Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Mišljenje: Porotnici u slučaju Johnnyja Deppa i Amber Heard suočavaju se s izborom kojem glumcu vjerovati - Vijesti24h

Mišljenje: Porotnici u slučaju Johnnyja Deppa i Amber Heard suočavaju se s izborom kojem glumcu vjerovati

(CNN) Postoji priča, možda apokrifna, da je kći Johnnyja Deppa, Lily-Rose, na pitanje čime se njezin otac bavio za život odgovorila: “Moj tata je gusar.” Ako Depp dobije veliku štetu u svom slučaju sada na suđenju u Fairfaxu u Virginiji, njegova gusarska legenda bi mogla rasti. Naravno, porotnici bi umjesto toga mogli odlučiti dodijeliti ogromnu svotu novca Deppovoj bivšoj supruzi, Amber Heard, ako prihvate njezine uplakane opise nasilja i zlostavljanja koje joj je navodno nanio Depp. Druga realna mogućnost je da bi obje strane u parnici filmske zvijezde mogle biti izbačene sa suda praznih ruku.

Suđenje Deppovoj tužbi za klevetu protiv Hearda u četvrtak je ušlo u 15. dan. Depp tvrdi da ga je Heard lažno i zlonamjerno optužio za obiteljsko zlostavljanje, oštetivši njegovu karijeru i ugled u iznosu od 50 milijuna dolara. Heard je tužio 100 milijuna dolara zbog smetnji.

I Heard i Depp opovrgnuli su međusobne optužbe o zlostavljanju.
Prvih 15 dana ovog suđenja često je više ličilo na reality show nego na tužbu u Virginiji. Depp je odjeven u istinskoj tradiciji filmskih zvijezda u blještavim odjevnim kombinacijama dok nosi više prstenova, konjski rep, sunčane naočale, ascot, naušnice i niz vidljivih tetovaža dostojnih njegove slavne izvedbe kao kapetana Jacka Sparrowa u “Piratima s Kariba”.
Publika u sudnici bila je puna sala s redovima gledatelja koji su čekali da vide Deppa i Hearda. Depp je, međutim, očito izjednačen s gomilom. To je razumljivo s obzirom na ulogu 58-godišnjeg glumca kao glavnog čovjeka u 40 filmova s ​​ukupnom zaradom od više od 8 milijardi dolara, što ga svrstava na 3. mjesto u svjetskoj ukupnoj zaradi na kino blagajnama. Za usporedbu, 36-godišnja Heard rangirana je na 2.086 u svojoj ulozi sporedne glumice u 11 filmova koji su zaradili manje od 1,2 milijarde dolara. (Naravno, Deppova karijera također je dulja od Heardove.)

Uoči suđenja, mnogi odvjetnici s kojima sam razgovarao i koji su pratili slučaj smatrali su da Depp nema šanse za pobjedu. Slučajevi za klevetu koje je pokrenula javna osoba poput Deppa teže je dokazati jer tužitelj mora dokazati ne samo da je uvredljiva izjava o njemu bila lažna nego i da je izrečena “zlobno”.

Depp je također 2020. izgubio tužbu za klevetu protiv britanskog tabloida koji ga je opisao kao “prebijača žena”.
Tijekom prvih 13 dana suđenja, Deppovi odvjetnici sustavno su pokušavali srušiti Heardin ugled pozivajući brojne svjedoke koji su svjedočili da stvari koje su vidjeli i čuli upućuju na to da je ona zlostavljala Deppa. Depp je svjedočio na čudan, mumljajući način, rijetko uspostavljajući kontakt očima s bilo kim u sudnici, ali priča koju je ispričao mnogima je, posebno njegovim obožavateljima, djelovala uvjerljivo.
Potkrijepljeni svjedočenjem uživo i video snimkom njegovog tjelohranitelja Malcolma Connollyja i drugih, Deppovi odvjetnici su tvrdili da je Heardovo zlostavljanje Deppa počelo na njihovom medenom mjesecu na putovanju Orient Expressom. Connolly je posvjedočio da je primijetio ogrebotine na Deppovu vratu zajedno s modricama na njegovoj očnoj duplji i nosu, kao i masnu usnu nakon navodnog posebno nasilnog napada od strane Hearda tijekom putovanja. Tjelohranitelj je rekao da je to izgledalo kao da je “ušao na vrata, ili su vrata ušla na njega”.
Deppovo izravno svjedočenje oslikalo je brak kao sobu užasa. Prisjetio se kako se jednom skrivao u kupaonici radi zaštite nakon što ju je Heard udarila u lubanju, koja na audio snimci priznaje da to ne može poreći jer je u to vrijeme bila “pod utjecajem Ambiena”.
U još jednom incidentu, Depp je tvrdio da je Heard bacio bocu votke na njega, koja mu je zamalo odsjekla prst, ostavljajući “kost koja viri”. Tjelohranitelj Travis McGivern dodao je na litaniju optužbi za nasilne radnje, ispričavši kako je vidio kako je Heard bacio limenku Red Bulla u glumčeva leđa i pljunuo na njega.
Ovo je samo djelomični popis nasilnih napada grafički opisanih tijekom trodnevnog svjedočenja koje su prezentirali Deppovi odvjetnici, pri čemu je Depp naznačio da se ponekad morao braniti od Hearda.
Ovo svjedočenje dodatno je potkrijepila psihologinja Shannon Curry, koju su zadržali Deppovi odvjetnici, koja je Hearda ispitivala 12 sati. Zaključila je da Heard pati od graničnog poremećaja osobnosti i histrionskog poremećaja osobnosti.
Granični poremećaj osobnosti, rekao je Curry, “čini se da je prediktivni čimbenik za žene koje provode nasilje nad svojim partnerom.” Što se tiče histrionskog poremećaja osobnosti, simptomi pokazuju “dramu i plitkost”, rekla je.

