao imati seks s Giuffreom jer je bio kod kuće nakon putovanja u Pizza Express u Wokingu. Također tvrdi da se “ne sjeća da je ikad sreo ovu damu” i da njezin opis kako se “obilno znoji” dok je plesao s njom prije nego što su imali seks ne može biti istinit jer mu je gotovo nemoguće da se znoji zbog “predoziranja”. adrenalina u Falklandskom ratu”.

Općenito se smatra da je intervju bio prometna nesreća, a princ se povlači s javnih dužnosti “u doglednoj budućnosti”. U ovom trenutku, navodno, ostaje blizak s kraljicom.

Prosinac 2021.: Maxwell je osuđen za vrbovanje i dotjerivanje tinejdžerica
Maxwell je osuđen za seksualnu trgovinu i povezane optužbe za dovođenje djevojaka od 14 godina u Epstein kako bi ih zlostavljao. Proglašena je krivom po pet od šest optužbi za umiješanost u Epsteinovo seksualno zlostavljanje tinejdžerica.

Tužitelji kažu da je ona “plijenila ranjive mlade djevojke, manipulirala njima i služila ih da budu seksualno zlostavljane”.

  1. siječnja 2022.: Sudac odbacuje Andrewove pokušaje da odbaci Giuffreovu tužbu

Njujorški sudac presuđuje da se tužba koju je Virginia Giuffre podnijela protiv Andrewa može krenuti naprijed, odbijajući njegove pokušaje da je odbaci.

Sada je suočen s dva izbora: pokušati očistiti svoje ime u suđenju visokog profila ili pokušati postići izvansudsku nagodbu s Giuffreom, što bi ga, prema izvješćima, moglo koštati milijune dolara.

  1. siječnja 2022.: Andrewu su oduzete kraljevske titule i vojne pripadnosti
    Kraljica prelazi u način kontrole štete, oduzimajući svom sinu sve kraljevske titule, uključujući korištenje HRH, i vojne pripadnosti. Ona će preraspodijeliti njegovo pokroviteljstvo po kraljevskoj obitelji.

Izvori kažu da će princ “nestati iz vidokruga” i neće biti nazočan na proslavama Kraljičinog platinastog jubileja ove godine.

  1. veljače 2022.: Andrew se slaže o izvansudskoj nagodbi s Giuffreom, čime se slučaj zapravo završava
    Vijesti stižu da je Andrew postigao “načelnu nagodbu” s Giuffreom u građanskoj tužbi za seks podnesenoj u SAD-u – odluka za koju se vjeruje da je rezultat pritiska njegovog brata, princa Charlesa, da izbjegne trajnu štetu monarhiji.

Princ od Walesa, uz podršku kraljice, navodno je svom mlađem bratu jasno dao do znanja da se za dobrobit institucije kojoj služe mora nagoditi sa svojim tužiteljem prije nego što to ode na sud. To znači da neće biti građanskog suđenja, a Andrew neće morati svjedočiti pod prisegom ili pred porotom.

U pismu Okružnom sudu Sjedinjenih Država u utorak, Giuffreov odvjetnik David Boies napisao je – zajedno s Andrewovim odvjetnicima – da su stranke “postigle načelnu nagodbu”.

Vojvoda će dati “značajnu donaciju dobrotvornoj organizaciji gospođe Giuffre za podršku pravima žrtava”, otkrivaju sudski dokumenti. Glasine sugeriraju da bi ta brojka donacije mogla iznositi čak 7,5 milijuna funti, a očekuje se da će kraljica biti dio ovog računa s obzirom da se vjeruje da je skromna mirovina njezina sina iz vremena u mornarici njegov jedini vidljivi oblik prihoda.

Andrew je također obećao da će “demonstrirati svoje žaljenje zbog povezanosti s Epsteinom” podržavajući “borbu protiv zala trgovine seksualnim uslugama i podržavajući njene žrtve”.

Što je sada s njegovim položajem u kraljevskoj obitelji? Čelnici, uključujući laburističku zastupnicu za York Rachael Maskell, sada su pozvali da se Andrewu oduzme njegova titula vojvode od Yorka, a kraljevski novinari kažu da se očekuje da će prisustvovati službi zahvale za princa Philipa u Westminsterskoj opatiji 29. ožujka zajedno s kraljicom, Charlesom i ostali članovi kraljevske obitelji.

No, ne očekuje se da će sudjelovati u daljnjim javnim događajima ili proslavama kojima se obilježava Kraljičin platinasti jubilej. Što će se dogoditi nakon toga, ostaje za vidjeti.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.