Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Macron drži otvorenu liniju prema Putinu dok bjesni rat u Ukrajini - Vijesti24h

Macron drži otvorenu liniju prema Putinu dok bjesni rat u Ukrajini

NICE, Francuska (AP) – Dok većina svijeta izbjegava predsjednika Vladimira Putina zbog ruske invazije na Ukrajinu, jedan od rijetkih čelnika koji drže otvorenu liniju komunikacije je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Macronovi diplomatski napori da spriječi rat su propali, ali on ne odustaje: njih dvojica razgovarala su četiri puta otkako su ruske snage napale Ukrajinu 24. veljače, i 11 puta tijekom prošlog mjeseca.

Francuski čelnik, čija zemlja predsjedava Europskom unijom, sada je jedan od rijetkih autsajdera s pogledom na Putinov način razmišljanja u vrijeme najveće vojne invazije u Europi od Drugog svjetskog rata. Izraelski premijer Naftali Bennett također postaje posrednik, susrevši se s Putinom u iznenadnom posjetu Moskvi u subotu i ponovno telefonski razgovarajući s njim u nedjelju.

Macronov nemilosrdni nagon za dijalogom odražava francusku tradiciju nakon Drugoga svjetskog rata iscrtavanja vlastitog geopolitičkog puta i njezino odbijanje da slijepo slijedi Sjedinjene Države.

Nakon što su se ruske trupe progurale duboko u Ukrajinu, Macronova odluka da zadrži komunikacijske kanale s Putinom pruža zapadnim saveznicima uvid u stanje duha ruskog čelnika, njegove namjere na bojnom polju i kod kuće u Rusiji dok se Kremlj obračunava s protivnicima.

“On drži diplomatski kanal otvorenim za Zapad u slučaju da Putin želi deeskalirati i potražiti izlaz iz ove krize”, rekao je Benjamin Haddad, viši direktor za Europu pri Atlantskom vijeću u Parizu i član Macronova zabava.

Macron je također razgovarao s Putinom u ime ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskyyja, rekao je Haddad, pokušavajući izvući malo milosti od Putina: lokalni prekid vatre, siguran prolaz za zarobljene civile i pristup humanitarnoj pomoći.

Tijekom svog posljednjeg poziva u nedjelju koji je uslijedio na Macronov zahtjev, francuski čelnik i Putin su se gotovo dva sata usredotočili na sigurnost ukrajinskih nuklearnih elektrana.

Putin je rekao da ih ne namjerava napadati i dogovorio se o principu “dijaloga” između Međunarodne agencije za atomsku energiju, Ukrajine i Rusije o tom pitanju, rekao je francuski dužnosnik koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman u skladu s francuskim predsjedništvom prakse.

U Elizejskoj kući “apsolutno nema iluzije da će Putin održati svoju riječ o svemu što obeća”, rekao je Haddad, ili da će se Putin predomisliti o invaziji. Ali Haddad je rekao da je važno da Macron nastavi pokušavati angažirati Putina čak i dok Zapad kažnjava Rusiju i jača obranu Ukrajine.

I kršeći diplomatsku normu o tajnosti takvih razgovora, francusko je predsjedništvo naširoko podijelilo sadržaj Macronovih razgovora s Putinom. Macronovi savjetnici i sam predsjednik opisali su mučne napore da se spriječi rat, a zatim su ogolili Putinova prekršena obećanja o miru.

To je pomoglo Macronu da potakne potporu najstrožim sankcijama protiv Rusije, ujedinjujući zloglasno podijeljenu 27-članu EU i oživljavajući geopolitičku ulogu NATO-a.

U mjeri u kojoj držanje otvorenih komunikacijskih linija može biti korisno tijekom sukoba za prenošenje poruka, upozorenja ili prijetnji i saslušanje odgovora, Bidenova administracija vjeruje da takvi kontakti mogu biti korisni za barem malo uvida u Putinovo raspoloženje, ponašanje i način razmišljanja. Stoga će državni tajnik Antony Blinken u utorak otići u Pariz kako bi izravno čuo od Macrona o njegovim posljednjim razgovorima s Putinom.

No, američki dužnosnici i dalje nisu uvjereni da su Macronovi napori – ili bilo kojeg drugog čelnika – imali značajan utjecaj na Putinov proces donošenja odluka. Napominju da unatoč nizu intervencija francuskog predsjednika, Putin ne samo da je nastavio s invazijom nego je i pojačao sukob.