Heardov pravni tim kasnije će odgovoriti na Curryjeve tvrdnje svjedočenjem svoje angažirane stručnjakinje, forenzičke psihologinje, Dawn Hughes, koja je prethodno rekla da je glumica bila izložena seksualnom nasilju od strane Deppa i da vjeruje da Heard ima posttraumatski stresni poremećaj kao rezultat navodnog zlostavljanja.

Kad je Heard stupila na klupu za svjedoke nakon što su Deppovi odvjetnici završili svoj dokazni postupak, njezino je držanje bilo u izrazitoj suprotnosti s Deppovim. Uspostavila je kontakt očima s porotnicima i svojim ispitivačima, prolivajući suze i ponekad se smiješila u redovitim intervalima, otvoreno pokazujući niz emocija.
Depp je, s druge strane, činilo se da većinu svog kontakta očima ostvaruje s monitorom pričvršćenim na kutiju za svjedoke, često mrmljajući i rijetko mijenjajući ton glasa ili pokazujući bilo koju vrstu emocija. Gotovo se činilo da Depp glumi jednog od svojih čudnih filmskih likova, a ne samog sebe.
Heard je ispričao posebno mučnu priču o Deppu koji joj je pocijepao odjeću i podvrgao je “pretrazi u šupljini” u potrazi za drogom dok je bio na odmoru s prijateljima 2013. godine.
Prema njezinom svjedočenju, grupa prijatelja je prije ovog događaja koristila gljive – “droge za smijeh”, kako ih je Heard nazvao, a ona je progutala jednu kapu od gljiva. Rekla je da nije pokušala otići kada je Depp završio ovaj posebno podli čin ili kada je razbio unutrašnjost prikolice u kojoj su boravili u zastrašujućem bijesu, iako je opisala svoju emocionalnu nevolju. Potom su s prijateljima nastavili odmor u trailer parku.
Heard je kolebao između svjedočenja o pričama o Deppu koji ju je zlostavljao do opisa koliko ga voli. Stručnjaci za slučajeve obiteljskog nasilja često svjedoče da to nije nenormalno ponašanje žrtve zlostavljanja. U konačnici žiri mora ocijeniti relevantnost ponašanja u svakom pojedinačnom slučaju.

Ocjenjivanje suza svjedoka može biti posebno teško za porotnike u svakom slučaju. Heard je dosta toga prolila u svom svjedočenju kada je ispričala svoje tvrdnje o navodnom Deppovom seksualnom, fizičkom i emocionalnom zlostavljanju nad njom. Pitanje s kojim će se porotnici suočiti je jesu li suze i emocionalni prikazi bili autentičan, razumljiv odgovor na stvarnu nanesenu traumu i zlostavljanje ili “izvedbu cijelog života”, kako tvrde Deppovi odvjetnici.
Kada se slučaj nastavi 16. svibnja, vjerojatno će trajati još najmanje dva tjedna jer i Depp i Heard svoje tvrdnje nastoje potkrijepiti vjerodostojnim svjedocima i drugim dokazima. Može se očekivati više svjedočanstava i naslova, koji će nanijeti znatnu i trajnu štetu ugledu i karijerama obojice ovih slavnih glumaca. Za razliku od njihovih uspješnih filmova, suđenje u slučaju klevete rijetko ima sretan završetak.

About admin1

Check Also

Tvrdi Marca: Kristijano Ronaldo povećao spolni organ

Svrha ovih injekcija je povećanje debljine polnog organa između jednog, dva ili tri centimetra. I …

Leave a Reply

Your email address will not be published.