Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Odbor od 6. siječnja optužio Donalda Trumpa za 'zločinačku zavjeru' - Vijesti24h

Odbor od 6. siječnja optužio Donalda Trumpa za ‘zločinačku zavjeru’

Kongresna istraga koja istražuje pobunu u američkom Kapitolu 6. siječnja kaže da ima dokaze da su bivši predsjednik Donald Trump i njegova kampanja sudjelovali u “zločinačkoj zavjeri” kako bi spriječili potvrđivanje izbora 2020. godine.

Tvrdnja je najizravniji pokazatelj odabranog odbora Predstavničkog doma da je odlučio da su Trump i njegov uži krug nezakonito pokušali poništiti izbore. Odbor je također rekao da postoje dokazi koji povezuju Trumpa i njegove saveznike s izgrednicima koji su upali u američki Kapitol dok je Kongres ovjeravao izbore.

Odvjetnici odbora iznijeli su tvrdnje u srijedu u podnesku u sklopu tekuće tužbe Trumpovog savjetnika Johna Eastmana koja nastoji blokirati napore istrage da ga natjera da preda dokumente.

“Dokazi podupiru zaključak da su predsjednik Trump, [Eastman] i nekoliko drugih sklopili sporazum o prijevari Sjedinjenih Država miješanjem u proces izborne certifikacije, širenjem lažnih informacija o izbornoj prijevari i pritiskom na državne dužnosnike da izmijene rezultate državnih izbora i saveznih dužnosnika da pomognu u tim naporima”, stoji u podnesku.

Charles Burnham, odvjetnik Eastmana, rekao je za Newsweek u e-poruci da se raduje što će odgovoriti na tvrdnje odbora “u dogledno vrijeme”. Eastmana optužuje

povjerenstvo za kriminalne aktivnosti jer je nastojao zaštititi povjerenje svog klijenta, čak i uz veliki osobni rizik i trošak, rekao je Burnham.

No, budući da je istraga odbora građanska stvar, Burnham je rekao da Eastman neće “imati koristi od ustavne zaštite koja se inače pruža onima koje njihova vlada optužuje za kazneno ponašanje”.

U podnesku se dalje navodi da su, dok se Kongres pripremao za ovjeru izbora, Trump i Eastman pokušali uvjeriti tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea da odbije izborne glasove iz nekih spornih država ili da odgodi postupak kako bi se zakonodavnim tijelima omogućilo da daju nove glasove.

Trumpove ponovljene tvrdnje da su izbori “ukradeni”, unatoč tome što nema dokaza o raširenoj prijevari, imale su za cilj uvjeriti javnost, državne dužnosnike i članove Kongresa, istovremeno vršiti pritisak na Pencea, navodi se u prijavi.

„Očigledni cilj ovih napora bio je poništiti rezultate 2020

predsjedničkih izbora i proglasiti Donalda Trumpa pobjednikom”, stoji u podnesku. “Na taj je način zavjera imala za cilj opstruirati i ometati pravilno funkcioniranje vlade Sjedinjenih Država.”

Prijava također ukazuje na Trumpove objave na društvenim mrežama koje šire lažne informacije o izborima. U jednom je slučaju Trump objavio montirani videoisječak na kojem se vidi kako službenik Georgije izvlači kovčege ispod stola nakon što su anketari otišli. Ured državnog tajnika Georgije objavio je cijeli video u kojem razotkriva Trumpove tvrdnje.

“Pored pravnih napora da se odgodi certifikacija, postoje i dokazi da se zavjera proširila i na izgrednike koji su sudjelovali u nasilnim djelima u Capitolu”, stoji u podnesku.

Zahtjev se odnosi na građansku tužbu protiv Trumpa u kojoj je sudac koji je nadzirao slučaj “konkretno utvrdio da je uvjerljivo vjerovati da je predsjednik ušao u zavjeru s izgrednicima 6. siječnja 2021.” kako bi nasilno poremetio ovjeru izbora.

Nije jasno što će podnesak značiti za istragu. Za sada niti jedan član odbora nije rekao da će predmet proslijediti američkom ministarstvu pravosuđa na mogući kazneni progon.

About admin1

Check Also

Ukrajina produžila ugovorni period sa stranim vojnicima na deset godina

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.