Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


'Ne samo u vezi s COVID-om': Zakonodavci upozoravaju da bi kineska bijeda u Kongresu mogla potaknuti novi val antiazijske mržnje - Vijesti24h

‘Ne samo u vezi s COVID-om’: Zakonodavci upozoravaju da bi kineska bijeda u Kongresu mogla potaknuti novi val antiazijske mržnje

WASHINGTON – Neki azijsko-američki zastupnici upozoravaju da bi omalovažavajući jezik koji uokviruje Kinu kao glavnog gospodarskog konkurenta mogao potaknuti novi val antiazijskog nasilja u SAD-u.

Njihova zabrinutost je porasla posljednjih tjedana jer se Kongres usmjerio na zakon, poznat kao ZAKON O KONKURENCIJI, čiji je cilj jačanje američkog opskrbnog lanca usred nestašice robe.

Prijedlog zakona, koji se često naziva “nakon o konkurentnosti Kine” ili jednostavno “nakon o kineskoj konkurentnosti”, prošao je Dom početkom veljače i ući će u pregovore sa Senatom prije nego što konačni zakon bude poslan predsjedniku Joeu Bidenu.

Republikanci koji su se protivili zakonu napali su demokrate jer nisu bili dovoljno strogi prema Kini.

Ako je zakon “kako se Amerika natječe s Kinom, onda će Amerika izgubiti”, rekao je čelnik manjine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy, R-Kalifornija, nekoliko dana prije nego što je zakon usvojen. Prema McCarthyju, zakon bi financirao propagandu Komunističke partije Kine i učinio SAD ranjivijim na kinesku špijunažu.

Takav se jezik odnosi na članove Kongresnog azijsko-pacifičkog američkog kluba (CAPAC), koji se smatra nestranačkim, ali čiji su svi članovi demokrati.

Skupina, slično kao i druge koje zastupaju manjinske interese, često odgovara na pitanja vezana za Amerikance njihove etničke zajednice. Članovi su bili otvoreni nakon pucnjave u toplicama u Atlanti u ožujku u kojoj je, na primjer, ubijeno šest azijskih žena, te su progurali Bidenovu administraciju za azijsko predstavljanje u kabinetu.

“​​Veoma smo zabrinuti zbog ove mržnje koja se sada generira zbog ekonomskih problema”, rekla je demokratska zastupnica Judy Chu iz Kalifornije, koja predsjedava klubom. “Zadnje dvije godine bile su o Coronavirusu, ali ovo je pitanje o gospodarskom rivalstvu.”

Azijsko-američki demokrati na Capitol Hillu izrazili su svoju potporu zakonu – koji podržava velika većina stranke i Bidenove administracije – s riječima opreza o poticanju antiazijskih osjećaja koji su se povećali tijekom pandemije COVID-19 i je prožeto nedavnim fizičkim napadima i uvredama. Članovi azijsko-američkih republikanaca, međutim, tvrde da oboje mogu biti kritični prema kineskoj vladi dok su otvoreni protiv nasilja protiv AAPI-ja.

“Političko okruženje u kojem političari pokušavaju nadmašiti jedni druge u smislu igranja na nastajanju straha u javnosti o Kini kao suparniku vratit će se bumerangom Amerikancima azijskog porekla,” rekao je zastupnik Mark Takano, D-Calif., o svojoj zabrinutosti .

Rasprava dolazi usred kontinuiranog nasilja nad Amerikancima azijskog porekla. Prošlog mjeseca, žena iz Azije u New Yorku gurnuta je u smrt dok je čekala na platformi podzemne željeznice. Prošlog vikenda, još jedna Azijatkinja u gradu je praćena u svoj stan na šestom katu i izbodena na smrt. Iako nijedan incident nije klasificiran kao službeni zločin iz mržnje, zagovornici kažu da je istaknuo rastući trend napada na azijske Amerikance, posebno na žene.

Dok je Dom raspravljao o Zakonu o America COMPETES ranije ovog mjeseca, CAPAC je ponovno izdao smjernice pozivajući sve zakonodavce da “razmotre način na koji naše poruke o Kini mogu utjecati na azijske Amerikance ovdje kod kuće”.

Azijski zastupnici traže od Capitol Hilla da ublaži antikinesku retoriku
“Ne bismo se trebali oslanjati na strah od Kine da bismo potvrdili svoj slučaj”, napisao je Chu u pismu dragom kolegi uredima Kongresa. “To će zamagliti politiku u ovom zakonu, a istovremeno će potaknuti više ksenofobije od onih koji daju vjeru hladnoratovskoj retorici Kinezi i oni za koje se smatra da su Kinezi egzistencijalna prijetnja.”

CAPAC je prvotno podijelio preporuke prošlog ljeta o tome kako govoriti o Kini i kineskoj komunističkoj partiji. U to vrijeme, upozorio je klub, “retorika koja se koristi za opisivanje Narodne Republike Kine… potiče ksenofobiju i rasizam prema Amerikancima Kineza i onima za koje se smatra da su Kinezi.”

