Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Kraljica pod pritiskom je li pomogla u isplati princa Andrewa - Vijesti24h

Kraljica pod pritiskom je li pomogla u isplati princa Andrewa

Kraljica Elizabeta II mora otkriti je li pomogla u financiranju procijenjenih 10 milijuna dolara plaće za seksualno zlostavljanje koja je dramatično zaustavila tužbu princa Andrewa Jeffreyja Epsteina, rekao je kraljevski autor za Newsweek.

Buckinghamska palača odbila je komentirati jer dokumenti podneseni na sudu u New Yorku 15. veljače otkrivaju da se vojvoda od Yorka izvansudski nagodio s tužiteljicom Virginiom Giuffre.

Pritisak je odmah počeo rasti oko toga jesu li članovi kraljevske obitelji doprinijeli loncu novca koji je spriječio princa Andrewa da svjedoči pod prisegom.

Nepotvrđeno izvješće u britanskom izdanju The Daily Telegrapha sugeriralo je da bi kraljica dala prilog sa svog imanja iz vojvodstva Lancastera, koji se inače ne opisuje kao javni novac iako dolazi s uredom.

Grupa za borbu protiv monarhije Republika već je tražila odgovore oko dva sata nakon što je najava bombe izašla iz saveznog suda u južnom okrugu New Yorka.

Objava grupe na Twitteru glasila je: “Porezni obveznici zaslužuju znati odakle novac dolazi za nagodbu. Toliko javnog novca završi u kraljevskim džepovima na ovaj ili onaj način, da li britanska javnost u konačnici plaća da Andrew izbjegne pojavljivanje na sudu ? #UkinutiMonarhiju”

Nigel Cawthorne, autor knjige Prince Andrew: Epstein, Maxwell i palača, rekao je da javnost ima pravo znati.

On je za Newsweek rekao: “To su na neki način dobre vijesti, posebno za kraljicu. Možda ova stvar neće visjeti nad njezinim platinastim jubilejem. S druge strane, ne spominje se koliko je novca u pitanju ili gdje će ga dobiti iz.

“On nije bogat čovjek. Kao porezni obveznici imamo pravo znati. Želimo znati, izlazi li to iz mog džepa?”

Iako nagodba oduzima svijetu priliku da vidi princa Andrewa kako nadoknađuje blef i buku svojih javnih poricanja pod zakletvom pred porotom, ona nudi vlastiti oblik financijske odgovornosti.

Andrewov ratni kovčeg dijelom dolazi od prodaje njegove švicarske kuće za odmor Chalet Helora u alpskom skijalištu Verbier, iako prodaja još nije završena.

Amber Melville-Brown, iz međunarodne odvjetničke tvrtke Withers, ima određeno iskustvo u pokušaju izvlačenja financijskih informacija iz kraljevske obitelji nakon što je 2007. sudjelovala u tužbi koja se odnosila na oporuku princeze Margaret.

Rekla je za Newsweek: “Andrew je platio svoj odnos s Epsteinom svojom reputacijom. Obim u kojem će platiti financijski, i ako hoće kako – rasprodajom luksuzne imovine kao što je ski-chalet, ili prijavom na ‘Bank of Mom ‘—možda nikada neće biti javno poznato.”

Vojvoda od Yorka ima rok do 17. ožujka da Giuffreu da novac ili bi se mogao katapultirati natrag u sudski spor koji je poražavajući ugled.

Sudac Lewis Kaplan pristao je zadržati tužbu do tog datuma, ali je upozorio: “U slučaju da se odredba o razrješenju ne podnese do tada, ostaje potpuno moguće da će se ova radnja postaviti za suđenje kada je to prethodno naznačeno.”

Pod pretpostavkom da Andrew plati i da parnica završi, to će poštedjeti kraljicu da optužbe o seksualnom zlostavljanju njezina omiljenog sina vise nad njezinim platinastim jubilejem početkom lipnja.

A nakon što je princu u siječnju oduzela počasne vojne titule i pokroviteljstvo, kraljica je uklonila tvrdi dvostruki standard u tretmanu Andrewa u odnosu na princa Harryja i Meghan Markle.

Cawthorne je rekao: “Nagodba je prilično dobro ograničila štetu od kraljevske obitelji sve dok on drži pognutu glavu, mislim da su prilično jasni osim ako nema kaznenih prijava.”

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.