Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Novi rendgenski svemirski teleskop dijeli svoj prvi, povijesni uvid u kosmos - Vijesti24h

Novi rendgenski svemirski teleskop dijeli svoj prvi, povijesni uvid u kosmos

Novi teleskop dizajniran da zaviri u uvrnuti rendgenski svemir upravo je poslao svoje prve slikovne podatke.

Imaging X-Ray Polarimetry Explorer (IXPE), zajednički projekt NASA-e i Talijanske svemirske agencije, uperio je pogled u jednu od najpoznatijih eksplozija u Mliječnoj stazi: Kasiopeju A.

Smješten 11.000 svjetlosnih godina od nas, to je rastući ostatak zvijezde za koji se smatra da je opažen kako eksplodira 1690-ih, i jedan je od najbolje proučavanih objekata u Mliječnom putu, s dobrim razlogom – pružio je neprocjenjiv uvid u supernove.

Kasiopeja A emitira svjetlost u više valnih duljina, uključujući radio, optičke i, naravno, X-zrake. Zapravo, prva znanstvena slika s još jednog NASA-inog rendgenskog opservatorija, Chandra, također je bila Kasiopeja A.

Ali IXPE nam pokazuje objekt na način koji do sada nismo vidjeli.

“IXPE slika Kasiopeje A povijesna je kao i Chandra slika istog ostatka supernove”, kaže astronom i glavni istraživač IXPE Martin C. Weisskopf iz NASA-inog centra za svemirske letove Marshall.

“To pokazuje potencijal IXPE-a da dobije nove, nikad prije viđene informacije o Kasiopeji A, koja je trenutno u analizi.”

Puno se toga događa u Kasiopeji A. Prije nego što je umrla, zvijezda preteča bila je masivni objekt koji je, kako je ostao bez goriva, postao nestabilan, izbacujući svoje vanjske slojeve kako bi stvorio oblak okozvjezdanog materijala. Dakle, kada se supernova konačno dogodila, udarni val nije ulazio u netaknuti prostor, već u relativno gust oblak.

Potresi i magnetska polja koja nastaju iz ovog intenzivnog okruženja mogu stvoriti sinkrotrone koji ubrzavaju elektrone, stvarajući visokoenergetsko X-zračenje.

Chandra je izveo fascinantne sonde; Kombiniranje Chandra podataka sa svjetlom u drugim valnim duljinama, na primjer, omogućilo je astronomima da mapiraju različite elemente u Kasiopeji A koji su izbačeni tijekom divovske eksplozije.

IXPE je dizajniran posebno za proučavanje načina na koji su X-zrake polarizirane. Kada se svjetlost emitira iz izvora, njegovi valovi su orijentirani u svim smjerovima. Kada to svjetlo naiđe na medij, to se može promijeniti.

Prolazak kroz plin, na primjer, može apsorbirati neke orijentacije. Odbijanje od stvari također može promijeniti orijentaciju nekih valnih duljina. Taj efekt nazivamo polarizacijom.

Za objekt kao što je Kasiopeja A, detaljni podaci o polarizaciji će nam reći više o okolišu unutar ostatka supernove. Otkrit će više informacija o tome kako se svjetlost apsorbira i reflektira, te o spletu magnetskih polja koje stvara supernova.

“Buduće polarizacijske slike u IXPE-u trebale bi otkriti mehanizme u srcu ovog poznatog kozmičkog akceleratora”, kaže astronom Roger Romani sa Sveučilišta Stanford.

“Kako bismo ispunili neke od tih pojedinosti, razvili smo način da IXPE-ova mjerenja učinimo još preciznijim pomoću tehnika strojnog učenja. Veselimo se onome što ćemo pronaći dok analiziramo sve podatke.”

Teleskop će, sa svog položaja u niskoj Zemljinoj orbiti, također ispitati polarizaciju X-zraka iz nekih od najenergetskih izvora u Mliječnoj stazi i širem svemiru izvan nje. To uključuje neutronske zvijezde, pulsare, magnetare, crne rupe i kvazarske galaksije koje sjaje nekim od najsjajnijih svjetla u Svemiru. IXPE će također mapirati intenzitet svjetla, vrijeme dolaska i položaj na nebu.

Kasiopeja A je izvrsno mjesto za početak.

“IXPE slika Kasiopeje A je bellissima”, kaže astronom i glavni istraživač IXPE Paolo Soffitta s Nacionalnog instituta za astrofiziku (INAF) u Italiji, “i veselimo se analizi podataka polarimetrije kako bismo saznali još više o ovom ostatku supernove. “

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.