Azijsko-američki članovi Kongresa koji su razgovarali s USA TODAY istaknuli su da postoje valjani razlozi za kritiziranje kineske vlade, ali su rekli da bi političari i mediji trebali posebno paziti na to kako su takve kritike sročene kako ne bi potaknule povećanje antiazijskih stavova. Smjernice CAPAC-a predlažu da se napravi razlika u kritici kineske Komunističke partije, umjesto da se kritizira Kina u cjelini, koristeći poseban jezik i izbjegavajući spominjanje Kine kao “neprijatelja”.

“Način na koji političari i način na koji lideri u zajednici karakteriziraju i govore o tom natjecanju mogu rezultirati antiazijskim američkim osjećajima, pa čak i antiazijskim, što također nije u redu”, rekao je Takano o zabrinutosti zastupničkog kluba.

Chu je rekao da su demokratski članovi također krivi što su koristili jezik koji je zlikovao Kinu kako bi raspravljali o NATJECANJEM. Zato je odlučila ne samo ponovno objaviti jezične smjernice nego i progovoriti o tom pitanju tijekom nedavnog sastanka demokratskog kluba.

Nasilje nad azijskim Amerikancima povećalo se zbog koronavirusa. Do rujna 2021. koalicija Stop AAPI Hate pratila je više od 10.000 incidenata mržnje protiv Amerikanaca Azije i stanovnika pacifičkih otoka od svog osnivanja u ožujku 2020.

“Nažalost, mislim da se incidenti nastavljaju nesmanjenom količinom”, rekla je Manjusha Kulkarni, suosnivačica Stop AAPI Hate i izvršna direktorica AAPI Equity Alliance. Iako koalicija još nije objavila podatke iz posljednjeg tromjesečja 2021., Kulkarni je rekao da preliminarni nalazi sugeriraju da je “broj nastavio rasti”.

Kulkarni je rekao da, iako je COVID-19 bio “na mnogo načina početni poticaj” za val nasilja protiv AAPI zajednice, sada koalicija počinje “vidjeti druge načine na koje se izaziva sinofobija i ukupni animus prema obojenim ljudima”. napadi.

“Ne radi se samo o COVID-u, to je šire pitanje”, rekao je zastupnik Andy Kim, DN.J., Korejski Amerikanac. “I to je pitanje koje bi moglo trajati desetljećima jer vidimo sve vjerojatnije da će globalno dinamika će ovisiti o ovom odnosu i konkurenciji ponekad između Sjedinjenih Država i Kine.”

Usporedbe s japanskim interniranjem i drugim mračnim poglavljima povijesti SAD-a
“Posljednji put kada su Sjedinjene Države bile u napetosti i sukobu s azijskom supersilom, Sjedinjene Države su internirali desetke tisuća Amerikanaca Japana u logore, tako da nemamo sjajne rezultate”, rekao je Kim.

Chu i Takano povukli su usporedbe između onoga što se događa danas i političkog okruženja oko ubojstva Vincenta China prije četrdeset godina.

Chin, Amerikanac kineskog porijekla, ubijen je u rasno motiviranom napadu dvojice bijelih radnika u automobilskoj industriji u Detroitu 1982. Radnici su okrivili China za činjenicu da su ostali bez posla u gospodarskoj konkurenciji s Japanom, što je bilo posebno bolno u gradu u kojem žive američke autoindustrija.

Članovi CAPAC-a izrazili su zabrinutost da fokus na gospodarskom natjecanju s Kinom predstavlja novi kut za diskriminaciju, nakon porasta antiazijskog nasilja kao posljedica pandemije.

Međutim, republikanski azijsko-američki zastupnici – koji su bili posebno oštri u svojoj kritici Kine – tvrdili su da postoji jasna razlika između njihovih napada na kinesku vladu i nasilja nad azijskim Amerikancima.

“Možemo se prema svim Amerikancima odnositi s poštovanjem, znati da nijedan Amerikanac bilo koje etničke pripadnosti nije odgovoran za COVID-19, i dalje biti oprezni s prijetnjama koje predstavljaju kineska Komunistička partija, (sjevernokorejski vođa) Kim Jong Un i drugi autoritarni režimi koji se zaustavljaju na ništa što bi uništilo naše slobode i način života”, rekao je u priopćenju korejsko-američki predstavnik Young Kim, R-Calif.

‘Ići za komunizmom’

“Uvijek, uvijek se zalažem za azijsko-američku zajednicu, ali ovo je [Kineska komunistička partija]”, rekla je zastupnica Michelle Steel, R-Kalifornija, koja se ne slaže da je strogi stav prema Kini izravno povezan s nasiljem nad Azijatima Amerikanci. “Ne idem za Azijom. To se jednostavno ne događa. Ja samo idem za komunizmom.”

“Zvali su me azijski bashing. Kako se ja mogu razbijati Azijati, zar ne? I ksenofobična. Mislim, opusti me”, rekao je Steel, korejski Amerikanac. “Govorimo o MS-13, mislite li da ćemo krenuti na sve Hispanoamerikance zbog bandi o kojima govorimo?”

