Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Njemačka optužuje Rusiju za 'hladnoratovske zahtjeve' prije sigurnosne konferencije - Vijesti24h

Njemačka optužuje Rusiju za ‘hladnoratovske zahtjeve’ prije sigurnosne konferencije

Njemačka je u petak optužila Rusiju da ugrožava sigurnost Europe zahtjevima koji podsjećaju na Hladni rat, jer su zapadni čelnici stigli na Münchensku sigurnosnu konferenciju kojom će dominirati ukrajinska kriza.

Na Zapadu raste strah da je Rusija na rubu invazije na svog susjeda, a Sjedinjene Države upozoravaju na mogući napad u “narednim danima”.

Uoči ceremonije otvaranja godišnje, trodnevne konferencije, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da Moskva mora pokazati “ozbiljne korake prema deeskalaciji”.

“Raspoređivanjem trupa bez presedana na granici s Ukrajinom i zahtjevima Hladnog rata, Rusija osporava temeljna načela europskog mirovnog poretka”, rekao je Baerbock u priopćenju.

Ruske trupe gotovo su opkolile Ukrajinu tijekom sukoba Kremlja sa Zapadom oko širenja NATO-a na istočnu Europu.

Before travelling to Munich, US Secretary of State Antony Blinken told the United Nations to expect an offensive in the “coming days”, likely preceded by a pretext to justify military action.
Some feared such a moment had arrived on Thursday, when a spike in shellings on the front line damaged an eastern Ukrainian kindergarten and Russian-backed separatists blamed Kyiv for escalating hostilities.

Rusija je zanijekala bilo kakve planove za invaziju. No Kremlj je također rekao da bi mogao biti prisiljen odgovoriti vojno ako Washington ne ispuni određene sigurnosne zahtjeve.

Moskva je dosad odbijala prisustvovati skupu u Münchenu, ali Sjedinjene Države su rekle da će se Blinken sljedeći tjedan sastati sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom — pod uvjetom da prije toga nije došlo do invazije.

Gubitak je što Rusija ne iskorištava ovu priliku, rekao je Baerbock.

Dodala je kako je konferencija ponudila priliku “da se raspravlja o tome kako se logici prijetnji nasiljem i vojnom eskalacijom još uvijek možemo suprotstaviti logikom dijaloga”.

  • Planovi evakuacije –

U München putuju i potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, šef UN-a Antonio Guterres, predsjednica Komisije EU Ursula von der Leyen, šef NATO-a Jens Stoltenberg i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky.

Ministri vanjskih poslova iz Kluba bogatih zemalja Grupe sedam — uključujući Francusku, Britaniju, SAD i Japan — raspravljat će o ukrajinskoj krizi na marginama konferencije u subotu.

Domaćin razgovora bit će Baerbock, čija zemlja trenutno predsjeda G7.

“Čak su i mali koraci prema miru bolji od velikih koraka prema ratu. Ali također su nam potrebni ozbiljni koraci prema deeskalaciji iz Rusije”, rekla je.

“Izjave o spremnosti na razgovor moraju biti potkrijepljene stvarnim ponudama za razgovor. Deklaracije o povlačenju trupa moraju biti potkrijepljene provjerljivim povlačenjem trupa.”

Moskva je ovog tjedna objavila nekoliko najava o povlačenju trupa, ali su Sjedinjene Države, NATO i Ukrajina rekli da nisu vidjeli dokaze o povlačenju.

Umjesto toga, Washington kaže da je Rusija premjestila 7.000 dodatnih vojnika blizu ukrajinske granice.

Pozivajući se na “moguće pogoršanje”, ukrajinske oružane snage objavile su kasno u četvrtak da su planirane evakuacije za neke zajednice duž granice pogođene sukobima, posebice iz grada Donjecka koji drže separatisti.

Nasilje je opadalo i teklo duž istočne crte bojišnice, gdje je Kijev gotovo osam godina zatvoren u sukobu s pobunjenicima koje podržava Moskva.

Nakon topničke vatre u četvrtak na dječji vrtić, ukrajinski i zapadni čelnici ponovili su pozive Rusiji da ne iskorištava granične napetosti za pokretanje ofenzive za koju se strahuje.

Predsjednik Vladimir Putin jasno je dao do znanja da bi cijena uklanjanja bilo kakve prijetnje bila da Ukrajina pristane da se nikada ne pridruži NATO-u i da se zapadni savez povuče iz dijela istočne Europe, čime bi se kontinent zapravo podijelio na sfere utjecaja u stilu hladnog rata.

Ukrajina je daleko od spremnosti za pridruživanje NATO-u, ali je to postavila kao dio šireg cilja integracije s demokracijama zapadne Europe, čineći povijesni prekid ruske orbite.

About admin1

Check Also

Ukrajina produžila ugovorni period sa stranim vojnicima na deset godina

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.