Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Kristijan Šmit upotrijebio bonske ovlasti: OHR obustavio Zakon o imovini RS - Vijesti24h

Kristijan Šmit upotrijebio bonske ovlasti: OHR obustavio Zakon o imovini RS

Razlog za upotrebu bonskih ovlasti je Zakon o nepokretnoj imovini koji je usvojila Narodna skupština RS-a, a koji je u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH

(Christian Schmidt) na konferenciji na medije ispred zgrade OHR-a saopćio je novinarima da je upotrijebio bonske ovlasti i da je obustavio Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS.

Razlog za upotrebu bonskih ovlasti je Zakon o nepokretnoj imovini koji je usvojila Narodna skupština RS-a, a koji je u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH. Kako je pojasnio, zakon je obustavio do odluke Ustavnog suda BiH.

– Ja podvlačim da oba entiteta imaju svoje mjesto u Općem okviru za mir i to će ostati. Ai to ne daju za osnovu za odlučivanje protiv Ustava a ono što smo vidjeli u Banjoj Luci je protiv Ustava BiH. Zakon koji su usvojile vlasti RS narušio bi pravnu sigurnost. Ljudi koji žele investirati u RS žele biti sigurno da u ono što investiraju je u skladu sa zakonom. Osiguravanje pravne sigurnosti i jačanje vladavine prava najbolja je zaštita individualnih imovinskih prava. To je nešto na čemu radim i u vezi s čim pozivam sve, evo i danas, da dođu, sjednu i donesu razumno rješenje o državnoj imovini nakon 14 godina. 

Prijatelji, politika u demokratiji traži da svi doprinesu državi, doprinesu cjelini, a ne da samo gledaju na sopstvene džepove. Svi će u ovoj državi dobiti svoj pošten dio, bilo da je riječ o državi, entitetima, kantonima, ali ne smije biti jednostranih odluka. Jednostrane odluke ne funkcioniraju ni u porodicama između braće i sestara, pa ni u državi. Tako da je moj poziv, sjedite sa svojom braćom i sestrama, prijateljima, pa i sa onima koji vam se toliko ne sviđaju, sjedite i donesite odluku, a nemojte donositi nezakonite odluke. Ove odluke stupaju na snagu odmah nakon objavljivanja na stranici OHR-a. Ukoliko se stvari odnosno potezi povuku protivno mojoj današnjoj odluci svi oni koji su uključeni moraju snositi pravne posljedice. I kada je riječ o ličnoj odgovornosti i kada je riječ o transakcijama. Ja sam optimista i nadam se da ćemo sada doći do dobrih odluka. Ja sam spreman, ali ja nisam tu samo da dijelim sreću nego i da govorim o stvarnosti. Ja sam iskoristio svoje izvršne ovlasti kako bi ovu zemlju poveo naprijed a neke ljude doveo razumu – rekao je Šmit.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je prije nekoliko dana Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Ovaj zakon je trebao da stupi na snagu u četvrtak.

 – Proglašavam Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Narodna skupština RS usvojila na Dvadesetoj redovnoj sjednici, održanoj 10. februara 2022. godine – piše u Ukazu Željke Cvijanović, objavljenom Službenom glasniku.

About admin1

Check Also

Ukrajina produžila ugovorni period sa stranim vojnicima na deset godina

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.