Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Letovi za Ukrajinu su zaustavljeni, preusmjereni kako se priprema kriza - Vijesti24h

Letovi za Ukrajinu su zaustavljeni, preusmjereni kako se priprema kriza

MOSKVA (AP) — Neke su zrakoplovne tvrtke otkazale ili preusmjerile letove za Ukrajinu zbog pojačanog straha da je invazija Rusije neizbježna unatoč intenzivnim pregovorima između Kremlja i Zapada tijekom vikenda.

U jednosatnom subotnjem razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, predsjednik Joe Biden rekao je da bi invazija na Ukrajinu izazvala “široko rasprostranjenu ljudsku patnju” i da je Zapad predan diplomaciji da okonča krizu, ali “jednako spreman za druge scenarije”, priopćila je Bijela kuća. . Nije dalo nikakve sugestije da je poziv umanjio prijetnju neminovnog rata u Europi.

Dvojica predsjednika razgovarala su dan nakon što je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, upozorio da američke obavještajne službe pokazuju da bi ruska invazija mogla početi za nekoliko dana.

Rusija poriče da namjerava izvršiti invaziju, ali je okupila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice i poslala je vojnike na vježbe u susjednu Bjelorusiju. Američki dužnosnici kažu da je nagomilavanje ruske vatrene moći doseglo točku u kojoj bi mogla izvršiti invaziju u kratkom roku.

Nizozemski zračni prijevoznik KLM otkazao je letove za Ukrajinu do daljnjega, priopćila je tvrtka u subotu.

Osjetljivost Nizozemske na potencijalnu opasnost u ukrajinskom zračnom prostoru visoka je nakon obaranja malezijskog zrakoplova 2014. iznad područja istočne Ukrajine koje drže pobunjenici koje podržava Rusija. Svih 298 ljudi na brodu je poginulo, uključujući 198 nizozemskih državljana.

Ukrajinski čarter zračni prijevoznik SkyUp priopćio je u nedjelju da je njegov let s Madeire u Portugalu za Kijev preusmjeren u glavni grad Moldavije Kišinjev nakon što je irski najmodavac zrakoplova rekao da zabranjuje letove u ukrajinskom zračnom prostoru.

Poziv Putin-Biden, nakon razgovora između Putina i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona ranije tijekom dana, došao je u kritičnom trenutku za ono što je postala najveća sigurnosna kriza između Rusije i Zapada od Hladnog rata. Američki dužnosnici vjeruju da imaju samo nekoliko dana da spriječe invaziju i ogromno krvoproliće u Ukrajini.

Kanada je zatvorila svoje veleposlanstvo u Kijevu i premjestila svoje diplomatsko osoblje u privremeni ured u Lavovu, koji se nalazi u zapadnom dijelu zemlje, izjavila je u subotu ministrica vanjskih poslova Melanie Joly. Lavov je dom ukrajinske vojne baze koja je služila kao glavno središte za kanadsku misiju obuke od 200 vojnika u bivšoj sovjetskoj zemlji.

Vrijeme svake moguće ruske vojne akcije ostaje ključno pitanje.

SAD je prikupio obavještajne podatke da Rusija gleda na srijedu kao na ciljni datum, prema američkom dužnosniku upoznatom s nalazima. Dužnosnik, koji nije bio ovlašten javno govoriti i to je činio samo pod uvjetom anonimnosti, nije želio reći koliko su obavještajni podaci definitivni.

Daljnje američko-ruske napetosti nastale su u subotu kada je Ministarstvo obrane pozvalo vojnog atašea američkog veleposlanstva nakon što je priopćeno da je mornarica otkrila američku podmornicu u ruskim vodama u blizini Kurilskih otoka u Pacifiku. Podmornica je odbila naredbu da napusti, ali je otišla nakon što je mornarica upotrijebila neodređena “prikladna sredstva”, priopćilo je ministarstvo.

Kao dodatak osjećaju krize, Pentagon je naredio dodatnih 3000 američkih vojnika u Poljsku kako bi uvjerio saveznike.

Uz više od 100.000 kopnenih vojnika za koje američki dužnosnici kažu da je Rusija okupila duž istočne i južne granice Ukrajine, Rusi su rasporedili raketne, zračne, pomorske snage i snage za specijalne operacije, kao i zalihe za održavanje rata. Ovog tjedna Rusija je premjestila šest amfibijskih jurišnih brodova u Crno more, povećavajući svoju sposobnost iskrcavanja marinaca na obalu.

Biden je pojačao američku vojnu prisutnost u Europi kao uvjeravanje saveznicima na istočnom krilu NATO-a. Dodatnih 3.000 vojnika koje je naređeno Poljskoj dolazi uz 1.700 koji su tamo na putu. Američka vojska također prebacuje 1000 vojnika iz Njemačke u Rumunjsku, koja poput Poljske dijeli granicu s Ukrajinom.

Rusija traži da Zapad zadrži bivše sovjetske zemlje izvan NATO-a. Također želi da se NATO suzdrži od raspoređivanja oružja u blizini svoje granice i da povuče snage saveza iz istočne Europe – zahtjevi koje je Zapad odlučno odbacio.

Rusija i Ukrajina su zaključane u ogorčenom sukobu od 2014., kada je čelnik Ukrajine naklonjen Kremlju otjeran s dužnosti narodnim ustankom. Moskva je odgovorila aneksijom poluotoka Krima, a zatim podržavši separatističku pobunu u istočnoj Ukrajini, gdje je u borbama poginulo više od 14.000 ljudi.

Mirovni sporazum iz 2015. uz posredovanje Francuske i Njemačke pomogao je u zaustavljanju velikih bitaka, ali redoviti sukobi su nastavljeni, a napori za postizanje političkog rješenja su zastali

About admin1

Check Also

Haos kod Neuma: Buknuo požar, blokiran saobraćaj, kolona automobila 2 kilometra

Za sada nije poznato da li ima povrijeđenih. Požar u Neumu buknuo je danas prilikom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.