Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


NATO isključuje policijsku zonu zabrane letova nad ratom pogođenom Ukrajinom - Vijesti24h

NATO isključuje policijsku zonu zabrane letova nad ratom pogođenom Ukrajinom

BRUXELLES (AP) – Zemlje NATO-a odbile su u petak nadzirati zonu zabrane letova iznad Ukrajine, upozoravajući da bi takav potez mogao izazvati rašireni rat u Europi s nuklearnom energijom Rusijom, rekao je visoki civilni dužnosnik te organizacije.

Govoreći nakon što je predsjedavao sastankom s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i njegovim kolegama, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg priznao je patnje ukrajinskog naroda, dok Rusija pojačava svoju upotrebu teške vatrene moći, granatirajući gradove i druga mjesta, prisiljavajući više od milijuna ljudi iz zemlje.

“Ovo što se sada događa u Ukrajini je užasno. To je bolno i vidimo ljudsku patnju, vidimo razaranje u razmjerima kakve u Europi nismo vidjeli od Drugog svjetskog rata”, rekao je. Ali, dodao je: “Nećemo se kretati u Ukrajinu, ni na zemlji, ni u ukrajinskom zračnom prostoru.”

Pod jamstvom kolektivne sigurnosti koje obvezuje 30 zemalja članica NATO-a – člankom 5. njegovog osnivačkog ugovora – svi saveznici moraju stati u obranu saveznika ako se nađe pod napadom. Svako rušenje NATO ratnog zrakoplova od strane Rusije moglo bi potaknuti tu klauzulu.

“Jedini način za implementaciju zone zabranjenog leta je slanje NATO-ovih borbenih zrakoplova u ukrajinski zračni prostor, a zatim nametanje te zone zabrane letenja obaranjem ruskih zrakoplova”, rekao je Stoltenberg. Rekao je da saveznici vjeruju da “ako to učinimo, završit ćemo s nečim što bi moglo završiti punim ratom u Europi”.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy apelirao je na Zapad da uvede zonu zabrane letova nad njegovom zemljom, posljednji put nakon požara u jednoj od ukrajinskih nuklearnih elektrana, najvećoj u Europi.

No, rekao je Stoltenberg, “mi nismo dio ovog sukoba i imamo odgovornost osigurati da on ne eskalira i ne širi se izvan Ukrajine, jer bi to bilo još razornije i opasnije.”

Članice i dužnosnici NATO-a zabrinuti su zbog prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da će upotrijebiti nuklearno oružje ako se netko od njih umiješa u njegov rat protiv Ukrajine. NATO sam po sebi nema oružje, ali Sjedinjene Države, Britanija i Francuska su nuklearne sile, poput Rusije.

NATO je mobilizirao tisuće vojnika potpomognutih zrakoplovima, tenkovima i teškom opremom te ih rasporedio u zemlje na svom istočnom krilu u blizini Ukrajine i Rusije, poput Estonije, Latvije, Litve, Poljske i Rumunjske, koje su nervozne zbog Putinovih namjera za svoju budućnost.

U drugom krugu razgovora ukrajinskog i ruskog izaslanstva u četvrtak, Putin je upozorio Ukrajinu da mora brzo prihvatiti zahtjev Kremlja za svojom “demilitarizacijom” i proglasiti se neutralnom zemljom, odričući se time bilo kakve pokušaje za pridruživanje NATO-u.

NATO inzistira da njegova vrata ostaju otvorena svakoj europskoj zemlji koja se želi pridružiti i može ispuniti obveze iz članstva. Stoltenberg je rekao da će najveća svjetska sigurnosna organizacija također pojačati suradnju s već bliskim saveznicima Finskom i Švedskom.

Blinken je također u petak u Bruxellesu razgovarao s članicama Grupe sedam velikih sila i zemljama Europske unije.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.