Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


‘Moja majka kaže da izdajem Rusiju’: Putinova invazija dijeli generacije - Vijesti24h

‘Moja majka kaže da izdajem Rusiju’: Putinova invazija dijeli generacije

Trećeg dana ruske invazije na Ukrajinu, Victoria Gogh je shvatila da joj majka izmiče.

“Primijetio sam telefonom da je mama počela ponavljati vladin narativ o ovom ratu – da je za sve kriv NATO, da Rusija nije imala izbora nego da se brani,” rekao je Gogh, 28, modni savjetnik porijeklom iz gradić u Sibiru koji se preselio u Moskvu.

“Moja je misija postala promijeniti njezino mišljenje, pokazati joj što se zapravo događa”, rekao je Gogh, koji se snažno protivio invaziji Rusije na Ukrajinu na svojim kanalima društvenih mreža.

Odluka Vladimira Putina da započne rat sa ruskim susjedom dovela je do raspada mnogih ukrajinskih obitelji, jer su njihovi odrasli muškarci prisiljeni ostati i boriti se dok ostali članovi obitelji bježe od nasilja.

Ali Rusija također proživljava vlastite obiteljske podjele – između onih koji podržavaju rat i onih koji mu se protive. Često se ta podjela odvija po generacijskim linijama.

“U širem smislu, manje je vjerojatno da će mlađi Rusi imati antiukrajinske osjećaje. Vidjeli smo da su antiratni prosvjedi uvelike uključili i mlađe ljude”, rekao je Andrej Kolesnikov iz Carnegie moskovskog centra. “Mnogo toga kako doživljavate rat ovisi o tome odakle dobivate svoje vijesti”, rekao je. “Ako gledate televiziju, vjerojatnije je da ćete slijediti službenu liniju. A stariji ljudi više gledaju TV.”

Ankete su u prošlosti pokazale da je televizija i dalje najveći izvor vijesti za Ruse, s više od 60% stanovništva koje se oslanja na nju za informacije. Rusi stariji od 65 godina imaju 51% veću vjerojatnost da će gledati televiziju nego mlađi od 25 godina.

Puna snaga ruskih državnih medija mobilizirana je da prikažu rat kao “specijalnu vojnu operaciju” koja ima za cilj oslobađanje Ukrajine i zaštitu građana Donbasa od ukrajinskog “genocida”. Video snimci ruskih bombi koje pogađaju gradove opisane su kao inscenirane od strane ukrajinske strane.

“Vidimo da većina Rusa izgleda podržava akcije zemlje, barem na način na koji im te akcije predstavljaju u medijima”, rekao je Kolesnikov.

Rekao je da nije iznenađujuće, s obzirom na osjetljivost teme, da je rat stvorio tenzije između obitelji i prijatelja: “Ljudima je vrlo teško prihvatiti da su njihova strana zapravo loši dečki.”

Gogh, koja je prošlog tjedna odlučila napustiti zemlju nakon što je privedena zbog pridruživanja antiratnom prosvjedu u Moskvi, rekla je da je na kraju uspjela uvjeriti svoju majku Svetlanu u “razornu ulogu” svoje zemlje u ratu. “Ali sada moram nagovoriti svoje starije rođake i ujake. Imam cijeli popis”, našalila se. Njezina “misija” vjerojatno će postati još teža.

Rusija je u petak objavila da je blokirana na Instagramu, nekoliko dana nakon što je isto učinila Facebooku i Twitteru. Rezbijanje društvenih medija – i nekoliko preostalih nezavisnih medija u Rusiji – dodatno će ograničiti pristup vanjskim informacijama o ratu i pojačati utjecaj državnih medija.

Za druge, poput Dmitrija, tehničkog savjetnika u Moskvi, rat je već imao katastrofalne posljedice za njegov odnos s obitelji.

“Nakon invazije, želio sam se preseliti kod svojih roditelja kako bih im pokušao reći što se zapravo događa”, rekao je Dmitry.

Tijekom prvog tjedna rata prošao je svakodnevni ritual prikazivanja svojim roditeljima video isječaka ruskog granatiranja ukrajinskih gradova i kritičkih izvještaja nezavisnih blogera i medija.

“Ali ništa od toga nije imalo utjecaja. To ih je zapravo samo još više uvjerilo da su u pravu. Nakon tjedan dana sam se vratio iz kuće, a moja majka je od tada poslala poruku da izdajem svoju zemlju.”

Kap koja je prelila čašu stigla je prošlog četvrtka, kada mu je otac poslao snimku u kojoj se tvrdi da su ukrajinske vlasti inscenirale bombaški napad na rodilište u Mariupolju u srijedu, a glumci su se predstavljali kao ozlijeđene majke. Ovu teoriju zavjere promovirali su i ruski dužnosnici.

“To me jako naljutilo. Nisam siguran da ćemo ikada više moći sjesti za isti stol”, rekao je Dmitry, slegnuvši ramenima. “Mislim da ih je zombirala državna propaganda, a mene uistinu vide kao državnog neprijatelja. Odustao sam.”

Nekima čak ni vlastita iskustva granatiranja nisu bila dovoljna da uvjere svoje voljene u stvarne aktivnosti Rusije.

BBC i New York Times razgovarali su s Ukrajincima koji su rekli da njihovi rođaci u Rusiji jednostavno ne bi vjerovali da su njihovi gradovi bombardirani.

“Moji roditelji razumiju da se ovdje događa neka vojna akcija. Ali oni kažu: ‘Rusi su došli da vas oslobode. Oni neće ništa uništiti. Neće te dirati. Gađaju samo vojne baze’, rekla je Oleksandra iz Kijeva, opisujući za BBC svoje pokušaje da roditeljima objasni da je ukrajinski glavni grad pod ruskim napadom.

Ilya Krasilshchik, popularni ruski bloger i bivši tehnološki izvršni direktor, zamolio je svojih 110.000 pratitelja na Instagramu da mu pošalju vlastite priče o obiteljskim sukobima.

Krasilshchik je rekao da je uskoro dobio “stotine screenshot-a” mladih Rusa, koji pokazuju burne i emocionalne razmjene s njihovim roditeljima. Odlučio je objaviti neke od tih razgovora kako bi pokazao mladim Rusima da nisu sami.

“Jasno je da je ovaj rat bio vrlo traumatično iskustvo za mnoge obitelji u ovoj zemlji.”

About admin1

Check Also

Ukrajina produžila ugovorni period sa stranim vojnicima na deset godina

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.