Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Može li Kina učiniti više da zaustavi ruski rat protiv Ukrajine? - Vijesti24h

Može li Kina učiniti više da zaustavi ruski rat protiv Ukrajine?

Prije mjesec dana kineski čelnik Xi Jinping izjavio je da “nema ograničenja” za novo ojačane odnose Pekinga s Rusijom.

On i njegov ruski kolega Vladimir Putin susreli su se licem u lice u Pekingu, što je kulminiralo zajedničkim dokumentom – a zatim su otišli pogledati otvaranje Zimskih olimpijskih igara. Nekoliko dana nakon završetka Igara, Rusija je napala Ukrajinu.

Kineska vlada nije ni osudila ni odobrila napad, pa se čak suzdržala od toga da ga uopće nazove “invazijom”. Uvijek je govorila da se ne miješa u unutarnje stvari drugih, što je temeljno načelo njezine vanjske politike.

No, ranije ovog tjedna, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je signalizirao da je spremna igrati ulogu u posredovanju u prekidu vatre. Državni mediji ovdje su izvijestili da je gospodin Wang “ponovo potvrdio nepokolebljivu potporu Kine suverenitetu Ukrajine” i uvjerio svog kolegu u spremnost Kine da uloži sve napore da okonča rat… diplomacijom.

Kineska vlada također je nedavno izrazila “žaljenje” zbog vojne akcije, rekavši da je izrazito zabrinuta zbog štete nanesene civilima.

Kina je također učinila još jednu stvar koju treba napomenuti. Uz Indiju, to je bila jedna od 34 zemlje koje su se suzdržale od glasovanja o rezoluciji Ujedinjenih naroda kojom se osuđuje ruska invazija – nešto što analitičari kažu da je bilo iznenađenje. Mnogi su očekivali da će Kina glasati uz Rusiju.

Dakle, je li to znak promjene u kineskoj politici?

Vjerojatnije je to znak da Kina pokušava uspostaviti ravnotežu između načela poštivanja suvereniteta Ukrajine, istovremeno prepoznajući ono što opisuje kao “legitimne sigurnosne brige” Rusije.

Ako se osvrnete na dokument od 5000 riječi koji su potpisali predsjednici Xi i Putin kada su proglasili svoje produbljivanje, neograničeno savezništvo, vidjet ćete da ih prigovor proširenju NATO-a ujedinjuje, iako sporazum pokriva više područja zajedničkog i planiranog suradništva operacija; u svemiru, na Arktiku, na cjepivima protiv Covid-19.

To je njihova zajednička vizija budućnosti u kojoj Kina i Rusija surađuju mnogo bliže, na obostranu korist.

Temeljne razlike – i sličnosti
Drugi ključni kontekst zašto bi Kina mogla čvrsto stajati u svojoj podršci Rusiji i Vladimiru Putinu – ili njezin nedostatak osude, ovisno o tome kako to vidite – je Tajvan.

Samoupravni otok, koji Peking smatra odmetničkom pokrajinom, mjesto je koje predsjednik Xi želi vidjeti “ponovno sjedinjenim” sa svojom domovinom. Da gospodin Xi to učini vojnom silom, Kina bi se vjerojatno suočila sa sličnom – ili vjerojatno ozbiljnijom – reakcijom SAD-a i njihovih saveznika; osuda, pooštrene sankcije, kulturna isključenost.

Tajvan nije Ukrajina. Ako ništa drugo, pravni status ta dva mjesta je različit.

No, priznajući ono što naziva ruskim “legitimnim sigurnosnim zabrinutostima” i prikrivajući temeljno načelo poštivanja suvereniteta zbog “složenog i jedinstvenog povijesnog konteksta”, kineski čelnik vjerojatno vidi budućnost u kojoj može pokušati svijetu opravdati “invaziju” Tajvana, i očekuju recipročnu podršku Rusije.

A tu je i osobni odnos između gospodina Xija i gospodina Putina. Njih dvoje su se do sada osobno sreli skoro 40 puta.

Kada je prošlog mjeseca stigao na Zimske igre, ruski predsjednik bio je daleko najistaknutiji vođa koji je došao u Kinu od početka Covid-19.

Obojica su autokratski lideri koji dijele ambiciju produbljivanja veza i odanosti između svog naroda i njihove “domovine”. Xi Jinping vidi budućnost u kojoj je Kina – golemo gospodarstvo – više samopouzdana, odvojena u određenoj mjeri od nekih globalnih veza od kojih je imala koristi.

No, novo “bez ograničenja” partnerstvo s Rusijom možda neće značiti neizbježno prestrojavanje od SAD-a, njegovih saveznika i uspostavljenog svjetskog poretka.

To je, naposljetku, poredak u kojemu je Kina posljednjih godina nastojala učiniti više; o klimatskim promjenama, o očuvanju mira.

A tu je i politika koju treba razmotriti. Ne izborna politika, nego politika udruživanja s zaraćenim narodom.

Kina cenzurira većinu onoga što njeni ljudi mogu vidjeti i pročitati, ali ozbiljnost rata, koja se – više od bilo kojeg drugog konvencionalnog sukoba – iz minute u minutu dokumentira s često strašnim detaljima, na društvenim mrežama, mogla bi postati važan čimbenik u Pekingu kalkulacije oko svog stava prema Rusiji.

Xi Jinping i drugi viši čelnici oko njega mogu zaključiti da, zapravo, postoji granica za odnos, te se moraju povući – ili pojačati i pokušati igrati ulogu posrednika s Moskvom. Uloga za koju je rekao Ukrajini da je spremna preuzeti, ali za koju tek treba pokazati znakove početka.

About admin1

Check Also

Ovo su imena osumnjičenih iz operativne akcije “Nevera”: Pojedini članovi grupe su u bijegu

Grupa se bavila nabavkom i prevozom droge iz Albanije, Turske, Srbije i Crne Gore u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.