Francuski predsjednik je od početka bio jasan: samo je Putin kriv za smrt i razaranja u Ukrajini i velike posljedice rata po Francusku i Europu. Ali s druge strane, ako Putin želi razgovarati, poslušat će.

Putin je nazvao u četvrtak. Broj izbjeglica koje su bježale iz Ukrajine već je premašio milijun, a nekoliko gradova na istoku bilo je u ruševinama. Macron se javio i razgovarali su 90 minuta.

Službenik francuskog predsjedništva požurio je izvijestiti novinare o razgovoru. Putin je rekao Macronu da vojna operacija u Ukrajini “teče prema planu” i da će se nastaviti “do kraja”, rekao je dužnosnik.

Putin je tvrdio da su “ratne zločine” počinili Ukrajinci. Nazvao ih je “nacistima”, rekao je dužnosnik. Nema potrebe za pregovorima, rekao je Putin. On će svojom vojskom postići “neutralizaciju i razoružanje Ukrajine”. Dužnosnik se ne može imenovati u skladu s Elizejskom praksom.

Macron je “govorio istinu” Putinu, rekao je dužnosnik i objasnio kako Zapad percipira njegov rat protiv Ukrajine. “Razgovarao sam s predsjednikom Putinom. Zamolio sam ga da zaustavi napade na Ukrajinu. U ovom trenutku on odbija”, napisao je Macron na Twitteru.

Rekao je da će se dijalog nastaviti. “Moramo spriječiti da se dogodi ono najgore.”

Otkako je 2017. izabran za predsjednika, Macron je pokazao veliki interes za uspostavljanje osobnih odnosa sa svjetskim čelnicima, uključujući one koji cijene određeni stupanj pragmatizma kada razgovaraju o demokraciji i ljudskim pravima dok traže poslovne prilike.

Njegova poslovno naklonjena diplomacija isplatila se u Perzijskom zaljevu u prosincu kada je potpisao ugovor o oružju od više milijardi eura s prijestolonasljednikom Abu Dhabija Mohammedom bin Zayedom Al Nayhanom. Macron je na tom putovanju izazvao žestoke kritike jer je otputovao u Saudijsku Arabiju kako bi postao prvi zapadni čelnik koji se sastao s prijestolonasljednikom princom Mohammedom bin Salmanom nakon ubojstva novinara Jamala Khashoggija 2018.

“Macron se ističe među čelnicima Europske unije svojom spremnošću da bude u centru pažnje, da vodi vanjsku politiku i pogura stvari naprijed”, rekla je Silvia Colombo, stručnjakinja za vanjske odnose EU-a na Međunarodnom institutu u Rimu.

Nema drugog stranog čelnika kojeg je Macron pokušao približiti svom kutu od Putina. Macron, uvjereni Europljanin, bio je uvjeren da će mješavina osobnog šarma i sjaja francuske prošlosti uvjeriti Putina da Rusiju zadrži unutar europskog sigurnosnog staništa.

Macron je prvi put ugostio Putina u raskošnom mjestu Versailles 2017. Dvije godine kasnije razgovarali su o zaustavljenim mirovnim pregovorima u Ukrajini u Macronovoj ljetnoj rezidenciji u Fort de Bregancon na francuskoj rivijeri dok je Macron pokušavao graditi na europskoj diplomaciji koja je pomogla ublažiti neprijateljstva u prošlost.

U posljednjih nekoliko tjedana postalo je jasno da je Putin bio na ratnom putu iako je to zanijekao, sjedeći preko puta Macrona za vrlo dugim stolom tijekom svog posljednjeg posjeta Moskvi.

Macron mu je želio vjerovati, rekao je ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian nakon što su kritičari tvrdili da je francuski predsjednik upao u staru europsku zamku smirivanja Putinove Rusije.

“Predsjednik nije naivan”, rekao je Le Drian uoči ruske invazije. “On poznaje metode, karakter i ciničnu prirodu Putina.”

About admin1

Check Also

Ovo su imena osumnjičenih iz operativne akcije “Nevera”: Pojedini članovi grupe su u bijegu

Grupa se bavila nabavkom i prevozom droge iz Albanije, Turske, Srbije i Crne Gore u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.