Kulkarni iz Stop AAPI Hate, međutim, rekao je da jezik koji se koristi u Kini može imati drugačiji utjecaj od onog koji se koristi za opisivanje drugih zemalja, poput Njemačke ili Rusije.

Andy Kim izazvao je one koji ne vide vezu između retorike oko Kine i tretmana azijskih Amerikanaca da razgovaraju s AAPI zajednicama o svom iskustvu u posljednje dvije godine.

“Ono što radi je da sipa benzin na vatru, podiže ovu temperaturu i izaziva ogromnu količinu napetosti”, rekao je.

Kim je za USA TODAY rekao da vjeruje da se neki elementi antiazijskog osjećaja i rasizma pogoršavaju, ukazujući na razgovore sa svojim šestogodišnjim dječakom o tome zašto mu se djeca u školi “klanjaju i govore ni hao (‘zdravo’), ” i kako se osjećao kao da treba reći svojim roditeljima da ne idu u trgovinu zbog sigurnosnih razloga tijekom pandemije.

“Svakako se osjećam kao da gubim malo strpljenja”, rekao je.

Snažan, ali tragičan učinak pucnjave u toplicama u Atlanti
Pucnjava u toplicama u području Atlante koju je izvršio bijelac prošlog ožujka, privukla je novu pozornost na antiazijsko nasilje.

“Bilo nam je jako teško privući pozornost američke javnosti sve do pucnjave u toplicama u Atlanti”, rekao je Chu. “Bilo je jasno da je bio vrlo namjeran u ubijanju azijskih žena, a to je kao rezultat probudilo američku javnost, imali smo toliko više ljudi i grupa koje su nas podržavale.”

U mjesecima nakon pucnjave, Zakon o zločinima iz mržnje iz Covida usvojen je uz dvostranačku potporu, s ciljem rješavanja porasta antiazijskog nasilja ubrzavanjem pregleda zločina iz mržnje, uspostavljanjem višejezičnog online sustava za prijavu i koordinacijom lokalnih policijskih snaga i grupa u zajednici da podići svijest o prijavljivanju zločina iz mržnje.

Budući da se bliži godišnjica pucnjave, azijsko-američki zastupnici razdraženi su zbog utjecaja zakona. U rujnu su senatorica Mazie Hirono, D-Havaji, i zastupnica Grace Meng, D-N.Y., napisale pismo državnom odvjetniku Merricku Garlandu tražeći ažuriranja o provedbi zakona.

“U listopadu smo se zapravo sastali s američkim državnim tužiteljem Merrickom Garlandom, posebno kako bismo dobili najnovije informacije o provedbi zakona”, rekao je Chu, koji je dodao “vrlo smo ohrabreni.”

Chu je rekla da se nada da će Rachel Rossi, koordinatorica za zločine iz mržnje Ministarstva pravosuđa, imati na budućem sastanku CAPAC-a kako bi saznala više o provedbi.

“Ministarstvo pravosuđa nam duguje takvu informaciju. Nisam vidio ništa što bi me navelo da vjerujem da je došlo do velikih promjena. Mislim da je potrebno vrijeme da se nešto od ovoga provede, pa nešto od toga i dobijem. Ali do sada nisam vidjela nikakve značajnije promjene”, rekla je Kim.

“Zatražili smo novosti od Ministarstva pravosuđa. Vjerujem da će u narednim tjednima održati neka saslušanja i svjedočiti na Hillu, nadamo se, kako bi dobili bolju ideju što rade. Dakle, nekako sam spreman čekati to. Od njih nisam dobio nikakve proaktivne informacije o tome kako rade”, dodao je.

Od siječnja 2021. više od 25 osoba optuženo je u više od 20 slučajeva zločina iz mržnje protiv azijskih Amerikanaca, a više od 25 optuženih je osuđeno, prema podacima Ministarstva pravde do 8. veljače 2022. Web stranica agencije ažurirana je kako bi uključila informacije o prijavljivanju zločina iz mržnje na 18 najčešće govorenih AAPI jezika.

Kim je rekao da ne vidi da je zemlja igdje drugačija nego kada se pucnjava dogodila prije gotovo dvanaest mjeseci. “Nije stvarno bilo puno napretka i puno promjena”, rekao je. “Još uvijek postoje napadi. I mislim da se zapravo nismo pozabavili nekim od dubljih temeljnih izazova koji postoje.”

“Nisam očekivala da će se riješiti ili nestati u roku od samo godinu dana”, rekla je Kim. “Ali nadao sam se da ćemo još napredovati.”

Senatska verzija zakona COMPETES, Zakona o inovacijama i tržišnom natjecanju Sjedinjenih Država iz 2021., donesena je u lipnju. Čelnik većine u Senatu Chuck Schumer, D-N.Y., objavio je prošli tjedan da Senat radi na formalnom konferencijskom procesu kako bi razradio razlike između prijedloga zakona u Predstavničkom domu i njegovog kolege iz Senata – koji je sada preimenovan u Make It In America Act. Nakon konferencije, zakon će biti poslan Bidenu na potpis.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.