Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca: Njemačka pristala ranije izručiti Savu Marinkovića BiH, ali traži određene garancije - Vijesti24h

Osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca: Njemačka pristala ranije izručiti Savu Marinkovića BiH, ali traži određene garancije

Ambasada BiH u Berlinu uputila je 17.maja Ministarstvu za vanjske poslove BiH akt u kome ih obavještava da je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke dostavilo verbalnu notu.

Ambasada BiH u Berlinu uputila je 17.maja Ministarstvu za vanjske poslove BiH akt u kome ih obavještava da je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke dostavilo verbalnu notu da su nadležni organi Njemačke saglasni da se Sava Marinković, koji je u BiH osumnjičen za ubistvo sarajevskih policajaca može izručiti našoj zemlji, ali da mora biti smješten u pritvorsku jedinicu koja ispunjava uvjete EU o Konvenciji o zaštiti ljudskih  prava.

Na izdržavanje zatvorske kazne u Minhenu

U aktu se traži da se omogući da konzularni službenici Njemačke u BiH mogu bilo kojem trenutku obaviti kontakt s njim.

Marinković se, podsjećamo, nalazi na izdržavanje zatvorske kazne u Minhenu, ali je Njemačka po zahtjevu BiH i međunarodnoj potjernici odlučila da ga ranije pusti, kako bi se mogao isporučiti pravosudnim organima naše zemlje. On je na izdržavanju kazne za promet narkoticima trebao ostati na do kraja 2023.godine.

O svemu je MVP BiH obavijestilo i Ministarstvo pravde BiH s obzirom na nadležnost suda u Sarajevu i prefeiraju da Marinković bude smješten u KPZ Sarajevo, koje ispunjava sve ove uvjete, uzimajući u obzir složenost djela.

Također, zatraženo je da se KPZ Sarajevo očituje o tome.

Provjeriti iskaz Aleksandra Macana

Dolaskom Marinkovića u Sarajevo nakon skoro četiri godine, trebala bi se staviti konačno tačka na mučki događaj koji je potresao kompletnu državu.

Bez Save Marinkovića teško je provjeriti iskaz Aleksandra Macana, koji je tužiocima rekao da je Sava pucao u Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Istražitelji i tužioci već mjesecima provjeravaju ove navode s ciljem da se rasvijetli događaj i konačno podigne optužnica.

 Otežavajuća okolnost je što trećeosumnjičeni Marko Trifković Žižan, koji je u pritvoru, ne sarađuje i šuti kao zaliven.

About admin1

Check Also

Haos kod Neuma: Buknuo požar, blokiran saobraćaj, kolona automobila 2 kilometra

Za sada nije poznato da li ima povrijeđenih. Požar u Neumu buknuo je danas prilikom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.