Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


NATO oči u nebo, držeći Europu podalje od ruskog rata - Vijesti24h

NATO oči u nebo, držeći Europu podalje od ruskog rata

UEDEM, Njemačka (AP) – Kako se rusko vojno jačanje u blizini Ukrajine ubrzalo početkom ove godine, vojni planeri u NATO-u počeli su se pripremati za slanje mnoštva borbenih i nadzornih zrakoplova u nebo u blizini Rusije i Ukrajine. Bilo je to upozorenje Moskvi da ne pogriješi ciljajući bilo koju zemlju članicu.

Čak i u tjednima koji su prethodili ratu, političari i analitičari bili su podijeljeni oko toga hoće li predsjednik Vladimir Putin doista narediti ruskim postrojbama da napadnu. S vojnog stajališta, međutim, činilo se da su snage raspoređene oko Ukrajine dizajnirane upravo za to.

Hitno je postalo hitno baciti više očiju u nebo i čvrsto povezati NATO zrakoplove, ratne brodove, zemaljske raketne sustave i radarske instalacije kako bi zaštitili istočni bok saveza.

“Vrlo pomno pratimo”, rekao je ovaj tjedan glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. “Informacije, najbolja moguća svijest o situaciji, naravno, izuzetno su kritični u tako opasnoj situaciji kakvu sada vidimo u Ukrajini.”

Uoči invazije 24. veljače, kombinirani zračni operativni centar saveza u Uedemu, u zapadnoj Njemačkoj, promijenio je brzinu. Nekoliko desetaka vojnog osoblja sada istovremeno upravlja s do 30 zrakoplova na nebu od sjevernog vrha Norveške do Slovačke.

Iz podzemnog bunkera u mirnom poljoprivrednom zemljištu, patrolni zrakoplovi preusmjeravaju se na praćenje sumnjivih ruskih zrakoplova. Mlaznjaci u 15-minutnoj pripravnosti rutinski su “Alpha Scrambled” iz cijele Europe kako bi presreli neidentificirane zrakoplove u blizini zračnog prostora NATO-a.

Više od 100 zrakoplova može raditi u zraku svakog dana, pomiješano između otprilike 30.000 civilnih letova koji se obavljaju dnevno kroz europsko nebo.

Šest nadzornih zrakoplova Boeing E-3A iz zastarjele NATO-ove flote zrakoplova za rano upozorenje i kontrolu pomaže stvoriti “zračnu sliku” koju treba podijeliti sa zemljama članicama. Ove “oči na nebu” ne lete u Ukrajinu ili Rusiju, ali mogu vidjeti do 400 kilometara (250 milja) preko granica.

Borbeni zrakoplovi također pružaju informacije o tome što se događa unutar dijela dviju zemalja u ratu. Ta se “imovina” ponekad šalje čak iz zapadne Francuske, puni gorivom u zraku i može patrolirati oko sat vremena u graničnom području prije nego što se mora vratiti.Vojni savez od 30 nacija oprezan je od uvlačenja u širi rat s Rusijom, pa se granice i zračni prostor skrupulozno poštuju.
“Uvijek je magla rata i ne želimo imati NATO sredstva u blizini jer čak i nenamjerno možete imati neke gubitke”, rekao je general bojnik Harold Van Pee, zapovjednik NATO-ovog objekta u Uedemu.
Najosjetljivije zone za neidentificirane zrakoplove su poluotok Kola – na visokim sjevernim granicama Rusije i Norveške – Finski zaljev koji se približava ruskom gradu Sankt Peterburgu, i nebo oko ruske eksklave Kalinjingrada, stisnuto između Litve i Poljske.

Sa svojih računala, osoblje NATO-a također može pratiti krstareće rakete, poput onih koje je Rusija upotrijebila prošlog mjeseca za napad na vojnu bazu za obuku u zapadnoj Ukrajini u blizini Poljske članice NATO-a, ubivši 35 ljudi.

Ali zasjeniti ih zrakoplovima je vrlo rizičan poduhvat, osobito noću, po lošem vremenu ili kada projektili grle tlo, leteći tako nisko da električni stupovi i kabeli postaju opasnost. “Moramo biti uvjereni da postoji vjerodostojna prijetnja” da bismo krenuli na jednu, rekao je Van Pee.

Manje očigledan izazov NATO-ovom zračnom prostoru su bespilotne letjelice. Vojni časnici rekli su da Rusija koristi snažne elektromagnetske uređaje u svrhu ometanja komunikacija koje mogu poremetiti letove kojima se upravlja na daljinu.

Prošlog mjeseca, vojni dron je nekontrolirano izletio iz Ukrajine kroz zračni prostor tri članice – Rumunjske, Mađarske i Hrvatske – prije nego što se srušio u glavnom gradu Hrvatske. Neki parkirani automobili su oštećeni, ali nitko nije ozlijeđen.

Dron je bio težak nešto više od 6 tona. I Rusija i Ukrajina poricale su da su ga pokrenule. Vojni časnici i dužnosnici NATO-a odbijaju komentirati incident dok se istraga ne završi.

“Čak i ako letite uz jedan od tih dronova, hoćete li učiniti nešto po tom pitanju? Morate se zapitati, jer ako ga srušite onda ćete sigurno napraviti štetu na zemlji. Ako ga pustiš da leti, nadamo se da će se srušiti u more. Mislim, ne znaš”, rekao je Van Pee.

Bez obzira radi li se o lažnom dronu ili prijetnji projektilima, politički i pravni stručnjaci trebali bi biti uključeni u svaku odluku da se nešto obori. Unatoč ratu u svom dvorištu, NATO djeluje prema strogim mirnodopskim pravilima i odlučan je da tako i ostane.

“Prije nego počnete koristiti silu, mora postojati neposredna prijetnja ili NATO snagama ili NATO populaciji. To je odluka, a to je uvijek teško donijeti”, rekao je Van Pee.

About admin1

Check Also

Ovo su imena osumnjičenih iz operativne akcije “Nevera”: Pojedini članovi grupe su u bijegu

Grupa se bavila nabavkom i prevozom droge iz Albanije, Turske, Srbije i Crne Gore u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.