Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Kina udari Washington zbog Quada, Sjeverne Koreje - Vijesti24h

Kina udari Washington zbog Quada, Sjeverne Koreje

PEKING (AP) – Najviši kineski diplomat u ponedjeljak je optužio Washington da pokušava stvoriti azijsku verziju američko-europskog vojnog saveza NATO-a i rekao da je na Bidenovoj administraciji da poboljša odnose sa Sjevernom Korejom.

Politika SAD-a prema istočnoj Aziji i Indijskom oceanu i napori za jačanje vojnih veza s Japanom, Australijom i Indijom su “katastrofa koja narušava regionalni mir i stabilnost”, rekao je Wang Yi na konferenciji za novinare.

Komentari su odražavali ambicije vladajuće Komunističke partije da bude neosporna sila Azije i njezinu frustraciju otporom susjeda njezinim teritorijalnim zahtjevima u Južnom kineskom moru i Himalaji.

Oni također odražavaju stav Pekinga prema invaziji Rusije na Ukrajinu. Kina se nastojala distancirati od rata pozivajući na dijalog i poštivanje nacionalnog suvereniteta. Također je rečeno da je Washington kriv za sukob jer nije uzeo u obzir ruske sigurnosne brige.

“Sjedinjene Države igraju geopolitičke igre pod izlikom promicanja regionalne suradnje”, rekao je Wang. Rekao je da je to “u suprotnosti” s regionalnim željama za suradnjom i “osuđeno je da nema budućnosti”.

Wang se požalio da Washington organizira saveznike SAD-a da “suzbiju Kinu”.

Peking je iritiran rastućim vojnim vezama među Quad nacijama Sjedinjenih Država, Japana, Australije i Indije. Kina je kritizirala prošlogodišnju odluku SAD-a da Australiji isporuči tehnologiju za postavljanje svojih prvih podmornica na nuklearni pogon.

“Prava svrha ‘indo-pacifičke strategije’ je stvoriti indo-pacifičku verziju NATO-a”, rekao je. Ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je širenje zapadnog saveza kao jedan od razloga njegove invazije na Ukrajinu.

Asertivna vanjska politika Pekinga i tvrdnje o spornim teritorijima u Južnom kineskom moru i Himalaji suprotstavili su se Japanu, Indiji i drugim susjedima. Kina

Wang je pozvao Bidenovu administraciju da oživi duh sporazuma iz 1970-ih koji su otvorili odnose SAD-a s komunističkom vladom u Pekingu.

“Sjedinjene Države još uvijek ne štede napor da provedu intenzivno natjecanje s Kinom, neprestano napadaju i izazivaju probleme po pitanjima koja se tiču ​​temeljnih interesa Kine”, rekao je Wang.

Washington bi se trebao “vratiti na pravi put racionalnosti i pragmatizma”, rekao je.

Wang je pozvao Washington poduzeti inicijativu za poboljšanje odnosa sa Sjevernom Korejom. Optužio je Bidenovu administraciju da nije odgovorila na “pozitivne mjere” vlade čelnika Kim Jong Una “s ciljem promicanja dijaloga”.

“Kamo dalje, ovisi uvelike o tome što će američka strana učiniti: hoće li doista poduzeti konkretne radnje za rješavanje problema ili će nastaviti koristiti pitanje (korejskog) poluotoka kao strateškog pregovaračkog instrumenta?” rekao je Wang.

Wang je pozvao Washington da poduzme korake za rješavanje “legitimnih sigurnosnih zabrinutosti” Sjevera i uspostavi povjerenje, ali nije iznio detalje.

“Kina je spremna nastaviti igrati konstruktivnu ulogu i uložiti napore u tu svrhu”, rekao je.

Osvrćući se na sporno Južno kinesko more, Wang se požalio da se autsajderi miješaju u napore za razvoj “kodeksa ponašanja” i rekao da bi vlade Pekinga i jugoistočne Azije trebale biti ostavljene na miru da pregovaraju.

Sjedinjene Američke Države i druge vlade poslale su ratne brodove kroz dijelove mora na koje je polagao Peking kako bi potvrdili pravo plovila iz svih zemalja da koriste vode.

Autsajderi “ne žele da Južno kinesko more bude mirno, jer će tako izgubiti izgovor za intervenciju radi osobne koristi”, rekao je Wang. “Vanjsko miješanje ne može zaustaviti tempo regionalne suradnje.”

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.