Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Ljekari imaju 24 sata da pronađu kontakte zaraženog: Evo šta ne smiju raditi - Vijesti24h

Ljekari imaju 24 sata da pronađu kontakte zaraženog: Evo šta ne smiju raditi

Muškarac kod kojeg su u Srbiji registrirane majmunske boginje došao iz Njemačke.

Muškarac kod kojeg su u Srbiji registrirane majmunske boginje, došao je iz Njemačke, a njemu je ovaj virus potvrđen na Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”. 

On je smješten u Infektivnoj klinici, koju neće smjeti napustiti dok mu se ne povuku simptomi i zdravstveno stanje mu to dozvoli, a sada je ključno za ljekare da nađu njegove kontakte, a rok je 24 sata.

Kako je navedeno u Stručno-metodološkom uputstvu koje je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut ” slao krajem maja zdravstvenim ustanovama, identifikacija i praćenje kontakata je ključna mjera za kontrolu prenošenja uzročnika zaraznih bolesti.

– U slučaju identifikovanja slučaja sumnje majmunskih boginja potrebno je započeti identifikaciju i praćenje kontakata u roku od 24 sata. Kontakt se definiše kao osoba koja je, u periodu koji počinje sa pojavom prvih simptoma izvornog slučaja majmunskih boginja, a završava se sa otpadanjem svih krusti, imala jednu ili više od sledećih izloženosti sa verovatnim ili potvrđenim slučajem majmunskih boginja:

– izoženost licem u lice (uključujući zdravstvene radnike bez odgovarajuće lične zaštitne opreme)

– direktan fizički kontakt, uključujući seksualni kontakt

– kontakt sa kontaminiranim materijalima kao što su odeća ili posteljina.

Praćenje i nadzor

Kako se navodi, identifikacija kontakata uključuje kontakte u domaćinstvu, radnom mjestu, školi/vrtićima, seksualne kontakte, kontakte u zdravstvenim ustanovama, vjerskim objektima, prijevozu, tokom sportskih aktivnosti, društvenih okupljanja. 

Praćenje i nadzor nad kontaktima obavljati dnevno radi ranog prepoznavanja pojave znakova/simptoma majmunskih boginja u periodu od 21 dan od posljednjeg kontakta sa oboljelom osobom ili kontaminiranim materijalom.

Mjerenje temperature

Kontakti se mogu i pratiti pasivno (kontakt se nakon informisanja o bolesti sam javlja epidemiologu ukoliko dođe do pojave simptoma), aktivno (epidemiolog najmanje jednom dnevno pozove osobu pod nadzorom radi provjere zdravstvenog stanja) ili direktno (epidemiolog najmanje jednom dnevno fizički posjeti ili putem video snimka pozove osobu pod nadzorom radi provjere zdravstvenog stanja) zavisno od raspoloživih resursa.

– Kontakt koji razvije znake/simptome koji ne uključuju ospu izoluje se i prati u narednih sedam dana. Ako se ne razvije osip, kontakt se može vratiti na praćenje temperature do kraja 21. dana. Ako se kod kontakta pojavi osip, potrebno ga je izolovati kao slučaj sumnje i uzeti uzorak za laboratorijsku analizu i testiranje na majmunske boginje. 

Zdravstveni radnici koji su imali nezaštićen (bez lične zaštitne opreme) bliski kontakt sa oboljelom osobom i izloženost kontaminiranim materijalima ne moraju biti isključeni sa rada ako su asimptomatski, već bi trebalo da budu podvrgnuti aktivnom nadzoru, što uključuje mjerenje temperature najmanje dva puta dnevno tokom 21 dana nakon izlaganja.

About admin1

Check Also

Haos kod Neuma: Buknuo požar, blokiran saobraćaj, kolona automobila 2 kilometra

Za sada nije poznato da li ima povrijeđenih. Požar u Neumu buknuo je danas prilikom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.