Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Kraljičina dijagnoza COVID-a zatvara šokantan tjedan za britansku kraljevsku obitelj - Vijesti24h

Kraljičina dijagnoza COVID-a zatvara šokantan tjedan za britansku kraljevsku obitelj

WINDSOR, Engleska (Reuters) – Nakon sramote zbog američke tužbe princa Andrewa za seksualno zlostavljanje i uplitanja princa Charlesa u skandal s novcem za počasti, kraljica Elizabeta koja je zaražena COVID-19 zaokružila je tjedan užasnih vijesti za britansku kraljevsku obitelj.

Buckinghamska palača priopćila je u nedjelju da monarh, koji za dva mjeseca puni 96 godina, trpi blage simptome nakon što je bio pozitivan na virus. No, rastući zdravstveni strahovi i skandali koji uključuju obitelj prijete zasjeniti nacionalne proslave povodom njezine 70. godišnjice na prijestolju.

“Sumnjam da ovo nije tjedan na koji će se bilo koji član kraljevske obitelji osvrnuti s posebnim zadovoljstvom”, rekao je Matthew Dennison, autor nedavne biografije “Kraljica”.

Prije samo dva tjedna, članovi kraljevske obitelji uživali su u toplom valu javnih i medijskih pohvala dok je Elizabeth, trenutno najstarija i najdugovječnija monarh na svijetu, obilježila sedam desetljeća na prijestolju, prekretnicu koju nitko od njezinih prethodnika nije dosegao u posljednjih 1000 godine.

Povjerenje je bilo takvo da je monarh mogao objaviti da bi Camilla, nekoć ocrnjena druga supruga 73-godišnjeg nasljednika princa Charlesa, trebala postati kraljica supruga kada on postane kralj.

Ali, prošlog utorka je objavljeno da je princ Andrew, Elizabetin drugi sin, platio da riješi tužbu da je prije nekoliko desetljeća seksualno napao tinejdžericu i, iako nije priznao da nije počinio ništa, kraljevski stručnjaci kažu da je ishod slučaja značio kraj njegovu javnu kraljevsku ulogu.

Dva dana kasnije, policija je rekla da istražuje navode da su saudijskom državljaninu ponuđene počasti u zamjenu za donacije jednoj od dobrotvornih organizacija princa Charlesa.

Isti dan, Elizabeth se našalila da se nije mogla puno pomaknuti kada je obavila ličnu zaruku u svojoj kući u dvorcu Windsor, iako je izvor iz palače rekao da je to zato što se osjećala malo ukočeno, a ne da joj nije dobro.

“Hvala Bogu za kraljicu”, objavio je tabloid Sun na naslovnoj stranici sljedećeg dana.

No, u nedjelju je Palača objavila da je kraljica, koja je potpuno cijepljena, pozitivna na COVID-19. Iako su dužnosnici rekli da će i dalje obavljati lagane dužnosti, to je bacilo mrlju na njezinu platinastu godinu jubileja.

“Ovo bi trebala biti godina slavlja za kraljicu… i događaji koji to umanjuju očito su za žaljenje”, rekao je Denison.

“Ali, naravno, najgora moguća stvar je da bi kraljica mogla biti bolesna i stoga ne bi uživala u ovom jubileju. Dakle…, ovo je naravno loša vijest.”

Za većinu ljudi, Elizabeth je sinonim za Britaniju, a njezina nedavna zdravstvena strahovanja pokrenula su pitanja o budućnosti monarhije koja su dosad bila malo pozornosti javnosti.

Ono što donosi budućnost kada njezina ujedinjena prisutnost nestane, a njezin sin Charles, koji ankete pokazuju da je mnogo manje popularan, naslijedi je, postaje sve veća briga i za kraljevsku obitelj, i za državu u cjelini.

“Samo sam jako uzrujan… Svi je vole”, rekao je student Gerard Smith, 19, Reutersu u Windsoru. “Ona je bila cijeli moj život i život gotovo svih. Nadam se da će ipak uspjeti.”

DRŽAVNI SAVJETNICI

Unatoč dobi, Elizabeth još uvijek obavlja veliki broj službenih dužnosti, obavljajući 113 službenih angažmana tijekom godine od travnja 2020. do ožujka 2021.

Dok gubitak supruga princa Philipa, koji je umro prošlog travnja u dobi od 99 godina nakon više od sedam desetljeća uz nju, nije utjecao na njezin radni raspored, nedavna bolest je utjecala na njezin radni raspored.

U listopadu prošle godine provela je noć u bolnici zbog neutvrđene bolesti i od tada je po savjetu liječnika morala otkazati angažmane, a također je jednom prilikom zadobila uganuće leđa.

Kraljevska pravila nalažu da, ako kraljica ne može obavljati svoje dužnosti zbog lošeg zdravlja, četiri člana kraljevske obitelji mogu biti imenovana državnim savjetnicima koji će djelovati u njezino ime.

Međutim, dvije od te četiri opcije su princ Andrew, kojemu su zapravo oduzete kraljevske titule, i njezin unuk princ Harry koji se povukao sa službenih dužnosti kako bi se preselio u Los Angeles sa svojom američkom suprugom Meghan, odakle su bili vrlo kritični Buckinghamske palače.

Prošlog tjedna na Visokom sudu u Londonu održano je ročište u sudskom sporu koji je pokrenuo protiv vlade zbog njezina odbijanja da mu dopusti da plati policijsku zaštitu

“Prvi bi izbor bili princ od Walesa (Charles) i vojvoda od Cambridgea (unuk princa Williama), i sve dok su oni dostupni za obavljanje tih funkcija, jasno je da ovo ostaje izvediv aranžman”, rekao je Dennison.

Buckinghamska palača je ranije rekla da pitanje savjetnika nije rasprava u koju bi se uključila.

“Kraljici je u posljednjih nekoliko dana, tjedana i mjeseci došlo jako i brzo”, rekao je Roya Nikkhah, kraljevski urednik novina Sunday Times, za BBC radio. “Imala je grubu staru vožnju od svoje obitelji, puno gnjavaže u godini koja bi trebala biti slavljenička, ali ona ore.”

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.